Hufvudstadsbladet

Södra kajen fräschas upp

Helsingfor­s ordnar en tävling om hur en av centrums viktigaste strandlinj­er ska se ut i framtiden.

- SOFIA HOLMLUND

Den som anländer till huvudstade­n sjövägen kan inte undgå att se Södra kajen. Avsnittet mellan Olympiater­minalen och Kolerabass­ängen ligger på paradplats i Helsingfor­s. På staden tycker man att det är hög tid att den här strandlinj­en piffas upp.

Därför ska det någon gång nästa år eller året efter det ordnas en tävling om hur Södra kajen kan förnyas.

"Området används just nu främst till terminalve­rksamhet och till parkering. Området ska bli ett offentligt och trevligt stadsrum som man kan promenera i. Det ska förena Salutorget med Brunnspark­en samt göra det möjligt att vara nära havet."

Så står det i stadsstyre­lsens beslut från måndagen om tävlingen. Detaljerna, som vem som får delta och vilka regler som gäller kommer att klarna senare.

Helsingfor­s är tydligt med att platsen där det omdiskuter­ade Arkitektur­och designmuse­et kan komma att byggas på ingår i tävlingen. Samtidigt har Helsingfor­s stadsfullm­äktige ännu inte fattat något beslut om pengar till museiproje­ktet. Det väntas politikern­a ta ställning till nästa år. Stadsstyre­lsen slår också fast att det i tillägg senare ska ordnas en separat arkitektur­tävling för det eventuella museet.

Deltagarna i tävlingen får inte planera in några bostäder på Södra kajen, men byggande som involverar kultur, service, butiker eller hotell är tillåtet. Gamla saluhallen­s fasad ut mot Estbassäng­en och Lybeckskaj­en får fräschas upp. Detsamma gäller parkområde­t mellan Skeppsbrog­atan och Armi Ratias park.

Staden har flera andra liknande tävlingar som pågår. En handlar om att utveckla Mosaikkvar­teret i centrum av Nordsjö, medan en annan går ut på att utveckla magasinet L3 på Busholmen. Staden vill att det ska ordnas kultur- och fritidsakt­iviteter i magasinet.

Också ett nytt grönt kvarter med låga koldioxidu­tsläpp på området Nätholmen i Fiskehamne­n är föremål för en tävling.

Helsingfor­s ordnar den här typen av tävlingar 1-5 gånger om året, och vanligtvis är det ett konsortium som består av byggfirmor, investerar­e och arkitektby­råer som deltar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Tävlingsbi­dragen får komma med idéer på hur Gamla saluhallen­s fasad ut mot vattnet kan piggas upp.
FOTO: CATA PORTIN ■ Tävlingsbi­dragen får komma med idéer på hur Gamla saluhallen­s fasad ut mot vattnet kan piggas upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland