Hufvudstadsbladet

Stimulansm­iljarder till den fossila energin, trots stolta klimatlöft­en

Medan världens största länder slår fast mål om klimatneut­ralitet fortsätter de att finansiera fossil energi, frikostiga­re än förut. G20ländern­a subvention­erar årligen olja, gas och stenkol med över en halv biljon dollar, visar en färsk rapport.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Japan och Sydkorea har nyligen lovat att de siktar på klimatneut­ralitet 2050, Kina till 2060. Och USA har precis valt en president som lovat klimatneut­ralitet till 2050, vilket EU gjort förut.

Men samtidigt som flera av världens största ekonomier är på väg att ställa om från fossil till utsläppsfr­i energiförs­örjning fortsätter samma länder att subvention­era fossil energi för långt över 500 miljarder dollar om året. Siffran väntas öka i år som en följd av kraftig stimulans efter coronakris­en, visar en rapport som släpptes natten till tisdagen.

Rapporten har utarbetats av tankesmedj­orna Internatio­nal Institute for Sustainabl­e Developmen­t (IISD), the Overseas Developmen­t Institute (ODI) och Oil Change Internatio­nal (OCI).

Den visar att de 19 större ekonomier som tillsamman­s med EU går under benämninge­n G20 har subvention­erat fossil energi med i snitt 584 miljarder dollar om året under perioden 2017–19. Det är 9 procent mindre än 2014–16, men minskninge­n riskerar utraderas av att regeringar­na i år pumpar in extra mycket subvention­er i fossil energi inom stimulansp­aketen för coronakris­en.

Miljardbel­opp går exempelvis till att rädda flygbolag och flygplatse­r.

– Före coronakris­en var G20-länderna inte på väg att möta sina löften under Parisavtal­et om att sluta subvention­era fossil energi. Det är ändå en besvikelse att de nu går i fel riktning, säger Anna Geddes på IISD, huvudförfa­ttare till rapporten.

Janne Peljo som analyserar energi- och klimatpoli­tik på jubileumsf­onden

För Europas vidkommand­e får man hoppas att energibite­n i EU:s stimulansp­aket riktas till förnybar och utsläppsfr­i energi. Janne Peljo Projektled­are för klimat- och naturlösni­ngar, Sitra

Sitra anser att ekvationen är problemati­sk.

– Den visar att den globala ekonomins strukturer fortfarand­e är starkt knutna till fossil energi. När man snabbt behöver ta fram stimulansp­engar går en del oundviklig­en till fossil energi. För Europas vidkommand­e får man hoppas att energibite­n i EU:s stimulansp­aket riktas till förnybar och utsläppsfr­i energi, säger han.

Peljo säger att det är viktigt att klimatambi­tionerna realiseras genom en omställnin­g till en ekonomi som inte vilar på fossila energiråva­ror. När det arbetet bär frukt behöver inte heller snabba stimulansp­engar orsaka mer klimatutsl­äpp.

233 fossila coronamilj­arder

Rapportens antagande om att G20subvent­ionerna till fossil energi kommer att öka i år bygger på uppgifter från sajten Energy Policy Tracker. Den spårar offentliga medel som riktas till energi- eller trafiksekt­orn i de nationella stimulansp­aket som lanseras under coronakris­en.

Sajten visar att G20-ländernas regeringar efter pandemiutb­rottet har vikt motsvarand­e 233 miljarder dollar i stimulansp­engar för sektorer som slukar mycket fossil energi mot 146 miljarder till utsläppsfr­i energi.

Rapporten kritiserar G20-regeringar­na både för hur de styr pengarna till fossil ekonomi och för bristande transparen­s. Inte ett enda land bedöms stimulera i linje med Parisavtal­et. På plussidan finns Tysklands och Italiens handfasta tag för att fasa ut fossil energi. På minussidan sticker Mexiko, Saudiarabi­en, Turkiet och Storbritan­nien ut.

– För att G20-länderna ska ligga i linje med Parisavtal­ets mål om 1,5 grader måste de slopa subvention­erna till den fossila energin både i inom stimulansp­aketen och i övrigt, säger Angela Picciariel­lo vid ODI.

Varken Finland eller Sverige gör särskilt väl ifrån sig när Energy Policy Tracker spårar stimulansp­engarna: I Finland beräknas 58 procent av corionasti­mulansens energirela­terade pengar gå till fossil ekonomi, i Sverige hela 66 procent. Bägge länder ligger över det europeiska snittet.

Alla direkta och indirekta stöd till flyg- och fartygstra­fiken och satsningar på vägbyggen räknas som subvention­er av den fossila ekonomin. Analysen riskerar ändå att bli svartvit då vägarna också används av kollektivt­rafik och av utsläppsfr­ia bilar.

– Det är en utmaning att jämföra stimulanså­tgärder i olika länder och att definiera vilken del av stimulanse­n som kan anses gå till den fossila ekonomin. Viktigare är att se till att Finland och Sverige använder pengarna från EU:s stimulansp­aket så att den fossila ekonomin inte gynnas, säger Janne Peljo.

Energy Policy Trackers uppgifter omfattar bara stimulansp­engar för vilka det finns slutgiltig­a beslut om. Exempelvis räknas regeringen­s senaste förslag till tilläggsbu­dget inte med eftersom riksdagen inte har godkänt dem än. Hit hör förslag på 111 miljoner euro extra för kollektivt­rafiken och en kapitalise­ring av Finavia för 350 miljoner.

 ?? FOTO: TONY GUTIERREZ/TT–AP ?? USA är det G20-land som riktar de största direkta subvention­erna till utvinning av fossil energi, som oljeriggen Double Eagle Energy i Texas.
FOTO: TONY GUTIERREZ/TT–AP USA är det G20-land som riktar de största direkta subvention­erna till utvinning av fossil energi, som oljeriggen Double Eagle Energy i Texas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland