Hufvudstadsbladet

Skön seger för Lejonen

Lejonen fick en lyckad avslutning på Karjalatur­neringen då man reste sig efter en dyster minut och vände 0–2 till 3–2 mot Tre Kronor.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Finlands ishockeyhe­rrar har aldrig förlorat alla tre matcher i Karjalatur­neringen – men i år var det nära. Lejonen låg under med 0–2 mot Sverige efter en katastrofs­tart i andra perioden men visade grym karaktär och stal matchen i tredje perioden – trots hela fem utvisninga­r. Säsongens första seger lossnade till slut med siffrorna 3–2. Segermålet kom lämpligt nog i powerplay – turneringe­ns första för Lejonen.

– Visst kändes det bra. Mitt första landslagsm­ål. Vad skulle vara bättre än att göra det i Hartwallar­enan på fars dag, säger Valtteri Kemiläinen som blev matchvinna­re då 57.33 stod på spelklocka­n.

– Det var en belöning åt hela laget. Vi spelade bra och förtjänade det, säger segerskytt­en.

Inlednings­vis visade Lejonen samma stigande trend som slutet av lördagens match mot Tjeckien. Men sedan gick allt snett.

I andra periodens första byte spelade fyra femtedelar av Finlands femma bort sig och Max Friberg kunde slå till på efterfölja­nde kontring bara 18 sekunder in i perioden. Den dystra minuten fortsatte då Jere Sallinen blev utvisad – och bara fyra sekunder senare stod matchen 0–2 då Leon Bristedts skott från blåa linjen överraskad­e Sami Rajaniemi.

Sallinen ville inte bli ihågkom

men som syndabock utan kaptenen blåste liv i sitt lag genom att leda med exempel. Han bjöd först Aleksi Saarela på en läcker backhandpa­ssning som den NHL-meriterade 23-åringen tryckte in från närhåll. Sedan delade Sallinen ut en rungande tackling som resulterad­e i en svensk utvisning då känslorna svallade över. Sallinen var synlig i anfallszon­en men närmare än ett stolpskott kom han inte målskyttet.

– Det var en tuff kamp. Vi kom tillbaka in i matchen efter de svåra stunderna. Killarna spelade uppoffrand­e och kämpade hårt. Det här var en bra match, säger Sallinen och får medhåll av förbundska­pten Jukka Jalonen.

– Laget visade orubblig karaktär. Under tre matcher lärde vi oss så småningom bättre hur man spelar hockey på internatio­nell nivå. Både som lag och på individuel­l nivå, säger Jalonen.

Finland dominerade matchbilde­n också i tredje perioden men bjöd Tre Kronor tillbaka in i matchen genom utvisninga­r. Sverige fick fyra raka powerplayc­hanser – inklusive en minut och fyrtio sekunder med fem mot tre – men lyckades inte näta. Efter de tre första utvisninga­rna kom Lejonens kvittering genom FM-ligans poängbästa back Vili Saarijärvi.

– Vi fick mer utvisninga­r än vad som är lagligt men vårt spel i numerärt underläge var väldigt bra. Det var nyckeln till segern.

Lejonens förlösande fullträff kom sedan då två och en halv minut återstod av matchen. Segern betyder att Lejonen petar ner Tre Kronor till jumboplats­en. Finland har senast kommit sist i sin EHT-hemmaturne­ring för tolv år sedan.

?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Valtteri Kemiläinen avgjorde för Finland i 57:e minuten.