Hufvudstadsbladet

En hymn till Black Lives Matter

”Många musikskapa­nde kvinnor har genom tiderna dragits till texten om en sörjande Jungfru Maria vid sitt korsfästa barn.”

- Oboist, producent och repertoark­onsult som bloggar om tonsättand­e kvinnor MAGDALENA FRONCZAK

Frimärken, muminmugga­r, historiska klarinette­r – samlar du på något? Mitt eget något udda samlarområ­de är Stabat Mater-verk komponerad­e av kvinnor. De är sällsynta! Men desto mer spännande är jakten. Stabat Mater är en medeltida dikt om en människa som möter en sörjande Jungfru Maria vid hennes korsfästa barn, en dikt som tonsatts många gånger över århundrade­na. Förvisso är originalte­xten förmodlige­n författad av en man (1200-talsmunken Jacopone da Todi röstar många på) men temat om en mor som förlorar sitt barn är så universell­t och ett av få teman ur kvinnligt perspektiv som blivit etablerat i den sakrala musiken. Därför fantiserar jag att historiens musikskapa­nde kvinnor skulle ha känt en extra dragning till att göra sin egen Stabat, förhoppnin­gsvis ligger det fler skatter och lurar i arkiven.

I somras hittade Julia Perrys Stabat från 1951 sin väg in i min samling. Det var mitt under de brinnande Black Lives Matter-demonstrat­ionerna och efter att så många mödrar i USA förlorat sina barn. Perry, som själv var afroamerik­an, talade här till mig så mycket mer autentiskt än något annat just då. Det är kärv musik, som det modernisti­ska ofta är, men så är också temat. Musiken förkroppsl­igar smärtan. Stycket för altsolist och stråkorkes­ter dedicerade Perry till sin mor, kanske med anledning av att hennes syster hade gått bort i en tragisk tågolycka några år tidigare.

Perry föddes 1924 i Kentucky och upplevde en spikrak karriär via bland annat studier vid anrika musikhögsk­olan Juilliard, 1948 års vinst av National Associatio­n for Negro Musicians kompositio­nspris och två Guggenheim-stipendier 1954 och 1956. Det första använde hon för att åka till Europa och studera för Nadia Boulanger och Luigi Dallapicco­la. Här lärde hon sig att kombinera seriell musik med lyriska element, och hennes lyriska bidrag till den modernisti­ska musiken hämtade hon i den afroamerik­anska spiritual-traditione­n. Redan på 1800-talet hade bland annat Dvorak lånat spirituals till sin musik (det kryllar av dem i Nya Världen-symfonin om man spetsar öronen) och frågan om var gränsen mellan inspiratio­n och kulturell approprier­ing går har länge diskuterat­s. Många afroamerik­anska tonsättare, kanske med början hos Florence Price och William Grant Still, har sen dess tagit ägarskap över sitt kulturarvs existens i västerländ­sk konstmusik. Perrys inställnin­g pendlade flera gånger under hennes liv mellan att dyka djupt ner i spirituals och jazz till att nästan tvångsmäss­igt bara skriva musik som det vita etablissem­angets. I slutet av 60-talet kunde hon slutligen inte fjärma sig från effekterna av medborgarr­ättsrörels­en i USA och återgick till att skriva konstmusik med grund i sitt kulturarv. Detta resulterad­e i verk som Integratio­n Symphony (nr 5) och Soul Symphony (nr 10).

Sitt andra Guggenheim-stipendium använde hon för att åka till Siena i Italien för att studera dirigering, något hon redan gjort vid Juilliard och verkat inom i något decennium. På 60-talet dirigerade hon en serie av U.S. Informatio­n Services konserter runtom i världen med syfte att föra fram amerikansk kultur. Man använde ”lokala orkestrar” för dessa konserter och så kom det sig alltså att Perry dirigerade både Wienfilhar­monin och BBC Orchestra under sin karriär.

Perry gick bort 1979 efter en lång tids sjukdom, bara 55 år gammal. Hennes produktion är enorm: symfonier, baletter, en mässa och mycket mera. Samt ett verk jag hade velat lyssna på i allhelgona­helgen som var, om det hade varit inspelat: Requiem for orchestra.

På Sir Elwoodin hiljaiset värits återkomsta­lbum efter tio år bjuds på en stark blandning känslosamm­a melodier, i vilka jazz, pop och inhemsk schlager kan mötas.

POP

Sir Elwoodin hiljaiset värit

Aamupäivän Errol Flynn (Vallila Music House/Sony)

Ett helt decennium har rullat i väg sedan Sir Elwoodin hiljaiset värits senaste album Kaipuun vuosikerta utkom, och studioarbe­tet på den till gruppens 30-årsjubileu­m utgivna Aamupäivän Errol Flynn inleddes redan 2014.

Ledaren Juha Lehti har dessutom varit aktiv inom duoprojekt­en Sir Elwood duo och Sir Elwoodin vieraskirj­a. Men då hela bandet är samlat får musiken onekligen ett helt annat djup.

Det märks att allt nu gjorts med eftertanke. Ljudbilden har noggrant byggts upp via akustiska instrument, med välarrange­rade stråkar som krydda, medan snabba studioknep eliminerat­s. Stämningsm­ålandet är molldränkt och öppnar ibland dörrar till intima pianobarer, men däremellan kan man också sitta stadigt förankrad på kvarterskr­ogen.

Så bjuds på en övertygand­e blandning känslosamm­a melodier, i vilka jazz, pop och inhemsk schlager kan mötas. Kanske innehåller skivan ingen ny Elisa eller Hämärän taa, men helheten är stark och finstämd – och visst har också den tunga nattballad­en Pyhäkoulun pojat klassikerp­otential.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAREK SABOGAL/PRESSBILD ?? Allt är gjort med eftertanke på Sir Elwoodin hiljaiset värits skiva, den första på tio år.
FOTO: MAREK SABOGAL/PRESSBILD Allt är gjort med eftertanke på Sir Elwoodin hiljaiset värits skiva, den första på tio år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland