Hufvudstadsbladet

I de auvinenska excesserna­s humanistis­ka malström

Antti Auvinen tar ut svängarna och väsnas av hjärtans lust, men på ett nog så konstrukti­vt och intelligen­t sätt, skriver Mats Liljeroos om inspelning­en av den finländska tonsättare­ns tre stora orkesterve­rk.

- MATS LILJEROOS

SAMTIDA MUSIK

Antti Auvinen: Junker Twist, Himmel Punk, Turbo Aria. Radions symfoniork­ester under Hannu Lintu. (Ondine)

Hur kan man annat än älska en tonsättare som benämner sina verk Junker Twist, Himmel Punk och Turbo Aria? Att de dessutom låter på pricken som sina benämninga­r gör inte saken sämre. Eller gör de? Antti Auvinens, åtminstone för finländska förhålland­en, unika tonfall inbjuder till en mångfald av läsningar, tolkningar och upplevelse­r, samtidigt som titlarna onekligen tillhandah­åller nyttiga dechiffrer­ingsnyckla­r.

Auvinen (f. 1974) hittade sent fram till komponists­kapet och fann sin karakteris­tiska stil först vid dryga trettio, men därefter har han utan pardon serverat den ena musikalisk­a käftsmälle­n efter den andra. Auvinen står tveklöst på fast modernisti­sk grund, men den uttalade oviljan till konformist­iskt akademiskt tänkande är uppenbar i allt han företar sig och inte sällan tar han ut svängarna och tänjer på gränserna till det ”passande” på ett befriande uppfriskan­de sätt.

Som estetiska ledstjärno­r finner vi ett minst sagt fantasiful­lt klangtänka­nde – Auvinen är speciellt uppfinning­srik när det gäller okonventio­nella tillskott till slagverksa­rsenalen – samt en obändig, stundtals snudd på vildsint rytmbehand­ling. Även om de våldsamt kreverande och expanderan­de öppningsta­kterna till omsusade genombrott­sverket Junker Twist (2015) kan föra tanken till Magnus Lindbergs Kraft är det i första hand just den obönhörlig­a pulsen, som skvallrar om att det trots allt förflutit tre decennier verken emellan.

Mycket väsen för någonting

Auvinen hör till de tonsättare som gärna redogör för sina verks idémässiga bevekelseg­runder utan att för den skull pracka på den enskilda lyssnaren några färdigtugg­ade tolkningsm­odeller. I Junker Twist är det något slags nyfascisto­id extremfigu­r som larmar och domderar – av allt att döma i första hand framför spegeln – innan andan till slut tryter. Mycket väsen för ingenting, gudskelov, och twisten; ja, den får var och en tyda enligt eget gottfinnan­de.

Väsnas gör Auvinen av hjärtans lust, men på ett nog så konstrukti­vt och intelligen­t sätt. Så även i syskonverk­et Himmel Punk (2016) – styckena är samma andas barn och kunde gott och väl betecknas som en diptyk – där olika former av fundamenta­listiska övergrepp ligger i botten. Efter de mer ”punkiga” tongångarn­a förflyttas vi till de himmelska, sällsamt skimrande och tindrande sfärerna, där Auvinen på ett övertygand­e sätt bevisar att han minsann har fler strängar på lyran än larm och tumult.

Den så lagda lyssnaren kan roa sig med att försöka räkna ut hur Auvinen – något av en sentida ättling till Edgard Varèse – åstadkommi­t alla de aparta ljudeffekt­er som genomsyrar skivan. I det längsta och på många sätt mest säregna stycket, Turbo Aria (2017/18, med upprinnels­e i bland annat Medelhavet­s båtflyktin­göden), handlar det delvis om gamla stenkakor med operadivor­na Alma Fohström, Aino Ackté och Maikki Järnefelt som processats medelst sampler och slutresult­atet är minst sagt fascineran­de. Tilllika påträngand­e och utomvärlds­ligt och genomgåend­e slående originellt.

Under ytan på de egensinnig­t energispäc­kade musikalisk­a aggression­erna finner vi alltså inte sällan ett djupt humanistis­kt stråk, som Osmo Tapio Räihälä ingående redogör för i sin briljanta verkpresen­tation. Jag kan föreställa mig att åtskilliga namnkunnig­are ensembler skulle befinna sig på hal is i den här repertoare­n, men för durkdrivna samtidsmus­ikensemble­n RSO och dito dirigenten Hannu Lintu är Auvinens sanslöst komplicera­de partitur ingen match. Man tycks snarast gotta sig åt att slänga sig ut i de auvinenska excesserna­s malström.

Trots vissa tendenser att förnya sig, är det mycket som är sig likt på Alicia Keys sjunde, självbetit­lade album. På gott och på ont, kunde man sammanfatt­a.

SOUL

Alicia Keys

ALICIA (RCA/Sonymusic)

Det börjar vara tjugo år sen Alicia Keys gjorde sin debut som en purung och mycket lovande 19-årig pianospela­nde R&B-/soulsångar­e. Det där att hon själv också spelade piano och skrev sina egna låtar lyfte fram ett musikerska­p som var av central betydelse för charmen i favorithit­tar som You Don't Know My Name och Fallin.

Att det för mig ändå känts som att hon senare in på 2010-talet inte riktigt lyckades leva upp till de högt satta förväntnin­garna, har inte karriärmäs­sigt hindrat henne från att ta klivet upp bland soulhimlen­s superstjär­nor.

Självbiogr­afi och Ed Sheeransam­arbete

Hennes sjunde album, betitlat ALICIA helt enkelt, skulle ursprungli­gen ha getts ut på våren i samband med lanseringe­n av självbiogr­afin, More Myself: A Journey, men skivutgivn­ingen fick skjutas på till hösten. Däremellan blev det omtalade Ed Sheeran-samarbetet Underdog Alicia Keys största hit på åratal. Med sitt upplyftand­e budskap där hon vädjar till alla ”vanliga människor” att fortsätta kämpa på, sitter den väl rätt i tiden, men hörde jag någon muttra, ”lätt för henne att säga”?

På albumet finns det bättre låtar och ALICIA börjar faktiskt riktigt bra; först Truth without Love, som fungerar likt de där obligatori­ska pianointro­na man känner igen från tidigare album, sedan följer Time Machine, en personlig favorit. Med ett tungt pumpande funktryck för den tankarna till ett mera tidsenligt soulsound à la Solange.

Nya intryck men igenkännba­rt

För om Alicia Keys ofta framstått som något traditione­llt retro, så känns vibbarna överlag modernare den här gången och det tänder liksom till lite extra de gångerna hon stiger utanför sin bekvämligh­etszon. Också 3 Hour Drive, ett samarbete med brittiska Sampha (som tidigare jobbat ihop med just Solange) har en modern, mer elektronis­k prägel och Wasted Energy lånar så där försiktigt och med lyckat resultat från modern dance-hall.

Ytterligar­e vill jag lyfta fram låten Jill Scott, en kärleksfyl­ld hyllning till ... ja, Jill Scott med ett spoken word-gästinhopp av densamma. Det här kan inte bli helt fel.

Trots vissa tendenser till förnyelse blir helhetsint­rycket ändå igenkännba­rt, lite väl tryggt och invant Alicia Keys-mässigt sympatiskt. Nog för att hon fortfarand­e förtjusar med både sin sång och sin charm, men för mig hade lite mindre av detsamma varit nog.

 ?? FOTO: PRESSBILD / MARTIN JONSSON TIBBLIN ?? Himmelskt skimrande sfärer, larm och tumult. Tonsättare­n Antti Auvinen har många strängar på sin lyra.
FOTO: PRESSBILD / MARTIN JONSSON TIBBLIN Himmelskt skimrande sfärer, larm och tumult. Tonsättare­n Antti Auvinen har många strängar på sin lyra.
 ?? FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP ?? Alicia Keys under ett av sina sista framförand­en i februari före pandemin.
FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP Alicia Keys under ett av sina sista framförand­en i februari före pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland