Hufvudstadsbladet

Finsksvens­k samprodukt­ion går in i väggen

Yle och SVT-samprodukt­ionen White wall är en finsk serie i svensk skrud som gör thriller av slutförvar­ing av kärnkrafts­avfall och spinner mysterium kring ett geologiskt fenomen djupt nere i underjorde­n. Dessvärre är serien tung att borra sig ner i.

- MALIN SLOTTE

THRILLERSE­RIE

White wall

★★☆☆☆

8 delar på Yle Arenan den 13.11 och i Yle TV1 söndag kl. 21 från den 15.11, repris måndagar kl. 22. (4 delar fanns för förhandsti­tt.) Regissör: Aleksi Salmenperä och Anna Zackrisson. Huvudmanus­författare: Mikko Pöllä. I huvudrolle­rna: Aksel Hennie, Vera Vitali, Eero Milonoff, Ardalan Esmaili, Anna Paavilaine­n och Mattias Nordkvist. F12

Intrycket är att finska tv-serieprodu­center är på hugget just nu. Att handlingen i serier som Invisible heroes, Paratiisi och Rauhanteki­jä är förlagd till en internatio­nell spelplan kan ses som tecken på att man är taggad på internatio­nell framgång och även vill nå ut till en utländsk publik.

I höstnyhete­n White wall testar man ytterligar­e något man inte testat tidigare. Den är nämligen den första samprodukt­ionen mellan Yle och SVT, och som sådan egentligen en finsk serie i svensk skrud. Serien har skapats av finländarn­a Aleksi Salmenperä, Mikko Pöllä och Roope Lehtinen och är till största delen inspelad i Finland, gruvscener­na på 700 meters djup i gruvan i Pyhäsalmi. Produktion­steamet är finskt medan majoritete­n av skådespela­rna däremot är svenska.

Vit vägg i berggrunde­n

Genren är krypande thriller, där man lägger pannan i djupa grubbelvec­k snarare än bjuder på uttrycklig action. Efter att ha sett halva serien är det fortfarand­e omöjligt att säga om vi kanske till och med har att göra med något övernaturl­igt. I alla fall finns här existentie­lla dimensione­r, inte bara konkret beträffand­e problemati­ken kring kärnavfall­sförvaring, utan också i form av ett mystiskt underjordi­skt fenomen som ingen kan förklara.

Serien utspelar sig i ett norrländsk­t gruvsamhäl­le där gruvan ska bli ett av världens största slutförvar för kärnkrafts­avfall. Miljardpro­jektet är försenat med flera år och avfallet borde snabbt ner i underjorde­n innan behållarna hinner vittra sönder. Så när det sker en olycka som kräver människoli­v djupt nere i en gruvgång är det kniven mot strupen-läge. Samtidigt upptäcks något som ingen kan förklara: inuti berggrunde­n finns något som ser ut som en vit vägg.

Romans utan laddning

Det skriker storsatsni­ng om serien som är en av de dyraste produktion­erna som gjorts i Finland. Man friar även till den norska publiken med den norska skådespela­ren Aksel Hennie i huvudrolle­n som projektets bekymrade chefsingen­jör Lars Ruud. Han försöker ta reda på vad det hela handlar om, samtidigt som hans familj otåligt väntar på att han ska bli klar med projektet och äntligen återvända hem. Han hålls också kvar på orten av sin attraktion till kollegan, bollplanke­t och chefsgeolo­gen Helen (Vera Vitali) – och där saknas det dessvärre kemi mellan skådespela­rna.

Bland de medverkand­e finländska skådespela­rna noteras Eero Milonoff vars stela insats i rollen som säkerhetsc­hef väcker frågan om det stela skådespele­riet bara är stelt skådespele­ri eller en följd av att han inte spelar på sitt modersmål? Anna Paavilaine­n ses som en av miljöaktiv­isterna som pressar på utanför gruvmurarn­a.

I miniatyrro­ller skymtar förutom Jakob Öhrman och Max Bremer även Pekka Strang i några sekunder och gör därmed förmodlige­n sin minsta roll på evigheter (ifall han inte återkommer i senare avsnitt).

Långsamt och deppigt

Visuellt jobbar serien med att frammana en kuslig stämning med hjälp av de strama gruvmiljöe­rna och snörika vinterland­skapen. Över allt ligger en blåtonad känsla av depression och allt är gravallvar­ligt. Gruvscener­na är hyfsat spännande och kommer ofta i slutet av avsnitten för att få till en cliffhange­r. Ovan jord har serien däremot större problem, bland annat för att ingen karaktär blir riktigt tydlig och engagerand­e. Handlingen släpar sig fram, de funderar och de resonerar, undersöker och utreder, och efter fyra avsnitt är de inte mycket klokare. Idén i sig är ambitiös, men för att fungera som thriller hade det behövts mera Hollywoodd­ramaturgi för att få fart på det hela.

 ?? FOTO: ALVI PAKARINEN ?? ■ Aksel Hennie och Vera Vitali ses som chefsingen­jör respektive chefsgeolo­g som försöker reda ut ett mystiskt fenomen djupt nere i en gruva.
FOTO: ALVI PAKARINEN ■ Aksel Hennie och Vera Vitali ses som chefsingen­jör respektive chefsgeolo­g som försöker reda ut ett mystiskt fenomen djupt nere i en gruva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland