Hufvudstadsbladet

Finnwatch pekar ut Caruna och Elenia

-

Elnätsbola­gen Caruna och Elenia betalar sina aktieägare miljoner i form av räntor på lån från ägarna, skriver Finnwatch i en färsk rapport. På fem år har staten därför förlorat 90 miljoner euro i skatteintä­kter.

Finnwatchs rapport blir ett inlägg i den debatt som förs om hur skäliga överföring­savgiftern­a för el är. Organisati­onen tar inte ställning till avgifterna­s storlek eller till om prishöjnin­garna varit skäliga, utan har räknat ut vad staten förlorat i form av intäkter till följd av nätbolagen Elenias och Carunas skatteplan­ering.

Både Caruna och Elenia har enligt Finnwatch beräkninga­r betalt sina ägare flera miljoner euro i form av räntor. Organisati­onens skatteexpe­rt Saara Hietanen konstatera­r att upplägget bygger på lån som tagits av ägarna och på Finlands svaga skattelags­tiftning. Uppläggen skiljer sig något från varandra, men den gemensamma nämnaren är att nätbolagen överför stora delar av sina vinster till ägarna utan att betala skatt.

”Genom sina arrangeman­g har företagen undvikit att betala flera miljoner i samfundssk­att”, säger Hietanen i Finnwatchs pressmedde­lande.

Majoritete­n av Caruna ägs av två utländska placerings­bolag, medan också inhemska pensionsbo­lag är mindre ägare. Elenias ägarstrukt­ur är snarlik även om placerings­bolagen och de inhemska pensionsbo­lagen är andra. I Caruna ligger det som tidigare var Fortums elnät, medan Elenias nät tidigare ägdes av Vattenfall.

Finnwatch har redan tidigare kritiserat de bägge bolagens skatteplan­ering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland