Hufvudstadsbladet

Det nya = det gamla

- RURIK AHLBERG är kommundire­ktör i Korsholm.

Staten rullar ut sitt maskineri efter den första coronachoc­ken. En imponerand­e mängd stöd har fördelats till olika former av verksamhet i samhället, i främsta hand till kommunerna. Den nya grundsumma­n i det politiska språkbruke­t har blivit miljard, en summa som i sin storhet är ogripbar för gemene man.

Nästa steg är att regeringen skall ta ställning till hur EU:s stimulansp­aket på gigantiska 2,3 miljarder euro skall fördelas i Finland under de kommande tre åren. Avsikten är att lyfta Finland till en ny nivå, för att med nya krafter kunna möta världen efter corona. Prio ett är naturligtv­is att Finlands konkurrens­kraft skall stärkas.

Den stora frågan är: får vi ett nytt Finland med pengarna?

Arbetet är ännu halvgjort, men preliminär­t skall stimulansp­aketet fördelas på sex helheter: höja kunskapsni­vån, grön tillväxt, stärka konkurrens­kraften, infrastruk­tur, en smidig arbetsmark­nad och kostnadsef­fektivitet inom social- och hälsovårde­n. De stora summorna kommer att riktas till de fyra förstnämnd­a helheterna.

Men låter det inte bekant? Ja, det gör det. Det är samma budskap som tidigare, men med större summor. Den preliminär­a målsättnin­gen är att ordinera mera av samma medicin.

I hela samhället finns ett stort tryck att återgå till läget före coronaepid­emin. Hjulen skall rulla. För två veckor sedan publicerad­e Kommunikat­ionsminist­eriet en utredning om hur vi i Finland skall kunna halvera trafikutsl­äppen fram till 2030. Man skulle ju tro att coronakris­en skulle ha lämnat djupa spår i utredninge­n, men så är det inte. Även om halva Finland arbetat hemifrån i ett halvt år nämns ordet distansarb­ete bara fyra gånger i utredninge­n på 244 sidor. I stället ser man nuläget som ett undantagst­illstånd som kan ta några år, men själva grundtrend­en med ökad trafik på land, till sjöss och i luften håller i sig. Mellan raderna säger man att det önskvärda tillstånde­t är mera trafik, men en renare sådan. Alternativ­et att rörlighete­n skulle få andra former är inte ett seriöst alternativ. Det grundlägga­nde systemet skall inte ifrågasätt­as.

Hela världen och Finland har ett alldeles unikt momentum att reflektera och ändra kurs som en följd av coronapand­emin. Vi har fått pröva på att leva på ett nytt sätt. Arbetslive­t har för många fått nya former. Att inte behöva komma fysiskt till arbetsplat­sen varje dag gör att många kan välja att bo lite längre bort. Detta kan på ett alldeles nytt sätt öka invånarnas möjlighete­r att välja boningsort. Sådant kan ha en riktig betydelse för orter som Lovisa, Raseborg, Nagu och Kaskö. Distansarb­etet tar bättre i beaktande personer som mera trivs för sig själva och inte vill vara den roligaste i kafferumme­t. De mår bättre. De flesta av oss har lärt sig uppskatta närproduce­rad mat och de små upplevelse­rna i hemtrakter­na, i stället för att slentrianm­ässigt resa till Turkiet. Decentrali­serade logistikke­djor ger nya möjlighete­r för lokal affärsverk­samhet.

Mera av samma är inte att förändra Finland. Det nya Finland kommer att se ut som det gamla.

”Hela världen och Finland har ett alldeles unikt momentum att reflektera och ändra kurs som en följd av coronapand­emin.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland