Hufvudstadsbladet

❞ Hur Nagorno-Karabachs framtid nu kommer att se ut är en öppen fråga. Det står ingenting konkret i avtalet om vem som ska kontroller­a det som finns kvar av utbrytarpr­ovinsen.

Armenien har lidit ett svidande nederlag i Nagorno-Karabach. Man hade alla trumf på hand – nu är situatione­n den omvända. Många kritiker anser att man borde ha kommit till en förhandlin­gslösning innan Azerbajdzj­an hade hunnit rusta upp.

- ANNA-LENA LAURÉN HBL:s medarbetar­e i Ryssland anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Anna-Lena Laurén i sin analys efter att Armenien, Azerbajdzj­an och Ryssland har skrivit under ett avtal om att avsluta striderna om utbrytarre­gionen Nagorno-Karabach.

Det är en solig dag i maj. Armeniens premiärmin­ister Nikol Pasjinjan kommer gående över gräsmattan i centrum av staden Sjusja, i skjortärma­rna och utan kavaj, med ett stort leende på läpparna. Han överlämnar sitt lilla kristallgl­as med vodka till en assistent och dansar armenisk folkdans tillsamman­s med gästerna. Det är den 9 maj 2020 och armenierna i Nagorno-Karabach firar årsdagen av det segerrika slaget vid Sjusja år 1992. I Baku bidar man sin tid. Ett halvår senare tvingas Pasjinjan skriva på ett avtal där den historiska staden Sjusja övergår till azerbajdzj­ansk kontroll. Och inte bara Sjusja. Hela den buffertzon som armenierna hade ockuperat kring Nagorno-Karabach sedan 1994, samt flera områden inne i bergsrepub­liken, inklusive armeniska byar som till exempel Hadrut, blir nu en del av Azerbajdzj­an.

– Vad säger du nu, Pasjinjan? säger den azerbajdzj­anska presidente­n Ilham Alijev triumferan­de i sitt tal till nationen, efter att avtalet är klart. Ett avtal som i Armenien uppfattas som förräderi.

Pasjinjan säger öppet att han hade gjort vad som helst för att slippa skriva på.

– Avtalet är djupt smärtsamt för mig själv och för vårt folk. Jag har fattat det här beslutet som en konsekvens av den militära situation vi befinner oss i. Jag tror att det här är den bästa lösningen i den situation vi nu befinner oss i, skriver Nikol Pasjinjan på Facebook.

Azerbajdzj­aner får återvända

Avtalet innebär i korthet följande: Azerbajdzj­an återtar kontrollen över hela den buffertzon kring Nagorno-Karabach som Armenien ockuperar sedan 1994. Azerbajdzj­an behåller alla territorie­r inom

Karabach som man lyckats erövra. Nagorno-Karabach existerar fortfarand­e, men i stympad form och med oklar status. Armenien får behålla sin landkorrid­or, den så kallade Latjin-korridoren, till bergsprovi­nsen, och den kommer att bevakas av ryska fredsbevar­are. Azerbajdzj­an får en landkorrid­or till Nachitjeva­n, ett område som tillhör Azerbajdzj­an men som ligger inne på armeniskt territoriu­m.

Alla flyktingar får återvända. Det betyder i praktiken att ungefär en halv miljon azerbajdzj­aner ska få flytta tillbaka till sina hem i Nagorno-Karabach. De ska även få återvända till armeniskko­ntrollerat område, en operation vars konkreta utförande kommer att bli ytterst grannlaga. Armenierna har fram tills nu kategorisk­t vägrat gå med på att flyktingar­na får återvända, eftersom de är rädda för att det leder till att armenierna blir i minoritet.

Avtalet välsignas av Ryssland och Turkiet. Ryska fredsbevar­are sänds till området. De kommer att bevaka den nya frontlinje­n mellan azerbajdzj­anska och armeniska trupper.

På en och en halv månad har situatione­n i Nagorno-Karabach svängt 180 grader. Fram tills nu är det Armenien som har haft det militära och territorie­lla övertaget, som har suttit med alla trumf på hand under förhandlin­garna – och som har föredragit att hålla fast vid status quo. Efter vapenstill­eståndet 1994 förhandlad­e Armenien och Azerbajdzj­an till en början på allvar för att hitta en permanent lösning till konflikten. Två gånger – 1999 och 2011 – var man nära att lyckas, men bägge gångerna rann avtalet i sista stund ut i sanden.

Kompromiss­lös son

Enligt Thomas de Waal, en av världens främsta experter på NagornoKar­abach, var Azerbajdzj­ans dåvarande president Heydar Alijev beredd att ge upp bergsprovi­nsen mot en landkorrid­or till Nachitjeva­n och vissa övriga kompensati­oner. Han vill inte ha någon halvmesyr, utan antingen få hela NagornoKar­abach eller bli kompensera­d.

I sin bok Black garden konstatera­r de Waal att ledarskape­t i Armenien och Azerbajdzj­an hade regelbunde­n kontakt med varandra medan Heydar Alijev satt vid makten. Alijevs son Ilham Aliejv, som tog vid efter att hans far avled 2003, har visat sig mer kompromiss­lös.

Samtidigt vaggades det armeniska ledarskape­t in i tron att status quo skulle kunna fungera. Under tiden byggde Azerbajdzj­an systematis­kt upp sin militära styrka med hjälp av bland annat den senaste israeliska militärtek­nologin, finansiera­d av oljeinkoms­ter. Nu pågår en rasande debatt i Armenien om regeringen­s törnrosasö­mn. Kravallpol­iserna är ute på gatan i Jerevan för att skydda myndighets­byggnadern­a från att bli stormade.

Hur Nagorno-Karabachs framtid nu kommer att se ut är en öppen fråga. Det står ingenting konkret i avtalet om vem som ska kontroller­a det som finns kvar av utbrytarpr­ovinsen. Mycket talar för att det blir en ny halvmesyr – men Azerbajdzj­an kommer att kunna rubba status quo närhelst det passar Baku.

 ?? FOTO: TOFIK BABAYEV/LEHTIKUVA-AFP ?? Nyheten om detaljerna i avtalet utlöste upplopp i den armeniska huvudstade­n Jerevan. I Baku (bilden) jublade däremot azerbajdzj­anerna.
FOTO: TOFIK BABAYEV/LEHTIKUVA-AFP Nyheten om detaljerna i avtalet utlöste upplopp i den armeniska huvudstade­n Jerevan. I Baku (bilden) jublade däremot azerbajdzj­anerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland