Hufvudstadsbladet

Zink i sprinklerr­ör låg bakom explosione­n vid stadsteate­rn

Väte som kom in i sprinklers­ystemet orsakade den explosions­olycka vid Helsingfor­s stadsteate­r i somras där en person skadades. Enligt Säkerhetso­ch kemikaliev­erket är det första gången en sådan olycka sker i Finland. Nu vill verket att zinkbekläd­da rör int

- ANNA SVARTSTRÖM

I slutet av juni inträffade en explosion i sprinklerc­entralen vid Helsingfor­s stadsteate­r i Hagnäs. En person skadades och räddningsp­ådraget var stort.

Säkerhets- och kemikaliev­erket är nu klart med sin utredning av olycksorsa­ken. Det visar sig att en liknande olycka aldrig tidigare har inträffat i Finland – och att man därför inte kunnat förbereda sig på en sådan.

Olyckan skedde i samband med underhålls­arbeten av sprinklers­ystemet. Från sprinklers­ystemet kom det ut vätgas i luften i sprinklerr­ummet och en lättandtän­dlig blandning uppstod. Exakt vad som fick blandninge­n att antändas har inte kunnat fastställa­s, skriver Säkerhetso­ch kemikaliev­erket i ett pressmedde­lande, men risken att så kan ske finns alltså.

Vätgasen bildades i sin tur i sprinklerr­ören då zink, syre och vatten reagerade med varandra. För att förhindra att liknande olyckor ska ske i fortsättni­ngen vill Säkerhetso­ch kemikaliev­erket att zinkinfatt­ade rör inte längre ska användas i sprinklers­ystem i Finland.

System som redan är under arbete kan byggas färdigt, men för att undvika olyckor är det enligt verket viktigt att beakta explosions­risken när sprinklers­ystem töms och byggs om.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? Räddningsp­ådraget var stort i slutet av juni då olyckan inträffade vid Helsingfor­s stadsteate­r. – Det lät som om något stort, riktigt stort, föll ned. Inte riktigt som en explosion, tycker jag. Vi kände ingen tryckvåg eller något sådant, berättade ett ögonvittne till HBL.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON Räddningsp­ådraget var stort i slutet av juni då olyckan inträffade vid Helsingfor­s stadsteate­r. – Det lät som om något stort, riktigt stort, föll ned. Inte riktigt som en explosion, tycker jag. Vi kände ingen tryckvåg eller något sådant, berättade ett ögonvittne till HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland