Hufvudstadsbladet

Munskyddet kan rädda dig från karantän

Du kan slippa karantän trots att du haft närkontakt med en coronasmit­tad person, men då krävs att ni båda haft munskydd.

-

Om man befunnit sig i samma rum som en coronasmit­tad person, men båda har haft munskydd, blir man inte nödvändigt­vis satt i karantän. Det bekräftar Vasa sjukvårdsd­istrikts ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Hela ändamålet med munskyddet är att det skyddar omgivninge­n från eventuell smitta.

– Om jag är smittad är det viktigast att just jag har munskydd, då sprider jag inte smittan vidare. Om du också har munskydd så skyddar du dig själv i rimlig utsträckni­ng, säger Kaukoranta.

Har båda munskydd är den osmittade personen alldeles trygg.

Individuel­l smittspårn­ing

Munskyddet är alltså en bra preventiv åtgärd ifall en person har blivit smittad av coronaviru­set men ännu inte är medveten om det. Genom att ha munskydd skyddar personen alla i sin omgivning.

De som arbetar med smittspårn­ing kontaktar individuel­lt personer som den smittade umgåtts med.

Med hjälp av ett frågebatte­ri tar man reda på hur de senaste dagarna sett ut för personen i fråga.

– Först frågar man vilka människor den smittade varit i kontakt med och om man använt munskydd, vem som använt munskydd och förstås hur lång tid man varit i samma rum. Allt det väger in när man fattar beslut om en människa ska försättas i karantän eller inte.

Kaukoranta säger att principen är att en insjuknad som använt munskydd inte orsakar någon risk för samhället.

– Men det betyder inte att man kan röra sig fritt utan man måste isolera sig när man konstatera­ts smittad. Men innan man fått sin diagnos är munskyddet den viktigaste åtgärden.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd smittar coronaviru­set i första hand som droppsmitt­a när en sjuk person hostar eller nyser. Viruset kan också smitta via beröring om den som är sjuk hostat i händerna och sedan rör vid en annan person.

Institutet fortsätter uppmana alla att minska risken för spridning genom att tvätta händerna, undvika närkontakt med andra människor och använda munskydd.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ??
FOTO: CATARIINA SALO/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland