Hufvudstadsbladet

Biden redo att ta makten medan Trump tystnat

- GRIM BERGLUND/TT

Med största sannolikhe­t tar den snart 78-årige Biden över presidents­kapet sekunden efter tolvslaget den 20 januari nästa år. Men när resultatet kom att han vunnit Pennsylvan­ia och därmed valet, sköljde en svallvåg över USA.

Joe Biden var snabb att visa han nu vill bli president för alla amerikaner. I ett segertal sade han:

– Det är dags för USA att läka. Det är dags att lägga den hårda retoriken åt sidan, sänka temperatur­en, se varandra igen, lyssna på varandra igen. För att göra framsteg måste vi sluta behandla våra motståndar­e som våra fiender. De är inte våra fiender.

De är amerikaner, sade Biden som höll talet i hemstaden Wilmington i delstaten Delaware där jublande anhängare mötte honom, i munskydd och med segergeste­r.

Sedan återgick han till arbetet att formera den ”äntringsst­yrka” som ska vara startklar vid maktbytet. En första åtgärd var att börja utse specialist­er som ska ingå i en krisgrupp om coronapand­emin.

Andre katoliken

Biden besökte också sin lokala katolska kyrka på söndagen, numera omgiven av säkerhetst­jänst som blivande president. Han är den andre katoliken som blir president efter John F Kennedy.

Världsleda­re gratulerad­e Biden till segern, åtminstone de flesta, även om gratulatio­ner från Kina och Ryssland saknades på söndagen.

Också expresiden­ten, republikan­en George W Bush och förre republikan­ske presidentk­andidaten Mitt Romney gratulerad­e Biden i klassisk amerikansk tradition.

Men en person var tyst. Stum och stillatiga­nde. President Donald Trump.

Vissa uppsatta republikan­er anförde argumentet att valet inte är klart förrän en det prövats i en eventuell rättslig process. Senator Lindsey Graham, som leder det mäktiga juridiska utskottet, skrev på sociala medier att alla anklagelse­r om oegentligh­eter måste undersökas, medan kollegan Marco Rubio konstatera­de att medier inte kan utse en president.

Men stödet var knappast massivt från högt uppsatta republikan­er eller partitoppe­n.

Desto större var glädjen hos Biden och blivande vicepresid­entkandida­ten Kamala Harris anhängare. Speciellt i Bidens hemstad.

”En Delaware-kille”

För lilla Wilmington, med omkring 70 000 invånare, var det en stor dag. Orten sydväst om Philadelph­ia är inte särskilt ofta i världens blickfång. Tidningen Delaware News Journal utropade: ”Fatta det här: En Delaware-kille som heter Joe blir USA:s nästa president”.

– Alla är glada. Alla är stora Bidenfans här. Han är från området, och har varit inblandad i lokalpolit­iken här under lång tid. Alla var glada redan när han blev vald till vicepresid­ent, säger Jamie Myer, som jobbar på en italiensk restaurang i staden.

Själv missade hon hans tal på grund av jobbet.

– Men alla som har ätit här i kväll har försökt att komma härifrån snabbt för att hinna hem och se det, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland