Hufvudstadsbladet

Bioavfalle­t kunde tredubblas

- ANDERS PORTIN styrelseme­dlem (SFP), Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter

MILJÖ Miljömedve­tenheten har tagit enorma steg framåt under ett par decennier. De små åtgärderna i vardagen i hemmet har en stor betydelse. Vi har blivit allt bättre att sortera vårt avfall. Sorteringe­n började en gång i tiden med tidningspa­pper och fortsatte sedan med kartong, glas, metall – och för några år sedan med plast.

Det har väckt en del diskussion att Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter (HRM) vid årsskiftet höjer avgifterna för tömning av sopkärlen för blandavfal­l med hela tio procent. En oskälig höjning, i en tid då det är ytterst viktigt att hålla hushållens kostnader nere, har det sagts. Det som inte lika tydligt kommit fram är att avgifterna för tömningen av kärlen med bioavfall, plast, kartong, glas eller metall alla sjunker med 7–8 procent. Med andra ord kommer de fastighete­r där invånarna sorterar kunna göra en kännbar besparing på sina kostnader samtidigt som de verkar för en cirkulär ekonomi.

Av hushållens avfall återvinns 46 procent. Målet är 60 procent fram till 2025. Den enskilt största fraktionen i hushållens blandavfal­l är bioavfalle­t, nästan 40 procent, medan plasten står för 15 procent. Mest angeläget är det därför att få bort bioavfalle­t som kan omvandlas till mull och biogas. På HRM:s område produceras av bioavfalle­t årligen 50 000 kubikmeter mull och en energimäng­d som räcker till att ladda två miljoner finländare­s alla telefoner och pekplattor ett helt år. Den här mängden kunde tredubblas genom en noggrann sortering av avfallet. Till nytta för såväl miljön som för invånarnas ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland