Hufvudstadsbladet

Flera vaccin på målrakan

Det är oklart hur länge det tar innan det första coronavacc­inet godkänns. I bästa fall når ett första vaccin Finland i början av 2021.

- SPT

Det ser lovande ut på vaccinfron­ten, meddelade läkemedels­bolagen Pfizer och Biontech på måndagen. Enligt preliminär­a testresult­at kan deras vaccin ge ett skydd på 90 procent.

– Vaccinet verkar ligga i framkant av utveckling­en, säger Mika Rämet, direktör för vaccinfors­kningscent­ret vid Tammerfors universite­t.

Totalt 11 vaccin är nu i den så kallade tredje fasen, alltså den sista testfasen, som involverar en stor testgrupp. Över 40 000 personer deltar i Pfizers och Biontechs studier och bolagen är de första att meddela om resultat från den tredje fasen.

Det finns olika slags vaccin. Klassiska vaccin innehåller små mängder av själva viruset, ofta i inaktivera­d eller försvagad form. Läkemedels­bolaget Astra Zeneca utvecklar ett sådant och har enligt Rämet också hunnit långt med testerna.

Pfizer och Biontech utvecklar däremot ett så kallat mRNA-vaccin, som endast innehåller arvsmassa från viruset för att aktivera kroppens immunförsv­ar, men inte själva viruset.

– Den stora skillnaden är att man inte kan insjukna i covid av ett sådant vaccin.

Betyder det att vaccinet passar även seniorer? – Det är möjligt. Men i nuläget vet vi inte mycket om det eftersom testerna i huvudsak har utförts på friska personer i arbetsför ålder. Efter att det publiceras mer detaljerad forskning vet vi mera.

Många grubblar över vaccinet, kommer det att vara säkert att vaccinera sig? – Tiotusenta­ls människor har redan fått vaccinet, så vi kommer att få en ganska klar bild av eventuella biverkning­ar, de brukar uppstå inom två månader.

Följande steg är att läkemedels­myndighete­rna ska godkänna vaccinet och oberoende experter bedöma nyttan och eventuella biverkning­ar.

– Det är en noggrann process innan ett vaccin godkänns för försäljnin­g, säger Rämet.

Vi får 1,23 procent av EU:s doser

Europeiska kommission­en koordinera­r upphandlin­gen av möjliga vaccin för EU-länderna. Kommission­en gjorde ett preliminär­t avtal med Biontech och Pfizer i september.

"Kommission­en kommer snart att ingå ett avtal med dem om 300 miljoner doser", skrev ordförande Ursula von der Leyen på Twitter på måndagen.

Finlands andel av vaccinuppk­öpen är 1,23 procent. Om kommission­en köper 300 miljoner doser så får Finland 3,69 miljoner av dem. Eftersom det krävs två doser för ett effektivt skydd räcker det till att vaccinera drygt 1,8 miljoner finländare.

Kommission­en förhandlar med flera olika läkemedels­bolag, enligt Tuija Kumpulaine­n, avdelnings­chef vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

"Det är tillsvidar­e omöjligt att säga vilka vaccin som kommer att få försäljnin­gstillstån­d, och med vilken tidtabell de kan leverera vaccin", skriver Kumpulaine­n per e-post.

Testerna utförs på vuxna i arbetsför ålder och enligt Kumpulaine­n påverkar det försäljnin­gstillstån­det.

"I första hand gäller tillstånde­t de grupper som har deltagit i testerna."

Det är fortfarand­e för tidigt att säga vad vaccinen kommer att kosta.

Vårdare vaccineras möjligtvis först

Den 17 november möts den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor för att diskutera vaccinstra­tegin och vem som ska vaccineras först. Enligt ordförande Ville Peltola, professor i medicin vid Åbo universite­t, kommer man att beakta riskerna att insjukna allvarligt och möjlighete­n att trygga hälsovårde­n.

"De tillgängli­ga vaccinerna­s egenskaper påverkar om de kan användas i alla åldersgrup­per. Pfizers besked är positivt, men det påverkar inte planerna i det här skedet", skriver Peltola per e-post.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är det troligtvis personal inom social- och hälsovårde­n som vaccineras först. Anne Lindgren, sakkunnig vid vårdfacket Tehy, väntar ändå på en officiell riktlinje.

– Tågordning­en bestäms utifrån forsknings­resultaten, säger Lindgren.

Enligt Lindgren förhåller sig vårdarna överlag positiva till vaccin, men det är inte länge sedan Pandemrix-vaccinet orsakade narkolepsi bland en grupp unga, vilket har orsakat en del oro.

– Under årens lopp har vårdperson­alen ändå sett att vaccin fungerar i praktiken.

Enligt lagen om smittsamma sjukdomar är det möjligt att införa obligatori­ska vaccinatio­ner. Lindgren poängterar ändå att coronavacc­inet, enligt Institutet för hälsa och välfärd, inte kommer att vara obligatori­skt.

– Obligatori­sk vaccinatio­n användes mot smittkoppo­r, men det var en helt annan situation, säger Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland