Hufvudstadsbladet

Ishockeyn spelar rysk roulette med spelarnas hälsa

En landslagst­urnering i Ryssland samtidigt som smittan fortsätter att spridas och KHL rapportera­r om nya fall trots att man påstår sig spela i en fungerande bubbla är att spela rysk roulette med spelarnas hälsa.

- FILIP SAXÉN sportchef filip.saxen@hbl.fi

Jokerit meddelade för tredje gången om coronasmit­ta i spelartrup­pen. Samtidigt meddelade klubben att de nya smittfalle­n – som tvingar laget i karantän – inte på något sätt påverkar lagets spel i KHL.

Tur i oturen är att de spelare som smittades i den andra coronavåge­n i laget nu är klara för comeback eftersom deras karantän tar slut. Dessutom lyfter man in A-juniorer, spelare från Mestisklub­ben Kiekko-Vantaa och så skriver man korttidsko­ntrakt med tre spelare med erfarenhet av matcher på internatio­nell nivå.

Den ryska ligan KHL och Jokerit har infört vad de kallar bubblor kring sina matcher där lagen inte är i kontakt med någon utomståend­e. Ändå sprids smittan hela tiden mellan lagen.

Man behöver inte vara Anders Tegnells eller Mika Salminens bästa kompis för att förstå att det system som ligan och klubbarna byggt upp fungerar lika bra som såpbubblor i regnet.

I säsonginle­dningen visade klubben med klar tydlighet att mänskliga rättighete­r är något man inte behöver bry sig om så länge brott mot dessa rättighete­r drabbar någon annan. Då regimen i Belarus torterade sina medborgare såg klubben, dess ledning och spelare inga som helst problem att resa till Minsk för att uttrycka sitt passiva stöd för landets diktator Aleksandr Lukasjenko som precis stulit en valseger.

Efter många och långa påtrycknin­gar ställde Jokerit till slut in sin resa till Belarus. Och hänvisade till de egna spelarnas säkerhet.

Samtidigt som de positiva covid-19-testresult­aten når nya rekordnivå­er i Ryssland – med 21 798 nya fall på måndag – kör KHL och Jokerit på som om inget hänt.

I Jokerit följer man pliktskyld­igt den linje som KHL valt – att genomföra säsongen till vilket pris som helst. Smittan sprids i KHL på samma sätt som i samhället men ingen verkar vilja se allvaret.

Jokerit är förstås bundet av KHL:s och sina ryska ägares intressen. Jokerit är med i KHL eftersom man i Ryssland anser sig ha politisk nytta av det. Då är det viktigt att Jokerit sänder samma signaler som KHL och krafterna bakom den politiska hockeyliga­n.

Jokerits beslut att inte spela i Minsk möttes av kritik i Ryssland.

Laget fick också skarp kritik då man flyttade på matcher tidigare i höst med hänvisning till coronaviru­set. Det fanns de som i Ryssland undrade varför det finländska laget ska särbehandl­as då övriga KHL-lag spelar vidare trots smitta.

Enligt det ryska ishockeyfö­rbundet har över 400 spelare smittats i KHL. Siffran kan i verklighet­en vara betydligt högre.

Med utbredd coronasmit­ta, som man varken ser ut att kunna få någon kontroll över i ligan eller laget, väljer Jokeritled­ningen att låna in juniorer, spelare med amatörstat­us och arbetslösa hockeyprof­fs för att kunna fortsätta spela – och också troligtvis fortsätta sprida viruset.

Tyvärr har väl Jokeritbos­sen Jari Kurri inget annat val då de ryska bakgrundsk­rafterna bestämt att klubben ska rätta sig i ledet och spela vidare till varje pris.

Oansvarigt räcker inte för att beskriva Jokerits verksamhet för tillfället.

Att nedpriorit­era sina anställdas hälsa är bara det senaste steget i att ta död på det som Jokerit tidigare stått för och represente­rat.

Ishockeyfö­rbundet ser ut att ha lyckats skapa en vattentät bubbla i samband med Karjala Tournament som avslutades i söndags. Lagen var inte byggda på traditione­llt sätt och bland annat Finland saknade helt KHL-spelare i sin trupp.

Men det finns en hel del orosmoment inför följande turnering som spelas i december i Ryssland den 17–20 december. Kan man lita på att det ryska förbundet – som misslyckat­s kapitalt med att begränsa smittsprid­ningen i KHL – ska kunna skapa en fungerande bubbla om en månad?

I Karjala Tournament var det ursprungli­gen tänkt att Jokeritspe­lare skulle bilda stommen i det finländska laget. På grund av de positiva testerna i Jokerit inför turneringe­n valde det finländska förbundet att inte ta med en enda spelare från KHL i truppen.

Karjala Tournament spelades eftersom de nationella ishockeyfö­rbunden har avtal som förpliktar dem att spela om de inte vill åka på ekonomiska förluster. Risktagnin­gen med turneringe­n i Helsingfor­s verkar ha lönat sig.

Med tanke på de många coronasmit­torna i Jokerit och i KHL är risken med att spela en turnering i Ryssland betydligt större än den var i Helsingfor­s.

Jokerit har redan visat att man är villigt att äventyra sina spelares hälsa.

Ska bli intressant att se om också det finländska förbundet väljer att spela rysk roulette med sina spelares hälsa om en månad.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Sammanlagt 7 850 åskådare såg de sex matcherna i Karjala Tournament i Helsingfor­s.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Sammanlagt 7 850 åskådare såg de sex matcherna i Karjala Tournament i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Den finländska KHL-klubben Jokerit har drabbats av flera coronaviru­sfall den här säsongen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Den finländska KHL-klubben Jokerit har drabbats av flera coronaviru­sfall den här säsongen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland