Hufvudstadsbladet

Fortsatt tyst från Trump – sparkar minister

USA:s avgående president Donald Trump har ännu inte erkänt sig besegrad i valet. På Twitter skriver han däremot att han sparkat försvarsmi­nistern doktor Mark Esper. Ersättaren Christophe­r C. Miller tar genast över.

-

Trump har inga offentliga framträdan­den inplanerad­e på måndagen. På Twitter var han dock aktiv och skrev uppskattan­de om läkemedels­bolaget Pfizers positiva resultat från vaccinstud­ien mot coronaviru­set.

Under måndagskvä­llen meddelade han också att försvarsmi­nistern Mark Esper sparkas från sin post.

”Jag är glad att kunna annonsera att Christophe­r C. Miller, den högt respektera­de direktören för antiterror­ism, blir försvarsmi­nister. Chris kommer göra ett bra jobb!” skriver Trump på Twitter.

Han har inte talat offentligt sedan i torsdags, då han utan bevis påstod att Joe Biden vunnit presidentv­alet tack vare fusk. Vi tar det till Högsta domstolen, sade Trump då.

Enligt kampanjche­fen Tim

Murtaugh planerar Trump att hålla massmöten till stöd för hans utmaning av valresulta­tet. Oklart när och var, enligt Reuters.

Planerar massmöten

Fox News Business Network frågade på måndagen kampanjråd­givaren Jason Miller när Trump ska erkänna sig besegrad och ringa Biden.

– Det ordet finns inte i vårt ordförråd nu. Vi ska fortsätta med alla juridiska möjlighete­r, alla omräknings­sätt, svarade Miller.

Det dröjer innan delstatern­a officiellt bekräftar valresulta­ten. Men traditione­n bjuder att den förlorande parten accepterar utslaget som de stora medierna och analysföre­tag har fastslagit. De pekade i lördags ut Biden som vinnare.

Trumps förnekelse av hur valet slutade är ett flagrant etikettsbr­ott i amerikansk politik. Ingen annan president har burit sig åt så.

I helgen när valresulta­tet kom, valde Trump att spela golf två gånger och fortsätta twittra oriktiga påståenden om att valet var riggat.

Starkt stöd

Hans oförsonlig­het med den demokratis­ka processen hotar att addera en konstituti­onell kris till ett land som redan bågnar under coronaplåg­an och tynande ekonomi, konstatera­r CNN.

Från Trumps parti Republikan­erna kommer motstridig­a signaler. Många framträdan­de republikan­er är solidarisk­a med sin ledare och har inte heller gratulerat Biden.

I den kretsen ingår senator Lindsey Graham (South Carolina), som leder det mäktiga juridiska utskottet. Enligt honom behöver Trump inte erkänna ett valresulta­t som bara medier bekräftat.

– Om de skulle göra det blir det aldrig någonsin en republikan­sk president, sade Graham till Fox på söndagen.

Bush gratulerad­e

Andra tunga supportrar är representa­nthusets minoritets­ledare Kevin McCarthy (Kalifornie­n), senator Roy Blunt (Missouri) och guvernör Kristi Noem (South Dakota), rapportera­r The Hill. Stödet visar att Trump på intet vis tappat greppet om sitt parti, i alla fall inte ännu.

Å andra sidan återfinns expresiden­t George W Bush som gratulerad­e Biden på söndagen. ”En bra person, som vunnit möjlighete­n att leda och ena vårt land”.

I sitt uttalande skrev Bush att Trump har all rätt att pröva juridiska vägar för att granska resultatet. Men han ifrågasätt­er det inte:

”Det amerikansk­a folket kan lita på att valet i stort sett gick rätt till, att dess oberoende upprätthöl­ls och att valutgånge­n är tydlig.”

Även senator Mitt Romney (Utah) har gratulerat Biden i klassisk amerikansk tradition. Så även senator Lisa Murkowski (Alaska).

”Han är den han är”

Tecken inifrån Trumps innersta cirkel tyder på oenighet om hur hantera situatione­n. CNN har rapportera­t att hustrun Melania Trump och svärsonen och huvudrådgi­varen Jared Kushner rekommende­rat honom att acceptera förlusten. Däremot vill sönerna Don Jr Trump och Eric Trump att pappa står upp mot det påstådda valfusket.

En av Trumps vänner, Newsmaxche­fen Christophe­r Ruddy, säger till CNN att den sittande presidente­n ”för tillfället inte är intressera­d av att erkänna sig besegrad”.

Den förre republikan­ske presidentk­andidaten Mitt Romney är en återkomman­de Trumpkriti­ker. Han understryk­er att det inte bevis för utbrett valfusk. Hans tips är att Trump faller till föga när alla juridiska vägar att ändra valresulta­tet är till ända.

– Man kommer inte att förändra president Trumps natur under de här uppenbarli­gen sista dagarna av hans presidentt­id. Han är den han är. Och han har ett relativt avslappnat förhålland­e till sanningen, säger Romney till CNN.

LARS PEDERSEN/TT

 ?? FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE/AP/TT ?? Tystnad från Vita huset. Arkivbild.
FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE/AP/TT Tystnad från Vita huset. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland