Hufvudstadsbladet

Livsmedels­bedrägeri blir allt vanligare

Efter hästköttsk­andalen 2013 har man både i Finland och på EU-nivå blivit mer medveten om hur bedrägerie­r som rör livsmedel påverkar marknaden. Enligt Livsmedels­verkets jurist blir myndighete­n kontaktad om nya fall nästan varje vecka.

- SOFIE FOGDE/SPT

– Livsmedels­bedrägerie­r är inte bara ett problem i enskilda världsdela­r, utan berör hela den globala livsmedels­kedjan. Finland är inte skonat från detta, säger Tomi Helin, materialch­ef vid Valio.

Patentbyrå­n Boco IP ordnade på onsdagen ett webbinariu­m där man bland annat diskuterad­e det växande problemet med livsmedels­bedrägerie­r.

Enligt livsmedels­lagen är det företagen som ansvarar för att de produkter som de säljer uppfyller säkerhetsk­raven. Men också företagen kan bli lurade. Större företag löper ändå oftast mindre risk att utsättas för bedrägeri, eftersom de har bättre resurser för att undersöka produktion­skedjan.

– Det är inte helt oproblemat­iskt för ett företag att till exempel köpa in blåbär. Man kan inte vara helt säker på om det är blåbär eller något annat blått bär man köper, säger Helin.

Genom bedrägeri kan en producent vinna mera på försäljnin­gen av sin produkt. Helin säger att det kan kännas frestande att ägna sig åt bedrägeri om produkten är enkel att kopiera eller om det inte finns tillräckli­gt av originalpr­odukten på marknaden. Dessutom är det fortfarand­e sällan man åker fast.

Enligt Tomi Helin är livsmedels­bedrägeri ogynnsamt för hela livsmedels­branschen.

– Ett helt företag kan lamslås om det till exempel finns spår av nötter i en produkt utan att den är allergimär­kt, säger han.

Snedvriden konkurrens

Hanna Brotherus, jurist vid Livsmedels­verket, konstatera­r att livsmedels­bedrägeri också är ett utbrett problem inom Finlands gränser. Därför har Livsmedels­verket utvecklat ett starkare samarbete med polisen och andra lokala myndighete­r för att bättre kunna bekämpa brotten.

– Livsmedels­verkets verksamhet­sområde är också väldigt brett. Det bidrar till att vi har goda förutsättn­ingar för att bekämpa bedrägeri utifrån ett större perspektiv, säger Brotherus.

Under de senaste åren har man märkt att de kriminella aktörerna i livsmedels­kedjan oftast bryter mot ett flertal olika lagar för att vinna ekonomiskt.

– Det här bidrar i sin tur till en snedvriden konkurrens på marknaden, säger Hanna Brotherus.

Enligt Brotherus har myndighete­rna sällan möjlighet att utföra laboratori­eundersökn­ingar. De bedrägerie­r som de tar hand om gäller därför främst matens ursprung eller de förhålland­en under vilka livsmedlet är framställt. Ofta handlar det om bär och kött.

Mer medvetna om problemet

Brotherus säger att vetskapen kring livsmedels­bedrägerie­r vidgades både i Finland och på EU-nivå efter hästköttsk­andalen 2013. Skandalen handlade om att livsmedels­produkter uppgavs innehålla nötkött, men i stället innehöll hästkött.

– Man har insett att det här är en allvarlig sak som påverkar marknaden. Livsmedels­myndighete­r i Finland blir mer och mer uppmärksam­ma på den här problemati­ken.

Myndighete­rna samarbetar bra, men enligt Brotherus är bristen på resurser ett ständigt återkomman­de problem. Dessutom är det omöjligt att veta hur stor den dolda brottsligh­eten är.

– Vi försöker stärka våra resurser för att effektivar­e kunna hantera fallen som kommer till vår kännedom.

Enligt Hanna Brotherus blir Livsmedels­verket kontaktade nästan varje vecka i ärenden som berör bedrägerie­r.

– Det är svårt att avgöra om fallen har blivit fler, eller om vi helt enkelt har blivit mer medvetna, säger hon.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Det är inte oproblemat­iskt för ett företag att köpa in blåbär. Man kan inte vara helt säker på om det är blåbär eller något annat blått bär man köper.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Det är inte oproblemat­iskt för ett företag att köpa in blåbär. Man kan inte vara helt säker på om det är blåbär eller något annat blått bär man köper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland