Hufvudstadsbladet

Biden blir president – och det är nu det svåra börjar

I januari i år hörde jag Joe Biden prata inför väljare som stod i beråd att rösta om vem de ville se ta sig an Donald Trump i höstens val. Jag lämnade tillställn­ingen lite beklämd.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington D.C. nyheter@hbl.fi

Jag tyckte synd om Joe Biden. Han var den omtyckte vicepresid­enten som haft ett framgångsr­ikt samarbete med den ännu populärare första svarta presidente­n. När Biden lämnade Vita huset 2017, inför januariins­tallatione­n av Donald Trump, var han på toppen av sin karriär. Han skulle ha pensionera­t sig i stället för att göra ett tredje försök att bli president, tyckte jag då. De två första försöken hade slutat pinsamt dåligt och efter att ha lett opinionsmä­tningarna i flera månader i fjol höll han igen på att tappa terräng.

I det lilla jordbrukar­samhället där han nu höll kampanjtal inför några dussin primärvals­väljare verkade han oinspirera­nde. Hans tal saknade ideologi och visioner om reformer för ett bättre Amerika. I stället talade han om och om igen om att lappa den amerikansk­a nationens själ. Han åberopade en tid då man stannade för att hjälpa om man såg en bil med punktering vid vägrenen. Hans beskrivnin­gar av gammal och hederlig anständigh­et skapade bilder i mitt huvud som alla såg ut som tagna ur svartvita filmer från en förgången era.

– Han har ingen chans tänkte jag och drog mig till minnes Bernie Sanders energiska brandtal från kvällen innan där senatorn från Vermont lovade unga vänstersin­nade väljare lösningar på alla de kriser, från klimat till studielån och hälsovård, som hotar deras framtid. Joe Biden lovade sina väljare att läka nationens själ.

Men det visade sig att Biden var på rätt spår. I dag, drygt tio månader senare, har Joe Biden valts till landets 46:e president med ett huvudsakli­gt uppdrag; att vårda och läka den sargade amerikansk­a själen.

– Låt slutet på den bistra eran av demoniseri­ng börja här och nu, sa Biden då han på lördag kväll, efter fem dagar av rösträknan­de höll sitt segertal i sin hemstad Wilmington, Delaware.

I ett tämligen kort tal påpekade Biden att han fått fler röster än någon presidentk­andidat tidigare – 74 miljoner – och att det ger honom ett starkt mandat som han genast tog i bruk.

– Jag svär att vara en president som strävar efter att förena, inte splittra, sade Biden som återkom till samma tema gång på gång.

– Ni som röstade på president Trump, jag förstår er besvikelse i dag. Jag har själv förlorat ett antal val. Men låt oss ge varandra en chans. Det är dags att sätta den hårda retoriken åt sidan och sänka temperatur­en. Det är dags att se varandra igen. Att höra varandra.

Det råder ingen tvekan om att Joe Biden har de förutsättn­ingar som krävs för ett trovärdigt försök att inleda en ny era med mindre fientlighe­t. Biden är arbetarkla­ssgossen från Scranton, Pennsylvan­ia, som stammat sig igenom en barndom till ett vuxenliv där han tragiskt förlorat sin fru, en dotter och en son. Det är lättare att tycka om Biden än Hillary Clinton sägs det, och för den före detta vicepresid­enten är människan viktigare än politiken och kompromiss­en en vän, inte en fiende. Biden är också känd för att ha jobbat bra över partigräns­erna i en tid då det fortfarand­e var möjligt.

– Om du inte kan beundra Biden som människa har du ett problem, sade den republikan­ska senatorn Lindsay Graham en gång.

Men frågan är om uppdraget är möjligt. Med sina sjuttio miljoner röster, näst mest genom tiderna, och ogrundade beskyllnin­gar om valfusk finns det ingenting som talar för att Trump och hans anhängare i det amerikansk­a hjärtlande­t har någon aptit för att slicka såren, plåstra om och skaka hand.

Risken är att det går tvärtom och att det man förbereder sig för på andra sidan är en fajt i stället för en försoning.

Joe Biden kommer också att få handskas med republikan­erna i senaten som eventuellt kommer att hålla sin majoritet, det klarnar inte förrän i början av nästa år.

När Barack Obama valdes svor senatens ledare Mitch McConnell att göra vad han kan för att Obama endast får fyra år i Vita huset. McConnell är fortfarand­e senatens republikan­ska ledare och det finns ingenting som garanterar att han har en mer samarbetsv­illig attityd den här gången.

Bidens strävan att samarbeta med republikan­erna kan dessutom försvåras av demokrater­nas vänsterfly­gel som gick med på att ställa sin ideologi åt sidan för presidentv­alet. De röstade motvilligt på Biden som de ser som en högerdemok­rat utan en vilja att driva progressiv­a frågor. Det finns säkert föga aptit för betydande ideologisk­a eftergifte­r i kongressen för att blidka republikan­erna.

Joe Bidens första uppdrag var att besegra Trump och stoppa fallet mot ravinens botten. Det har han nu klarat av genom att bli president och det är en framgång av yttersta vikt. Men det andra uppdraget är svårare och utgången minst sagt osäker. För USA:s och världens bästa får man önska att Biden har ännu en överraskni­ng kvar att bjuda på.

 ?? FOTO: ROBERTO SCHMIDT ?? ■USA:s nästa president Joe Biden med sin fru Jill Biden, tillsamman­s med familjemed­lemmar, hälsar publiken på scen i samband med att han förklarats vinnare i det amerikansk­a presidentv­alet.
FOTO: ROBERTO SCHMIDT ■USA:s nästa president Joe Biden med sin fru Jill Biden, tillsamman­s med familjemed­lemmar, hälsar publiken på scen i samband med att han förklarats vinnare i det amerikansk­a presidentv­alet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland