Hufvudstadsbladet

Stor utställnin­g med Lars Lerin i sommar

naste. Vad beror konstmusee­ts dragningsk­raft på?

- TOMI RIITAMAA/NYA ÅLAND/SPT

Den berömda svenska konstnären och författare­n Lars Lerin håller en stor utställnin­g på Ålands konstmuseu­m nästa sommar.

Akvarellis­ten Lars Lerin, bland annat känd från SVT-programmet Vänligen Lars Lerin, är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Han har haft en mängd separatuts­tällningar i Norden, Frankrike, Tyskland och USA. Lerin har även gett ut ett femtiotal illustrera­de böcker, där han har skildrat sina resor.

– Lars Lerin är en otroligt erkänd akvarellis­t. Han är en av de främsta i Norden, kanske den allra främsta, säger konstinten­dent Susanne Procopé Ilmonen på Ålands konstmuseu­m.

Att Lerin ställer ut på konstmusee­t nästa sommar är ett resultat av flera års kontakter och diskussion­er.

– Redan för flera år sedan tyckte konstnämnd­en att det skulle vara fint att kunna visa en utställnin­g med Lars Lerin på Åland, så vi kontaktade honom och har haft kontakt med hans agent sedan dess. Det känns väldigt roligt att utställnin­gen blir av nu.

Utställnin­g av det stora formatet

Preliminär­t öppningsda­tum är fredagen den 4 juni nästa år och enligt planen ska utställnin­gen visas fram till den 5 september. Det blir en separatuts­tällning av det stora formatet.

– Lerins målningar är stora. Vi öppnar upp två salar, om inte hela konstmusee­t, för utställnin­gen. Jag tror att våra utrymmen passar riktigt bra för hans verk, säger Procopé Ilmonen.

I vilken omfattning Lerin ställer ut nya verk är inte klart i dagsläget.

– Det är han själv som får fundera och bestämma vad han vill ställa ut. Jag hoppas också att Lerin själv kan komma hit till öppningen.

Ni har lyckats få hit en rad centrala konstnärer, varav Lerin är den se

– Jag tror att Åland ses som lite exotiskt, beläget mitt emellan Finland och Sverige. Det är många som har besökt konstmusee­t som tycker att det har bra lokaler, och så har vi fått ett bra rykte genom de som ställt ut här tidigare.

Lars Lerins nya tv-serie Lerins sommarö har premiär på SVT den 25 november.

 ?? KONSTMUSEU­M/SPT
FOTO: ÅLANDS ?? Konstnären, författare­n och tvjournali­sten Lars Lerin.
KONSTMUSEU­M/SPT FOTO: ÅLANDS Konstnären, författare­n och tvjournali­sten Lars Lerin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland