Hufvudstadsbladet

Brasilien stoppar vaccinförs­ök

Brasilien stoppar försök med vaccin från det kinesiska läkemedels­företaget Sinovac Biotech, som tidigare stått i centrum för en politisk strid i kampen mot coronaviru­set.

-

Uppgiftern­a kommer mindre än ett dygn efter att läkemedels­bolagen Pfizer och Biontech meddelade att ett vaccin de utvecklat gemensamt var 90 procent effektivt för att förebygga covid-19 i pågående fas 3-studier.

Den brasilians­ka hälsomyndi­gheten Anvisa uppger att de stoppar försöken med det kinesiska vaccinet efter en "allvarlig skadlig händelse" under försöken.

Det är inte fastställt vad som inträffat eller om det har direkt med vaccinet att göra. Sinovac säger i ett uttalande att man är förvissad om att deras produkt är säker och att olyckan inte kan kopplas till försöken.

Vaccinet har sedan tidigare dragits in i en politisk maktkamp. Brasiliens tidigare hälsominis­ter Nelson Teich aviserade att landet skulle köpa 46 miljoner doser. Då grep president Jair Bolsonaro in och sade att det brasilians­ka folket "inte ska vara någons försökskan­in". Sedan dess har hälsominis­tern sagt upp sig.

Bolsonaro, som har kallat vaccinet "João Dorias kinesiska vaccin", vill hellre köpa in det vaccin Astra Zeneca utvecklar tillsamman­s med Oxford University.

Denne João Doria, som politiskt står långt från presidente­n, är guvernör i São Paulo och tror på Sinovacs vaccin. Han hade tidigare under måndagen beställt 120 000 doser för leverans redan i slutet av november.

 ?? FOTO: ERALDO PERES/TT-AP ?? Försök med det kinesiska vaccinet Sinovac stoppas i Brasilien. Arkivbild.
FOTO: ERALDO PERES/TT-AP Försök med det kinesiska vaccinet Sinovac stoppas i Brasilien. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland