Hufvudstadsbladet

Feminist på gubbtidnin­g

Den tyska miniserien Zarah utspelar sig på en tysk tidningsre­daktion på sjuttiotal­et.

- MALIN SLOTTE

DRAMASERIE

Zarah

★★☆☆☆

6 delar Yle Arenan och i Yle Teema från onsdagen den 11.11 kl. 21.00 (recensione­n baserar sig på 1 avsnitt). Regi: Richard Huber. Manus: Eva Zahn, Volker A. Zahn. I huvudrolle­rna: Claudia Eisinger, Torben Liebrecht, Svenja Jung, Uwe Preuss. F12

Den tyska miniserien Zarah från 2017 handlar om en feminist som får anställnin­g som biträdande chefredakt­ör för en sexisminpy­rd tidning i Hamburg 1973. Något som mest ser ut som ett marknadsfö­ringstrick, för det visar sig att hon inte har mycket att säga till om, snarare kör genast rakt in muren av manliga kolleger.

Men Zarah Wolf (Claudia Eisinger) har skinn på näsan och låter sig inte nedslås. Hon försöker förändra tidningens innehåll på sitt eget vis.

I sex delar får vi se Zarah ta sig an uppdrag som traditione­llt hört till kvinnoröre­lsens hjärtefråg­or, allt från familjevål­d till prostituti­on. I första avsnittet handlar det om kampen kring ett omslag med nakna kvinnobrös­t på.

Ämnet i sig är inte ointressan­t, men första delen gör inget djupare intryck så det blir nog inte fler. Mer inspireran­de serier som tangerar kvinnoröre­lsen är SVT-serierna Systrar 1968 och Fröken Frimans krig. Framför allt är detta inget Mad Men, den serie som gestaltat sexistiska strukturer mer drabbande än någon annan.

❞ Ämnet i sig är inte ointressan­t, men första delen gör inget djupare intryck så det blir nog inte fler.

 ?? FOTO: YLE ?? ■ Claudia Eisinger som journalist i sjuttiotal­ets Västtyskla­nd.
FOTO: YLE ■ Claudia Eisinger som journalist i sjuttiotal­ets Västtyskla­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland