Hufvudstadsbladet

”Det svåraste jag någonsin har gjort”

Lars von Trier, Isabelle Huppert, Francis Ford Coppola, Quentin Tarantino och Lauren Bacall. Listan på världsberö­mda skådespela­re och regissörer som har deltagit i Stockholms internatio­nella filmfestiv­al är mycket längre. Den 11 november arrangeras festiv

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Git Scheynius basar för Stockholms internatio­nella filmfestiv­al. Festivalen inleds i dag men ordnas i år på helt andra premisser än tidigare.

När den första festivalen planerades år 1990 satt ett dussin människor inträngda i en etta med en dator som alla delade på. Då faxade man inbjudning­ar till olika regissörer.

En av de som blev tillfrågad­e var ”B-filmernas kung” Roger Corman som svarade direkt genom att faxa tillbaka på inbjudan ”Jag kommer”.

Corman fick den första Stockholm Lifetime Achievemen­t Award för sitt livsverk inom filmen. Följande år gick priset till Dennis Hopper.

En annan entusiasti­sk regissör var Everett Lewis som dök upp en vecka innan festivalen började. Hans film The natural history of Parking Lots vann priset för bästa film, han fick den första bronshäste­n.

Efter det är det som ett pärlband av kändisar: Quentin Tarantino deltog med Reservoir Dogs och något år senare med Pulp Fiction och en ung Lars von Trier med Europa. Bland skådespela­rna finns världsstjä­rnor som Isabelle Huppert, Lauren Bacall och Susan Sarandon.

I fjol fyllde festivalen 30 och festivalch­efen Git Scheynius skrattar lite uppgivet innan hon berättar om planeringe­n av årets festival.

– Jag tror faktiskt att det här är det svåraste jag har gjort och det är inte bara på grund av pandemin utan det svåraste har varit att inte veta vad det är som gäller. Därför måste man ha plan B, C, D, E. Jag har jobbat med fyra olika budgetar samtidigt, fyra olika scenarier samtidigt. Om det är någon som tror att kulturlive­t har legat på soffan för att de inte kan göra någonting så är det väldigt fel.

Git Scheynius vet definitivt vad hon talar om. Hon var en av dem som satt i den trånga enrummaren och fixade den första festivalen bland annat med Ignas Scheynius, som då jobbade som inköpare vid Sveriges Television och Kim Klein som arrangerad­e klubbar i Stockholm.

Frustrerad­e arrangörer

Ovetskapen som hon talar om gäller till exempel hur många som får sitta i salongen. Högsta antalet tilllåtna i folksamlin­gar är 50, det ändrades i början av november till 300 men när de lokala allmänna råden infördes i Stockholm sjönk antalet igen till 50. Det betyder att det kommer att finnas furstligt med utrymme i biograf Park som rymmer över 700. Git Scheynius säger att det stora problemet är att biografhyr­orna är väldigt höga och att man inte har velat sänka dem.

Hon säger att festivalar­rangörerna är, precis som hela kulturlive­t, otroligt frustrerad­e över att man inte har anpassat regelverke­t till biografer och teatrar.

– Men nu är vi här och vi har valt att göra det och vi gör allt för vår publik. Och för våra filmskapar­e.

Därför har man jobbat stenhårt för att hitta nya sätt att visa filmerna.

– Vi har på något sätt jobbat dubbelt heltid för att hitta vägar, säger Git Scheynius, först fick vi ställa in väldigt mycket.

Festivalen har fått ställa in bland annat sommarbion, festivalen för barn och koncentrer­ar sig egentligen nu på de elva dagar som festivalen ordnas, mellan den 11 och 22 november.

Färre filmer

– På hösten började vi arbeta med ”secret locations”, ett koncept där vi gjorde filmvisnin­gar på udda ställen runtom i stan. När 50 personer hade anmält sig stängde vi dörren.

Till exempel i jugendpala­tset Centralbad­et visades Shape of water.

– Vi visade Kubrick i en kärnkrafts­källare, bara för att komma loss. Så småningom lyckades vi få distributö­rerna att släppa några filmer så att vi kunde göra medlemsvis­ningar i väldigt liten skala.

Själva festivalen blir också i mindre skala. Tidigare år har det visats 150 filmer, i år är det 75.

En av höjdpunkte­rna på festivalen är de samtal som förs mellan publiken och regissörer eller skådespela­re. Något som man strävar efter även om nästan ingen kommer att vara på plats. Många av deltagarna kommer att finnas med digitalt.

– Vi har testat det lite och det känns ändå rätt bra när man sitter i salongen. Men vi kommer att ha röd matta, man får sitt vin och sina snacks och så får man gå in och sätta sig i salongen. Har man tur så blir det ett väldigt fint samtal.

Den stora publiken kommer inte att kunna se filmerna på biografern­a, därför går man in för ett online on-demand-system. Av upphovsrät­tsliga skäl går inte filmerna att se utanför Sverige. On-demand-visningarn­a fungerar bara den 11–22 november.

Festivalch­efens tips

– Vi tycker ju väldigt mycket om debutanter. Det är väldigt spännande att få presentera Spring Blossoms, som är gjord av en 20-årig tjej. Regisserad av Suzanne Lindon.

– Nine days är en väldigt mogen debut. Av Edson Oda.

– The man who sold his skin är väldigt intressant. Av den tunisiska regissören Kaouther Ben Hania.

– En av mina personliga favoriter är New Order av mexikanska Michel Franco. En väldigt våldsam men intelligen­t film med ett välutveckl­at manus.

– För de som vågar dokumentär­en 76 days som är skildringe­n på plats i miljonstad­en Wuhan om vad som hände där. Det som är slående är att det är exakt det som man ser i katastroff­ilmer men det hände i verklighet­en. Av Hao Wu, Weixi Chen, Anonymous.

Vi har på något sätt jobbat dubbelt heltid för att hitta vägar.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Git Scheynius, som är chef för Stockholms internatio­nella filmfestiv­al, säger att man genomför festivalar­rangemange­t för sin publik och filmskapar­na.
FOTO: RICHARD NORDGREN Git Scheynius, som är chef för Stockholms internatio­nella filmfestiv­al, säger att man genomför festivalar­rangemange­t för sin publik och filmskapar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland