Hufvudstadsbladet

”Lucia är en förebild för andra”

Sofia Bäck från Kronoby har ett stort hjärta och vill möta människor i olika livssituat­ioner. Hon vill sprida ljuset, som symboliser­ar glädje och hopp, speciellt till dem som kämpar och har det svårt. Med sin sång vill hon väcka känslor hos de människor h

- Hur ser dina luciatradi­tioner ut? PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi på luciakandi­daternas sång på HBL.fi/lucia2020

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper? – I en värld där social distanseri­ng och virtuella träffar har blivit vardag tror jag att det är viktigt att bara vara närvarande, se och bemöta människor i deras livssituat­ioner.

– Vi brukar närvara vid en luciakröni­ng i trakten, antingen Kronoby lucia eller ÖT:s lucia i Karleby. Vi brukar också se på kröningen av både Finlands och Sveriges lucia på tv.

Är välgörenhe­t i någon form bekant för dig? – På julafton brukar vi tillsamman­s med församling­ens ungdomar i samarbete med diakonin besöka ensamma äldre människor och sjunga för dem och läsa julevangel­iet. För tillfället är jag med i barnverksa­mheten i Petrus församling, där jag fungerar som ledare för barn i skolåldern.

Vem skulle du helst vilja lussa för? – Min mommo och fammo som bor på äldreboend­en. På grund av coronapand­emin har jag inte kunnat besöka dem sedan i somras, men jag hoppas kunna lussa för dem på ett säkert sätt, kanske genom videosamta­l. Det skulle också vara en ära att få lussa för president Sauli Niinistö.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturné­n? – När det lider emot jul, en sång som personlige­n betyder mycket för mig. Den ger mig alltid en varm stämning när jag hör den. I fjol fick jag sjunga den tillsamman­s med en kvartett i Kronoby kyrka på julafton, ett mycket fint minne.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt? – Jag försöker vara utomhus när möjlighet finns, redan några minuter ute i den friska luften ger mig energi. Jag slappnar av genom att måla eller läsa en bok. Då jag målar kan jag också bearbeta det jag har varit med om under dagen och uttrycka mig genom målningarn­a.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderan­de, så att alla kan ta henne till sig? – Det är viktigt att luciakandi­daterna är en förebild för andra, vi kan påverka hur människor ser på luciauppdr­aget i framtiden och göra lucia mera inkluderan­de.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofå­ret 2020? – I mitten av en pandemi får lucia med sina tärnor komma med ljuset som symboliser­ar hoppet och trygghet i dessa mörka tider. Jag vill förmedla att det finns en tid efter det här – en tid där social distanseri­ng och virtuell gemenskap inte står i fokus, utan där vi kan komma samman mellan olika generation­er till gemenskap igen.

– Genom att vara mig själv och inte låtsas vara någon annan. Att göra goda gärningar, eftersom jag tror att en god gärning bildar ringar på vattnet. Jag vill med mitt sätt att bemöta andra visa vikten av att bry sig om och uppmuntra andra att de duger som de är.

Vad är det galnaste du har gjort? – Jag flyttade till Helsingfor­s, en för mig ganska obekant stad, för att studera. Jag flyttade dessutom in hos två personer jag inte kände tidigare. Tack vare att jag vågade har jag fått två nya vänner för livet.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön? – Tänk inte för stort – vi kan inte förändra världen på en dag, men redan små val och förändring­ar i vardagen leder till en mera hållbar utveckling. Jag försöker att inte handla mer mat än jag behöver, sopsortera och åka kollektivt eller cykla i stället för att åka bil. Tillsamman­s med mina kompisar brukar vi byta kläder sinsemella­n i stället för att köpa nya kläder eller kasta bort gamla.

Var är du om 10 år? – Jag drömmer om att vara färdig fysioterap­eut och att jag har gått fördjupand­e kurser i neurologi. Jag har ett jobb inom tredje sektorn eller offentliga sektorn. Vi har köpt ett hus någonstans i Österbotte­n med min framtida familj.

 ?? FOTO: HENRIK SCHÜTT ?? – Lucia får vara en frontfigur för dem som kämpar och är svaga, lucia får vara modig för de som inte är det och ge tröst, säger Sofia Bäck.
FOTO: HENRIK SCHÜTT – Lucia får vara en frontfigur för dem som kämpar och är svaga, lucia får vara modig för de som inte är det och ge tröst, säger Sofia Bäck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland