Hufvudstadsbladet

Damlejonen i karantän efter coronafall på lägret

De finländska landslagss­pelarna i ishockey tvingas till karantän under tio dagar sedan en spelare i landslaget testats positivt för covid-19 under lägret i Kuortane.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Damlejonen­s träningslä­ger fick ett abrupt slut förra veckan då en spelare i truppen testade positivt för coronaviru­set. Lägret avbröts omedelbart efter att testresult­atet blev klart och hela landslaget försattes i karantän i tio dagar.

Ursprungli­gen var tanken att Damlejonen skulle ha mött det svenska landslaget i träningsma­tcher i Sverige. Det finländska förbundet bestämde att lämna återbud till matcherna med hänvisning till hälsoaspek­ter och coronaläge­t i Sverige och Finland.

I stället bestämde sig det finländska landslaget att samlas i Kuortane där laget hann spela träningsma­tcher mot Ässäts och JYP:s pojkjunior­lag innan beskedet om det positiva testet nådde laget.

Enligt ishockeyfö­rbundets pressmedde­lande har laget inte varit i kontakt med andra på idrottsins­titutet i Kuortane med undantag av träningsma­tcherna och vid måltiderna.

Eftersom landslagss­pelarna är i karantän kommer det att påverka Damligalag­en som måste klara sig utan sina nyckelspel­are i helgens matcher. Damligan spelar fulla omgångar både lördag och söndag.

Hårdast drabbas ändå Luleå Hockey i svenska ligan SDHL. Luleå hade inte mindre än fem spelare på läger i Kuortane och laget tvingas klara sig utan Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Petra Nieminen, Noora Tulus och Viivi Vainikka då man ställs mot SDE på fredag och AIK på lördag.

– Först var jag förbannad och började bara gråta. Det känns surt att vi inte får gå till affären eller träffa folk. Speciellt var man förbannad när man hade testat negativt, säger finlandssv­enska Ronja Savolainen till svenska sajten NSD.

Det finländska landslaget siktar på att möta Sverige i landskampe­r i december sedan EHT-turneringe­n som enligt planerna skulle spelas då ställts in på grund av coronapand­emin. Med stigande smittosiff­ror i både Finland och Sverige är det oklart hur det blir med matcherna nästa månad.

Förra veckan ställdes pojkjunior­landskampe­r mellan Sverige och Finland in på grund av coronasmit­ta. Det finländska U20-laget fick resa hem från Sverige utan att ens hinna inleda sitt läger sedan två svenska spelare testat positivt. Det svenska U18-laget fick också resa hem från Finland utan att spela sedan två av lagets spelare testat positivt för covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland