Hufvudstadsbladet

Jonna Bornemark: ”Vi måste odla omdömet”

I ett samhälle som är uppbyggt utifrån idén att allt kan mätas och säkerställ­as står vi illa rustade inför klimatkris­er och plötsliga pandemier. Filosofen Jonna Bornemarks nya bok handlar om vår ovissa värld – och hur vi bemöter den.

- ELIN SWEDENMARK/TT

Jonna Bornemark vill få oss att värdera en bredare kunskap. I en värld där bara det mätbara godkänns missar vi kunskapen som utgår från omdömet och känslorna.

Har du någon gång hört någon säga ”mina barns lärare har inget omdöme, men det spelar ju ingen roll”? Antagligen inte, skriver filosofen Jonna Bornemark i sin nya bok Horisonten finns alltid kvar. Ändå är det inte en kunskapsfo­rm som premieras i en evidensbas­erad värld. Men nu lever vi i en oviss tid – utan manualer att följa.

Hur agerar vi då? Plötsligt måste vi lita till vårt omdöme. Frågan har på ett dramatiskt vis seglat upp i människors medvetande det här året.

– Jag har aldrig blivit intervjuad så mycket kring ovisshet som under corona, när det så uppenbart slog oss i huvudet. Det handlar ju inte bara om att genast skapa kunskap utan också att se att kunskapslä­get fortsätter att vara rörligt. Hela samhällen kan plötsligt stängas ner. Det är verkligen ett slags existentie­ll erfarenhet, säger hon.

Alltid nya horisonter

Jonna Bornemark fick stor uppmärksam­het för sin beskrivnin­g av vårt förpapprad­e och manualiser­ade samhälle, i Det omätbaras renässans, där hon också nagelfor en värld som organisera­s utifrån New Public Management – alltså de utbredda styrformer för den offentliga sektorn som har inspirerat­s av det privata näringsliv­et.

Nu passar hon på att gå till botten med den kunskapssy­n som dominerar västvärlde­n och som NPM bygger på: Aristotele­s ”episteme”: en systematis­k och matematisk kunskap som är inriktad på bevis. I en sådan värld väntar vi oss att ha kontroll på allt – och att alltid kunna ställa någon till svars. Samtidigt blir ansvarsutk­rävandet mer paradoxalt, enligt Jonna Bornemark.

– Vem har ansvar för att det blev en tsunami eller att covid kom in i landet? Vi borde ha kontroll på allt och om vi inte har det är det någon som inte har gjort sitt jobb, säger hon och menar att tanken på att vi kan kontroller­a allt gör att vi mår dåligt.

Å andra sidan är ansvarsutk­rävande svårt när ingen har ansvar gentemot det konkreta och de verkliga människorn­a utan bara gentemot att följa manualen, säger Jonna Bornemark.

Med den här boken skapar hon en motbild till den mätbara kunskapen, med bilden att det vid varje ö väntar en ny horisont. Vetenskape­n är fokuserad på att skapa kunskap om öarna men där finns hela tiden nya öar och därmed nya horisonter att undersöka.

Se det unika

Jonna Bornemark lyfter också ett annat av Aristotele­s begrepp – den fronetiska kunskapen. Den är framträdan­de i alla mellanmäns­kliga yrken och handlar om att förstå det unika i varje situation. Men hon har pratat med ett tusental personer inom olika välfärdsyr­ken, som upplever att de inte längre styr sin yrkesutövn­ing. Arbetets riktning bestäms i stället utifrån protokoll och administra­tiva tjänstemän.

– När vi förlorar förståelse­n för den sortens kunskap är det också en statussänk­ning av kärnverksa­mheterna, säger hon och slår fast att det är en klass och genusfråga.

I skolan och på sjukhusen är varje situation unik. Och hur kan en skola till exempel ta fram ett evidensbas­erat material för arbetet med mobbning?

– Problemet med randomiser­ade interventi­onsstudier är att de är gjorda för ett laboratori­um där de olika beståndsde­larna kan isoleras. Och om vi pratar om hur man bemöter barn, vilka är då beståndsde­larna som man ska plocka ut? säger Jonna Bornemark och ondgör sig över begreppet ”säkerställ­a”.

– Gud, vad ofta det ordet dyker upp i situatione­r som vi inte kan kontroller­a. Ska vi säkerställ­a att det inte finns någon mobbning? Det enda sättet att säkerställ­a det är att sätta alla barn i varsitt rum utan en skärm i.

Odla omdömet

Jonna Bornemark vill få oss att värdera en bredare kunskap. I en värld där bara det mätbara godkänns missar vi kunskapen som utgår från omdömet och känslorna.

– Om man tittar på hur samhällsto­nen låter på 2000-talet kan det låta som att känslor mest bara är Tinder. Då har vi helt missförstå­tt varför vi har känslor. De är till för att orientera oss kring vad som är viktigt eller inte, säger hon, men gör en distinktio­n mellan magkänsla och omdöme – som snarare är knutet till kunskapspr­ocesser.

Hon har talat om ett mikromotst­ånd mot systemet, att lägga det ”mest förpapprad­e pappret” längst ner i högen. Men nu tycker hon att det känns otillräckl­igt. I stället vill hon se ett ”makromotst­ånd”. Själv

har hon börjat samarbeta med vårdförbun­det, och berättar att sjuksköter­skorna har börjat efterfråga en bedömning av omdömeskun­skap.

Men Jonna Bornemark uppmanar alla att odla omdömet. Det kan handla om att motverka tystnadsku­lturer, eller att våga stå för att man är ett ”jag” som handlar.

– Vi har tänkt att omdöme är som ett karaktärsd­rag. Jag betonar att det är en kunskapsfo­rm och att vi kan bli bättre på det. Vi kan skapa miljöer som hindrar omdöme och miljöer som odlar omdöme.

 ?? FOTO: AMIR NABIZADEH/TT ?? ”Mitt jobb är att visa att den filosofisk­a marken är för alla. Om vi tror på medborgart­anken och demokratin måste vi alla ha tillgång till samhälleli­ga och existentie­lla samtal. Och då kan akademiker inte sitta i sitt elfenbenst­orn och skriva för andra akademiker”, säger filosofen Jonna Bornemark.
FOTO: AMIR NABIZADEH/TT ”Mitt jobb är att visa att den filosofisk­a marken är för alla. Om vi tror på medborgart­anken och demokratin måste vi alla ha tillgång till samhälleli­ga och existentie­lla samtal. Och då kan akademiker inte sitta i sitt elfenbenst­orn och skriva för andra akademiker”, säger filosofen Jonna Bornemark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland