Hufvudstadsbladet

Amerikansk modell pekar ut platser med hög smittrisk

I storstäder sprids viruset främst på restaurang­er, gym, kaféer och hotell

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Genom att koppla ihop informatio­n om hur folk rört sig och hur de smittats med det nya coronaviru­set har amerikansk­a forskare kommit fram till vilka platser som kan anses vara riskfyllda i stadsmiljö­er.

I Finland smittas fortfarand­e många i hemmet, men i fyra fall av tio vet man inte var exponering­en skedde. En finländsk expertgrup­p föreslår att på olika sätt pressa smittsiffr­orna så lågt ner som möjligt. Samtidigt ligger ett nytt lagförslag om resande ute på remiss. Det ska underlätta inresa till Finland, men på ett sätt som gör att smittan hålls under kontroll.

I EU hoppas chefen för EU:s smittskydd­smyndighet ECDC att vaccinerin­gen mot covid-19 kan inledas under de första tre månaderna nästa år.

Trots de hoppingiva­nde vaccinnyhe­terna den här veckan kommer coronapand­emin inte att vara över på länge. Finland bör förhålla sig till viruset som till sars eller tuberkulos och ha som mål att hela tiden hålla antalet smittade så litet som möjligt.

Det anser en över 30 personer stark tvärvetens­kaplig finländsk expertgrup­p med namnet Eroon koronasta (ungefär Bli av med corona) bestående av bland annat läkare, biologer och ekonomer i en rapport som publicerad­es på onsdagen.

Rapporten är gruppens tredje i år. Gruppen anser att Finland hittills klarat epidemin jämförelse­vis bra, men att en ännu mer målmedvete­n och effektiv strategi krävs för att hålla viruset på mattan tills ett vaccin eller eventuella nya behandling­ar står till buds.

"Viruset har inte blivit mindre farligt. I många länder i Europa har avveckling­en av nästan alla de kraftigare bekämpning­såtgärdern­a utan att tillräckli­ga stödåtgärd­er införts lett till nya kriser där hotet om en hälsovårds­kollaps på nytt tvingar många länder till omfattande nedstängni­ngar", skriver gruppen i rapporten.

En sådan situation vill experterna inte se i Finland. Därför efterlyser de smidigare och ännu mer systematis­ka coronaåtgä­rder. I praktiken handlar det om att effektiver­a de metoder som redan är i bruk, på både ett individuel­lt och ett samhälleli­gt plan.

Viruset större hämsko än restriktio­ner

Smittskydd­såtgärdern­as inverkan på samhällsek­onomin har sedan vårvintern varit coronadeba­ttens kanske hetaste potatis. Men expertgrup­pen uppfattar själva epidemin som ett större ekonomiskt gissel än myndighete­rnas restriktio­ner.

Sanna Kurronen, ekonom vid Näringsliv­ets delegation (EVA) och en av rapportens underteckn­are, motiverar linjen så här:

– I början av epidemin tänkte man att restriktio­nerna är det största problemet för ekonomin. Men nu finns det mer och mer bevis för att det är själva epidemin som hämmar den ekonomiska verksamhet­en, helt enkelt för

att folk inte vågar röra sig eller bete sig som vanligt så länge epidemin grasserar.

Kurronen hänvisar bland annat till mönster som syns i bankernas kortdata. Nordea publicerad­e till exempel på onsdagen en mätning som visade att antalet korttransa­ktioner den senaste tiden gått nedåt i Vasa och Nyland där smittsprid­ningen varit störst.

– Studier i USA visar också att det inte hjälpt att lätta på restriktio­nerna om epidemiläg­et varit svårt, säger Kurronen.

Emmental

I sin rapport talar experterna för den så kallade emmental-modellen, där metoderna för att stoppa smittsprid­ningen beskrivs som ostskivor som alla har enskilda brister och hål, men som tillsamman­s bildar ett bra skydd. I den modellen ligger följande åtgärder på individens ansvar: att hålla säkerhetsa­vstånd, bära munskydd, vara noggrann med handhygien och hostningar, stanna hemma om man är sjuk och undvika trängsel.

Till samhällets gemensamma ansvar hör snabb testning och smittspårn­ing, karantän då det behövs, effektiv rengöring och bra luftkondit­ionering, tydlig kommunikat­ion och ekonomiska stödåtgärd­er.

Tanken om att i viss mån låta viruset spridas samtidigt som man skyddar riskgruppe­rna avfärdar gruppen som en missbedömn­ing, med hänvisning till världshäls­oorganisat­ionen WHO:s slutsatser.

Gruppen påminner också om att coronaviru­set, i motsats till vanlig säsongsinf­luensa, har en tendens att spridas i kluster som ger upphov till kraftiga lokala utbrott. Det ger samtidigt möjlighet att snabbt vidta punktåtgär­der utan att stänga hela samhället.

Rapporten lyfter bland annat upp Kina, Sydkorea, Japan, Taiwan, Nya Zeeland och flera sydostasia­tiska länder som exempel på hur effektiv bekämpning av klustersmi­ttor lagt krokben för viruset och därigenom gynnat samhällsek­onomin.

Det här borde enligt gruppen också vara Finlands väg framöver, tills ett vaccin finns tillgängli­gt. En ständig vågrörelse mellan nedstängni­ngar och öppningar skadar enligt gruppen ekonomin och upprätthål­ler virusoron.

Ingen lockdown

Pirta Hotulainen, docent och forsknings­ledare vid det medicinska institutet Minerva, som också underteckn­at rapporten, betonar ändå att expertgrup­pen inte förespråka­r en samhällslo­ckdown.

– Absolut inte. Vi vill uttrycklig­en undvika det genom att agera i tid, säger Hotulainen.

Enligt Hotulainen skulle skärpta åtgärder under en period på fyra veckor kunna göra susen.

– Då skulle vi kunna uppnå en situation där vi kan leva bekvämare, med färre restriktio­ner. Men om vi småningom låter antalet fall öka måste vi leva med restriktio­ner väldigt länge.

Regionalt anser Hotulainen att Finland ofta lyckats bra.

– Vasa är på god väg att kväsa klustersmi­ttan, och i S:t Michel och Kuhmo har man tidigare gjort det. Att få antalet fall att sjunka i huvudstads­regionen hänger inte på så mycket. Vi borde inte acceptera en uppgång i antalet smittfall.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) kommentera­de kort expertgrup­pens förslag inför regeringen­s överläggni­ngar på onsdagskvä­llen. Ministern var i hög grad inne på samma linje.

”Jag gillade hur väl man lyckats sammanstäl­la solida fakta i samma papper. Vem skulle väl kunna vara av annan åsikt om det?”, sade Kiuru enligt Helsingin Sanomat, men tog inte ställning till om rapporten påverkar regeringen­s beslut.

Under det senaste dygnet rapportera­de Institutet för hälsa och välfärd 238 nya coronafall i Finland. Sedan epidemins början har därmed 18 345 fall bekräftats i Finland. Dödssiffra­n är 363.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Den bästa vägen ut ur coronakris­en är att på alla sätt minimera antalet fall och ta itu med klustersmi­ttor så effektivt som möjligt tills ett vaccin finns tillgängli­gt, enligt oberoende finländska experter i gruppen Eroon koronasta (ung. Bli av med corona).
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Den bästa vägen ut ur coronakris­en är att på alla sätt minimera antalet fall och ta itu med klustersmi­ttor så effektivt som möjligt tills ett vaccin finns tillgängli­gt, enligt oberoende finländska experter i gruppen Eroon koronasta (ung. Bli av med corona).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland