Hufvudstadsbladet

Orosmolnen hopar sig vid HIFK-horisonten

-

Då den kinesiske affärsmann­en Lucas Jin Chang på våren 2019 blev majoritets­ägare i HIFK Fotbolls Ab stod HIFK:s representa­tionslag på ruinens brant. Pengarna var slut, luncherna inhiberade och läget var så alarmerand­e att följande räkning kunde bli den sista.

Chang, som gjort sina pengar främst på att sälja spelare vidare, tog inte över de anrika Kamraterna av något romantiskt skäl. Det här var business och inget annat. I HIFK såg han en möjlighet att för en tämligen billig peng komma in på ny marknad.

Han stack inte under stol med att danska Vejle hade och har högre prioritet än HIFK men att han samtidigt såg att synergin mellan de två klubbarna kunde gynna båda parter. HIFK kunde få in spelare som fyller ligakraven medan yngre förmågor med potential att komma längre i karriären kunde använda Vejle, Danmark och Changs kontaktnät som luftbro till större sammanhang.

Chang lovade att investera ett par miljoner euro i klubben och inlednings­vis såg det lovande ut. Någon befarat massiv luftbro mellan Danmark och Helsingfor­s blev det inte och i HIFK-lägret kunde man i viss mån andas ut efter år av ekonomisk vånda.

Men så kom coronaviru­set och ställde in allt och lite till. Pengaflöde­t sinade, matcherna flyttades framåt och osäkerhete­n återvände till kontoret på Döbelnsgat­an

i centrala Helsingfor­s.

Vd Cristoffer Perret var tydlig och klar då han tidigt på våren meddelade att det ekonomiska minuset blir långt då serien börjar tre månader för sent.

Och med virusets ovälkomna entré försämrade­s naturligtv­is också herr Changs möjlighet att tjäna in sitt levebröd. Chang opererar inte i tungviktsk­lassen på spelarmark­naden utan det är mindre

”Pengaflöde­t sinade, matcherna flyttades framåt och osäkerhete­n återvände till kontoret på Döbelnsgat­an i centrala Helsingfor­s.” JONAS VON WENDT reporter

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Målvakten Arnold Origi lämnade redan HIFK och fler kan följa efter i vinter.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Målvakten Arnold Origi lämnade redan HIFK och fler kan följa efter i vinter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland