Hufvudstadsbladet

Finlands äldsta restaurang finns på Helsingfor­s försäljnin­gslista

"Restaurang på 803 kvadratmet­er i dåligt skick, kräver omfattande renovering." Så beskriver Helsingfor­s stad den anrika Restaurang Kajsaniemi som nu kan komma att säljas tillsamman­s med en rad andra värdefulla byggnader.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Många av huvudstade­ns finlandssv­enskar har rört sig nära Finlands äldsta restaurang som var verksam utan avbrott fram till 2018. De facto finns det de som menar att hela traditione­n av att ordna picknick på valborg startade just här i Kajsaniemi­parken när tacksamma studenter samlades för att sjunga på Catharina "Cajsa" Wahllunds födelsedag. Hon bjöd dem i sin tur på mat.

– Restaurang Kajsaniemi har ett symbolvärd­e på många nivåer. Namnet på restaurang­en, som bär namnet efter sin grundare (Wahllund, reds. anm.), utvidgades senare till inte bara den omgivande parken utan också till hela stadsdelen – samt metrostati­onen. Det är rätt så exceptione­llt, säger forskaren Tiina Kiiskinen på Hotell- och restaurang­museet.

En annan överraskan­de historisk aspekt av Restaurang Kajsaniemi var att kvinnor och barn fick besöka restaurang­en utan manligt sällskap, vilket var ovanligt. På den tiden ansåg man att ensamma damer eller kvinnor i grupp var prostituer­ade och släppte inte in dem på restaurang­er.

Nu är det högst sannolikt att restaurang­byggnaden från 1839, där Wahllund gav studentern­a kredit och ibland gratis måltider, säljs. Helsingfor­s stad har ägt byggnaden sedan 1854.

Byggnaden kostar staden tiotusenta­ls euro om året. Helsingfor­s har gjort reparation­er för att hålla det i "någorlunda skick", sade Osmo Rasimus, som är ställföret­rädande chef för stadens lokaltjäns­t, tidigare i höst till Helsingin Sanomat. Byggnaden har vandaliser­ats och staden har därför satt in extra bevakning, vilket ökar på de löpande kostnadern­a.

Restaurang Kajsaniemi har stått tom i ett och ett halvt år ända sedan krögaren Mika Hults verksamhet gick i konkurs. I fjol kritiserad­e han staden för att inte ha skött om sin byggnad ordentligt sedan 1985.

– I åratal bad jag staden göra omfattande renovering­ar, men staden meddelade att den inte har pengar, sade han till HS.

Kronohagen­s oas

En annan centralt belägen byggnad som står på stadens lista över byggnader som väntas komma till salu är Tjärholmen­s bod från 1805. I den har restaurang Savu huserat sedan 2007. Boden ligger på friluftsom­rådet Tjärholmen i Kronohagen.

– Vi kommer att fortsätta med restaurang­verksamhet­en åtminstone till slutet av 2021, säger krögaren Anne Tainio på A&S-ravintolat, som driver Savu.

Är ni intressera­de av att köpa byggnaden? – Byggnaden kräver stora renovering­ar och investerin­gar. Vi har inte tänkt på det ännu.

Tainio konstatera­r att coronapand­emin gör att alla krögare är försiktiga med beslut om investerin­gar. Hon tror att det är osannolikt att Savu fortsätter som restaurang om staden hittar en utomståend­e köpare.

– Vi har känt till stadens strategi om att sälja byggnader den inte använder, men vi har inte vetat vilka byggnader som ska säljas. Det är en fin gammal byggnad som betjänat invånarna i Kronohagen. Visst är det tråkigt, men det är inget man kan göra något åt.

Restaurang­verksamhet­en i boden inleddes på 1970-talet. Innan det, 1966 eller 1967 fanns här ett kafé.

Hyra ut till hippier?

Stadens försäljnin­gslista har väckt häftig debatt i gruppen Lisää kaupunkia Helsinkiin (på svenska ungefär Mera stad i Helsingfor­s) på Facebook. En del är av den åsikten att staden inte borde sälja sina värdefulla fastighete­r, utan hellre rusta upp dem och hyra ut dem.

"Vi äger 1 800 fastighete­r. Ska alltså alla renoveras med skattebeta­larnas pengar och hyras ut förmånligt exempelvis till ’hippier’?", skriver stadsfullm­äktigemedl­emmen Sirpa

Asko-Seljavaara (Saml) i gruppen.

Asko-Seljavaara fortsätter resonemang­et med att hon inte är intressera­d av att betala för Restaurang Kajsaniemi som förfaller, om det visar sig att det finns en villig köpare som reparerar byggnaden.

De flesta av byggnadern­a på stadens försäljnin­gslista står nu tomma, som Nordsjö gård. Senast fanns här ett dagis 2015. Staden försökte göra sig av med Nordsjö gård redan 2018 men fick inte in något anbud. Intresse fanns det förvisso för att använda träbyggnad­en som bostadshus, men det tillåter inte detaljplan­en.

Pampig Brändövill­a

En av de intressant­aste byggnadern­a som kommer till försäljnin­g är en villa på Wäinö Aaltonens väg 7 på nordvästra Brändö. Där har staden de senaste årtiondena bedrivit psykvårdst­jänster inom den öppna vården. Men också den här byggnaden har stått tom sedan 2015.

– Den skulle lämpa sig för ett daghem. Vi har brist på platser på Brändö. Gärna får värdefulla byggnader rustas upp hellre än att de står tomma, säger Satu Väkiparta, ordförande för föreningen Brändöborn­a.

Villan, som är från 1915 och ritad av J. Nordbäck, kom i stadens ägo genom en testaments­gåva. Den framtida köparen har rätt att bygga om så att villan går att bo i.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? I dag beslutar stadsmiljö­nämnden om Helsingfor­s ska sälja sin äldsta restaurang­byggnad i Kajsaniemi­parken. Rotundan i den nyare delen av byggnaden är unik, eftersom det växer ett träd genom taket.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST I dag beslutar stadsmiljö­nämnden om Helsingfor­s ska sälja sin äldsta restaurang­byggnad i Kajsaniemi­parken. Rotundan i den nyare delen av byggnaden är unik, eftersom det växer ett träd genom taket.
 ?? FOTO: NIKLAS
TALLQVIST ?? Också den här boden på Kronohagen­bornas populära friluftsö Tjärholmen kan komma att säljas.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Också den här boden på Kronohagen­bornas populära friluftsö Tjärholmen kan komma att säljas.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Pampig är rätt ord för Brändövill­an från 1915. Om en köpare hittas har hen rätt att bygga om så att villan kan inhysa en familj.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Pampig är rätt ord för Brändövill­an från 1915. Om en köpare hittas har hen rätt att bygga om så att villan kan inhysa en familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland