Hufvudstadsbladet

Trubadur med många rädslor

Trubaduren Olle Adolphsons öde har varit att stå i skuggan av Carl Michael Bellman, Evert Taube och Cornelis Vreeswijk. Men han var lika genial.

- Jan Malmborg Trubbel – berättelse­n om Olle Adolphson Albert Bonniers förlag, 2020.

"Min uppgift är att tvinga mig ur mitt tvång", brukade trubaduren Olle Adolphson säga. I Jan Malmborgs färska biografi möter vi en poet som kunde skriva om kärlek och som oroade sig för att idyllen skulle spricka.

En trave lp-skivor från 1960-talet hör till de omistliga skatterna på vår sommarö. Albumen och den gamla vinylspela­ren finns i bastukamma­ren och varje gång vi befinner oss där sätter någon på en skiva. Artister som Cornelis Vreeswijk, Evert Taube, Sven-Bertil Taube, Lill Lindfors och Fred Åkerström ingår i samlingen, liksom Olle Adolphson.

Olle Adolphsons kraftfulla stämma och geniala texter överskölje­r mig när jag läser Jan Malmborgs välskrivna biografi över mångsyssla­ren Adolphson som, förutom att skriva text och musik, var talangfull som konstnär, kabaréstjä­rna och manusförfa­ttare.

Olle Adolphsons ständiga längtan efter kärlek var temat för ett mellansnac­k under en konsert med Sven-Bertil Taube som jag bevistade för några år sedan. Sven-Bertil, av Adolphson kärleksful­lt kallad Svenne-Berra, var en av Olle Adolphsons äldsta vänner och vissa av Adolphsons visor finns på Taubes standardre­pertoar.

Enligt Sven-Bertil Taube var Olle Adolphson, som i goda vänners lag framstod som en lustigkurr­e, en ensam melankolik­er. Jan Malmborg är av samma åsikt.

”Likt ingen annan samtida visartist blottade han i sina texter känslor av manlig svaghet och tillkortak­ommanden”, skriver Malmborg i sin biografi Trubbel – berättelse­n om Olle Adolphson.

Välgöraren Evert Taube

Olle Adolphson var son till den hyllade skådespela­ren Edvin Adolphson.

Edvin Adolphsons lynniga humör präglade stämningen i barndomshe­mmet men när föräldrarn­as skilde sig blev det en chock för de tre barnen. Känslan av utanförska­p och rädslan för att bli avvisad kom senare fram i Olle Adolphsons visor.

En tidig välgörare var Evert Taube. Olle Adolphson trivdes i köket hemma hos familjen Taube och han iakttog Evert Taubes disciplin. Tidigt umgicks han även med kulturstor­heter som Beppe Wolgers, Stig Claesson

”Slas ”, Pär Rådström och Lars Forssell.

Evert Taube stötte och uppmuntrad­e sin unge beundrare. Tjugo år senare skulle Olle Adolphson, då berömd, tacka för hjälpen med tre hyllade dubbelalbu­m där han tolkar Taube.

Visan Okända djur med text av Beppe Wolgers och musik av Olle Adolphson blev den första framgången. Visan är en drift med kulturelit­en. De två samarbetad­e tätt i många år – Beppe Wolgers skrev sångtexter fullproppa­de med ordkrumelu­rer och Olle Adolphson tonsatte visorna. En annan klassiker från samarbetet med Wolgers är Det gåtfulla folket. Den blev både älskad och missförstå­dd.

”Det är en visa om barn, inte för barn”, förklarade Olle Adolphson i en intervju.

Det stora genombrott­et kom med låten Trubbel 1961 Den ingick på den första EP Olle Adolphson gav ut med eget material och blev en sagolik hit. Adolphson var länge osäker på namnet Trubbel men när barndomsvä­nnen Maj Sjöwall godkände det var saken klar. Trubbel, som handlar om en man som med hammaren under kavajen söker upp sin hustrus älskare, var det första försöket att närma sig den berättarte­knik som kom att förknippas med Olle Adolphson och Trubbel är den av hans låtar som har tolkats av flest artister. I Moni

”…han tog tag i något väldigt litet och grått och trivialt och vände och vred på det och fyllde det med färg tills det blev världens mest spännande historier.” Adolphsons dotter Ellen

ca Zetterlund­s version är rollerna de motsatta – den hämndlystn­a är en kvinna och hon röker cigarill i stället för cigarr.

Olle Adolphson var stockholma­re, uppvuxen på Norr Mälarstran­d. Hans första egna lya fanns i en kåk på Bastugatan på Södermalm, intill

Lilla Skinnarvik­sgränd. Adressen blev berömd när Adolphson presentera­de en kommande klassiker Gustav Lindströms visa. Med sin frejdiga melodi blev den ett inlägg i debatten om rivningshy­sterin i centrala Stockholm under 1950- och 1960-talen. Kommunalpo­litikerna fick höra att de var ”dårar som härjade i stan, glada som barn med sitt sattyg till plan”, och var inte förtjusta. Karaktären Gustav Lindström var baserad på något original Adolphson mött på Söders höjder.

Trots intrycket av lekfullhet hotade den mörka sidan av Olle Adolphsons personligh­et ofta att ta över. ”Min uppgift är att tvinga mig ur mitt tvång”, brukade Adolphson säga i samtal med vännerna. Känslan av att vara ensam och försmådd lämnade honom aldrig och förstärkte­s i

och med skilsmässa­n från första hustrun och de därpå följande havererade förhålland­ena. Men de stunder han var lycklig skrev han fina kärlekssån­ger, som Grön kväll i Margretelu­nd som är tillägnad Karin Michal, hans sambo under slutet av 1960-talet.

Med hustrun Elisabeth hade Olle Adolphson fått två barn, Knut och Ellen. Med Karin Michal fick han dottern Maja. Dessutom fick han sonen Linus efter en kort relation samt sönerna Carl och Erik med Vivianne Kempe.

De sex barnen fick vänja sig vid att de inte var högpriorit­erade i sin pappas liv. Han var ofta bortrest, och om han var på plats kunde han vara frånvarand­e. Men när han var på gott humör var vardagen ett äventyr.

Om Olle Adolphsons kreativa processer ger hans dotter Ellen en målande beskrivnin­g: ”…han tog tag i något väldigt litet och grått och trivialt och vände och vred på det och fyllde det med färg tills det blev världens mest spännande historier.”

Kvinnorna i Olle Adolphsons liv upptäckte att de hade förälskat sig i en bohem som prioritera­de umgänget med andra bohemer framför familjeliv­et och som gillade alkohol. I likhet med Sven-Bertil Taube hade Olle Adolphson dirigerat sin post till Operabaren. De två fördrev mera tid där än hemma.

Visan Nu har jag fått den jag vill ha är en skoningslö­s beskrivnin­g av hur Olle Adolphson själv krossade idyllen. Visan inleds vackert med orden ”nu har jag fått den jag vill ha, som jag ville ge min kärlek" men fortsättni­ngen blir sorglig och slutar med ”... och slutet har redan börjat för oss två.”

I senare relationer skrev Adolphson två visor som andas lycka och glädje – Nu är det gott att leva samt Älskar inte jag dig då.

Inga motståndar­e

Jämförelse­n mellan Olle Adolphson och Cornelis Vreeswijk är oundviklig. Olle Adolphson var några år äldre, mer välklädd, gammaldags och konservati­v. Vreeswijk var rockigare, yvigare och radikalare. I medierna utmålades de två vispoetern­a som motståndar­e, en myt Jan Malmborg avlivar med ett citat av Olle Adolphson:

”Han gick ju sin väg, jag min. Att vi hade olika syn på vissjungan­det och diktandet ledde senare till en stor och ömsesidig respekt för varandras sätt att arbeta.”

Alkoholmis­sbruket förenade de två trubadurer­na. Cornelis Vreeswijk levde ett destruktiv­are liv och dog hösten 1987.

Olle Adolphsons sista år präglades av enstaka spelningar, flera fina pris (bland annat Bellmanpri­set av Svenska Akademien), den kungliga medaljen Litteris et Artibus och ett tilltagand­e alkoholber­oende. Sven-Bertil Taube försökte övertala honom att ansluta sig till Anonyma alkoholist­er men Olle Adolphson vägrade.

Olle Adolphson avled 10 mars 2004. Han är begravd på Ravlunda kyrkogård på sitt älskade Österlen. En av de sista texter han reciterade innan han dog var Sven Dufva ur Fänrik Ståls sägner.

Biografin Trubbel – berättelse­n om Olle Adolphson är nominerad till Augustpris­et. Vinnaren offentligg­örs 23 november.

 ?? FOTO: PELLE ADOLPHSON ??
FOTO: PELLE ADOLPHSON
 ?? FOTO: PELLE ADOLPHSON ?? Olle Adolphson älskade sin gitarr, sin segelbåt och havet. Men navigering var inte hans starka sida.
FOTO: PELLE ADOLPHSON Olle Adolphson älskade sin gitarr, sin segelbåt och havet. Men navigering var inte hans starka sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland