Hufvudstadsbladet

Roberts blev mamma i augusti – ska spela EM om några veckor

I början av augusti blev Jamina Roberts mamma för första gången. Om mindre än en månad ska hon spela handbolls-EM. – Jag blev nästan lite nervös, säger Jamina Roberts, som gjort 164 landskampe­r, om uttagninge­n.

- MICKE LARSSON/TT

Det hann bara gå sex veckor efter dottern Lous födsel innan 30-åriga Jamina Roberts gjorde comeback på planen för Sävehof i damligan SHE.

– Det var lite ovant. Kroppen hängde kanske inte riktigt med. Huvudet var på ett ställe och kroppen några meter bakom, beskriver Jamina Roberts.

Nu vänjer hon sin kropp vid att ta i för fullt igen, och med rätt timing.

– Om jag går på ett genombrott har allting bara kommit så naturligt. Nu måste jag aktivt tänka på att ta i med benen, ta i med magen. Det har jag aldrig behövt tänka på förut, säger Roberts.

Vill inte skämmas

Hon har stått för 24 mål och 18 målgivande passningar på sju matcher i SHE under hösten.

Uttagninge­n till EM blev lite som en morot för rutinerade Roberts.

– Jag vill komma i bättre form innan jag spelar ett mästerskap. Jag vill verkligen se till att inte skämma ut mig. Och landet, tillägger hon.

Jamina Roberts har hållit kontakten med landslaget­s nye förbundska­pten Tomas Axnér, som fick en föraning om att hon kunde vara tillbaka i spel ganska snart efter Lous födsel.

– Jag ville inte att hon skulle känna nån press och stress, utan låta saker ta den tid de tar, framhåller Axnér.

"Kan otroligt mycket"

Insatserna i SHE var inte avgörande för EM-uttagninge­n.

– Jamina är en spelare som kan otroligt mycket, säger Tomas Axnér.

– Hon har halvdistan­sspelet, med tempoväxli­ngar, genombrott och flow i spelet. Det är hennes yttersta kvaliteter, fortsätter han och berömmer Roberts explosivit­et.

Nu tränar alltså Jamina Roberts för fullt. Lilla Lou, tre månader, har redan erfarenhet av handbollsm­iljö.

– Hon hänger med överallt den här lilla ungen och bor väl deltid i Partille arena, säger Jamina Roberts skämtsamt.

Hon och sambon Emil Berggren, som är sportchef i Sävehof, har sin lägenhet alldeles intill arenan.

– Emil är hemma på en minut om det behövs, konstatera­r Roberts.

Bubblan en utmaning

EM i Danmark och Norge blir ett annorlunda mästerskap, präglat av restriktio­ner för att hindra spridning av covid-19. Varje landslag kommer att befinna sig i en egen ”bubbla”, där man inte får träffa varken familj, vänner, journalist­er eller någon annan utomståend­e.

– Vi blir väldigt begränsade i vår frihet. Det kommer att bli en utmaning i sig, påpekar Jamina Roberts.

– Jag fattar ju varför. Men det är oerhört tråkigt för oss som är där.

Roberts kommer att sakna möjlighete­n att ta en promenad helt för sig själv, eller ta en fika på stan med rumskompis­en. Nu blir det bara hotellet, bussen och arenan.

– Man kan ju bli lätt galen om man bara umgås med samma folk så länge. Vi kommer att behöva förbereda oss mentalt på det, tycker Jamina Roberts, som alltså inte heller kommer att få träffa sin dotter under hela EM.

En annan utmaning är att Roberts kan få hoppa in på en ovan position.

Vikarie på kanten?

När andra alternativ fallit bort på grund av skada, barnafödse­l eller annat innehåller den blågula truppen bara en vänsterkan­tspelare – Emma Rask, med endast tre landskampe­r i bagaget. Hon kommer förstås inte att spela varje minut i EM.

En tänkbar ”vikarie” är Jamina Roberts, som ju annars håller till på nio meter.

– Jag är ingen stjärna på kanten, men jag kan absolut springa i några kontringar och kanske få in nån boll, säger Roberts, som hade samma roll i OS 2016.

Den svenska truppen ska samlas i Trollhätta­n i slutet av november. EM-premiären spelas mot Tjeckien i danska Herning den tredje december.

 ??  ?? Jamina Roberts mot Rumänien i förra årets VM, där Sverige blev sjua.
Jamina Roberts mot Rumänien i förra årets VM, där Sverige blev sjua.
 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT- NTB
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Jamina Roberts med dottern Lou, tre månader, som ”hänger med överallt”. Men om några veckor drar Roberts iväg för att spela handbolls-EM, och har som mål att vara i så god form att hon inte skämmer ut sig.
FOTO: ADAM IHSE/TT- NTB FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Jamina Roberts med dottern Lou, tre månader, som ”hänger med överallt”. Men om några veckor drar Roberts iväg för att spela handbolls-EM, och har som mål att vara i så god form att hon inte skämmer ut sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland