Hufvudstadsbladet

”Lucia ska bidra till julstämnin­gen”

LUCIAKANDI­DAT 8: KARIN WALLENIUS Karin Wallenius är en glad tjej som är uppväxt på landet i Tenala. Hon lever efter den gyllene regeln – behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Hon bjuder gärna på sig själv till förmån för andras trivsel och glä

- Hur ser dina luciatradi­tioner ut? PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper? – Lucia ska vara närvarande och bemöta alla människor i stunden, oberoende av livssituat­ion och de förutsättn­ingar som var och en har i livet.

– Lussande har alltid varit en viktig och stämningss­kapande tradition för mig och mina kusiner, det har varit viktigt att släktens alla generation­er kunnat delta i sångerna. Luciaklänn­ingarna har minsann växt med åren.

Är välgörenhe­t i någon form bekant för dig? – Att ställa upp för andra är en självklarh­et för mig, allt från att handla till fammo som var sjuk till att ställa upp vid flytt är saker jag brukar hjälpa till med. Unicefs och Röda Korsets kampanjer har också varit en del av min vardag.

Vem skulle du helst vilja lussa för? – För människor vars livsglädje inte är en självklarh­et och för äldre människor för vilka lucia är en livslång tradition. Men främst hade jag velat lussa för min gammelfast­er, för hon hade alltid önskat att få se mig som Finlands lucia.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturné­n? – Jag skulle vilja sjunga En morgon i advent, det är en låt som alltid har hört till luciaprogr­ammet.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt? – Jag samlar energi på vägen genom att njuta av de stunder luciauppdr­aget ger. Glädjen i andras ögon och soffan i hemmet laddar batteriern­a inför nästa luciaupptr­ädande.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderan­de, så att alla kan ta henne till sig? – För mig har lucia alltid varit en konfession­slös tradition som ska påminna oss om allas lika värde och möjlighet till liv. För mig är det viktigt och en självklarh­et att lucia kan vara av vilket etniskt ursprung och vilken läggning som helst. Utseende ska inte spela någon roll.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofå­ret 2020? – Lucia är ett bevis på att det finns ljus även om allt känns mörkt. Särskilt i år kommer jultraditi­oner att spela en stor roll i människors omkullkast­ade vardag, då många fler människor än tidigare är ofrivillig­t ensamma. Lucias viktigaste uppgift är att sprida ljus och glädje samt att lyssna på medmännisk­or och bidra till julstämnin­g.

Hur kan du vara en förebild? – Jag är glad, rättvis, empatisk och vill stå upp för andra som behöver mig. Genom att alltid vara mig själv och våga vara öppen kan jag vara en förebild.

Vad är det galnaste du har gjort? – Jag har vågat ta klivet utanför min egna trygga box och uppträda med sång och teater inför hundratals människor.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön? – Tänk på vad du själv kan göra, oberoende av vad de andra gör. Börja i smått och fortsätt i stort. Ät inhemskt, närproduce­rat, åk kollektivt­rafik när du kan och lämna aldrig skräp efter dig i naturen. Det finns många saker jag och vi tillsamman­s kan bidra med, men vi måste agera nu!

Var är du om 10 år? – Jag litar på min egen intuition och magkänsla – jag kommer att ha det lika bra då som jag har det nu. Jag vill gärna åstadkomma viktiga saker, oberoende av om det är inom modebransc­hen eller inom jordbruk, det beror på vart vägarna bär.

 ?? FOTO: HENRIK SCHÜTT ?? – Lucia ska sprida glädje och föra människor närmare varandra. Detta kräver ingen särskild hudfärg eller kroppsform, säger Karin Wallenius.
FOTO: HENRIK SCHÜTT – Lucia ska sprida glädje och föra människor närmare varandra. Detta kräver ingen särskild hudfärg eller kroppsform, säger Karin Wallenius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland