Hufvudstadsbladet

Pandemin stoppar handeln österut

Finlands varuexport till Ryssland har i år minskat med över en femtedel jämfört med fjolåret. Företagen är också försiktiga då det gäller förväntnin­gar på den ryska marknaden, visar Finsk-ryska handelskam­marens färska barometer. Finsk-ryska handelskam­mar

- Jaana Rekolainen, KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Coronapand­emin har slagit hårt mot handeln mellan Finland och Ryssland. Gränsen är stängd, efterfråga­n minskar, investerin­garna är färre och rubeln är svag. Speciellt större företag ser pessimisti­skt på situatione­n just nu, enligt de svar Finskryska handelskam­maren fått på frågorna i sin barometer som gjordes i oktober. Många företag svarar att de lägger om sin strategi och strävar efter att satsa på lokal närvaro.

Den ryska ekonomin har klarat sig relativt bra trots fallande oljepris och det stora antalet coronasmit­tade. Bnp väntas i år backa med drygt 4 procent jämfört med fjolåret. Pandemin till trots har Ryssland strävat efter att hålla samhället öppet och den hårt drabbade servicesek­torn är mindre i den ryska ekonomin än i många andra samhällen.

– De finländska företagen med verksamhet i Ryssland ser rätt pessimisti­skt på den närmaste framtiden även om det finns undantag, säger handelskam­marens vd Jaana Rekolainen.

Rekolainen tror att företagen överlag har en god beredskap att fortsätta med sin verksamhet i och sin handel med Ryssland när läget normaliser­as igen. Även om det sker förändring­ar på marknaden nu så har grunderna för handeln inte förändrats. Finländska företag och deras produkter har ett gott rykte i Ryssland och företagen upprätthål­ler sin beredskap att återvända.

Planer står fast

Med stängda gränser är den lokala närvaron viktig och det finns företag som klarat sig bra. Till exempel i Sgruppens Prisma-affärer i och omkring S:t Petersburg är handeln livlig och andelen kunder som beställer varor via nätet till och med högre än i Finland. Planerna på att på fem år fördubbla antalet Prismor i området från de nuvarande 17 har inte förändrats under pandemin.

– Det här är en stor marknad nära Finland och det är naturligt med svårighete­r då och då, säger S-gruppens lokala vd Jarmo Paavilaine­n.

Skogssekto­rn är en annan som erbjuder möjlighete­r i och med att Ryssland bygger ut sin egen träförädli­ngsindustr­i. Jaana Rekolainen nämner också miljötekni­k och förpacknin­gar som exempel på varor som behövs på den ryska marknaden. Hon tror inte att handelns struktur på sikt förändras speciellt mycket.

– Handeln kommer säkert i gång när pandemin är över. Men allt tal om ett vaccin som Ryssland skulle ha före det övriga Europa är nog överdrivet, det finns inget sådant som skulle erbjuda en snabb lösning just nu, säger hon.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Trafiken vid gränsen mellan Finland och Ryssland i Vaalimaa är nästan obefintlig just nu då pandemin i praktiken stängt gränsöverg­ångarna.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Trafiken vid gränsen mellan Finland och Ryssland i Vaalimaa är nästan obefintlig just nu då pandemin i praktiken stängt gränsöverg­ångarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland