Hufvudstadsbladet

Uppgörelse klar om EU:s långtidsbu­dget

-

En uppgörelse finns slutligen på plats för EU:s gigantiska långtidsbu­dget och coronastöd. Femton flyttade miljarder får EU-parlamente­ts förhandlar­e att säga ja.

”Förhandlin­garna med parlamente­t tog sin tid, men vi har slutligen gjort det”, säger Tysklands EU-ambassadör Michael Clauss i ett uttalande efter tisdagens slutliga kompromiss­möte.

Som ordförande­land i ministerrå­det har Tyskland under hela hösten stött och blött den tilltänkta budgeten med EU-parlamente­ts förhandlar­e. I förra veckan nåddes en uppgörelse om hur man ska säkra att inga pengar betalas ut till medlemslän­der som inte följer grundlägga­nde rättsstats­krav. Nu finns ett avtal även om hur själva pengarna ska fördelas.

Miljardbel­opp

”Det här är en välbalanse­rad uppgörelse, som behandlar de frågor som parlamente­t lyft och samtidigt respektera­r den vägledning som gavs från stats- och regeringsc­hefernas toppmöte i juli”, säger Clauss.

Enligt en tysk talesman innehåller uppgörelse­n ”riktade förstärkni­ngar” av vissa budgetpost­er. EU-parlamente­t har länge annars talat för döva öron när det gäller att få medlemslän­derna att gå med på att satsa ännu mer pengar än de euromiljar­der som man enades om i somras: 1 074,4 för sjuårsbudg­eten och ytterligar­e 750 för det särskilda coronastöd som ska lånas upp gemensamt av hela EU.

Totalt handlar det nu om 15 miljarder euro som flyttas för att förstärka satsningar på bland annat hälsovård, forskning och studier.

Alla ska godkänna

Tisdagens uppgörelse behöver nu godkännas av hela ministerrå­det och EU-parlamente­t för att kunna träda i kraft.

”Extra ansträngni­ngar görs för forskning, innovation och utbildning, bland annat. Bra för konkurrens­kraften, tillväxten och jobben”, konstatera­r parlamente­ts chefsförha­ndlare, Belgiens förre finansmini­ster Johan Van Overtveldt på Twitter.

”Vi behöver snabbt få återhämtni­ngsfonden på plats och igång för att lindra pandemins tunga ekonomiska konsekvens­er. Jag hoppas att alla förstår skyndsamhe­ten i situatione­n och hjälper till. Ingen behöver nya hinder och ytterligar­e förseninga­r”, säger tyske EU-ambassadör­en Clauss.

 ?? FOTO: STEPHANIE LECOCQ/AP/TT ?? EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordför­anden Charles Michel var nöjda när EU-länderna enades om sin syn på nästa långtidsbu­dget i somras.
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/AP/TT EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordför­anden Charles Michel var nöjda när EU-länderna enades om sin syn på nästa långtidsbu­dget i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland