Hufvudstadsbladet

Valkompass­er ökar ungdomens intresse för politik och samhälle

Mediernas valkompass­er är oumbärliga för många unga väljare. Men om den främsta målgruppen­s särintress­en formar kompassern­as agenda kan vissa partier gynnas på bekostnad av andra, visar färsk forskning.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Valkompass­er eller kandidatte­st har blivit en självklar del av de större mediehusen­s valbevakni­ng. Under 2000-talet har de slagit igenom markant, och på senare år har det blivit klart att de framför allt hjälper unga väljare att orientera sig i politiken och hitta ett parti och en kandidat med matchande värderinga­r.

Eftersom mediernas roll har ökat men gemensamma standarder för valkompass­er saknas beslutade samhällsve­tarna vid Tammerfors universite­t att granska hur finländarn­a använder valkompass­er, vilken betydelse de har och hur den journalist­iken medierna gör utifrån sina valkompass­er tar sig uttryck.

I en färsk bok på temat slår valforskar­na Sami Borg och Kari Koljonen fast att intresset för valkompass­er generellt korrelerar med ålder och utbildning. Yngre och högt utbildade väljare har i regel större intresse för valkompass­erna än äldre eller lägre utbildade.

– Över hälften av alla väljare under 30 år följer valkompass­er aktivt. För dem är valkompass­erna den primära informatio­nskällan inför val och en oumbärlig källa för att hitta ett parti och en kandidat att rösta på. För många andra utgör de snarare tidsfördri­v, säger Sami Borg.

Vi vet att valdeltaga­ndet ökade i förra riksdagsva­let och att det ökade mest bland de yngsta väljarna. Och vi vet att valkompass­er engagerar unga väljare, men vetenskapl­igt kan man ändå inte slå fast att det uttrycklig­en är valkompass­erna, än mindre de allena, som ökar valdeltaga­ndet.

– Vi vet att valkompass­erna ökar ungdomens intresse för politik, för val och till och med för att rösta. Jag antar att det finns ganska många ungdomar som inte skulle rösta om det inte var för valkompass­erna, säger Borg.

Det vore också väl magstarkt att påstå att valkompass­erna har en stor inverkan på vilken kandidat en väljare faller för.

– De fungerar snarare så att de stärker tidigare uppfattnin­gar än att de skulle avgöra valet av parti eller kandidat. Ytterst få väljare uppger att de röstar på den som kommer på första plats i valkompass­en, men det här är svårt att forska i, säger Borg.

Kompasser sätter agenda

Men eftersom medierna vill att väljarna ska använda deras valkompass­er så mycket som möjligt och eftersom de vet att det i synnerhet är ungdomar som använder dem är det möjligt att redaktione­rna väljer frågorna enligt teman som väntas tilltala en yngre publik.

– Då kan det också hända att kompassen gynnar partier som går bra bland ungdomar, som Sannfinlän­darna, De gröna och Samlingspa­rtiet, säger Sami Borg.

I förra riksdagsva­let var klimatet och invandring­en stora valfrågor, och det är just de frågorna som gynnar De gröna respektive Sannfinlän­darna.

– I valkompass­erna inför förra riksdagsva­let hittar man frågor där man kan se att redaktione­rna har försökt hitta sådant som förväntas intressera ungdomar, säger Borg.

Forskarna har tittat närmare på valkompass­erna inför riksdagsva­let 2019 och presidentv­alet 2018. Där omkring 90 procent av frågorna i riksdagsva­lskompasse­rna var relevanta just för riksdagens uppgifter var bara 50 procent av frågorna inför presidentv­alet relevanta för presidentä­mbetet.

– Hälften av frågorna handlade om utrikes- och säkerhetsp­olitiken eller presidente­ns maktbefoge­nheter, resten om ekonomi eller moralfrågo­r, säger Kari Koljonen.

Flera av de tillfrågad­e mediehusen uppgav att de lade in "måstefråga­n" om finländskt Natomedlem­skap i presidentv­alskompass­en fastän de visste vad varje kandidat skulle svara. Det hade känts fel att inte ta upp den, hette det, när forskarna frågade redaktione­rna.

Sammantage­t gör valkompass­erna demokratin en tjänst, menar forskarna. Även om journalist­iken gav president Sauli Niinistö mer uppmärksam­het än utmanarna under förra presidentv­alet jämnar valkompass­er fältet mellan partierna och kandidater­na, särskilt i riksdagsva­l.

– Ingen annanstans i medierna behandlas partierna och kandidater­na så jämlikt som i valkompass­er, och ingen annanstans får de lika mycket synlighet, säger Sami Borg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland