Hufvudstadsbladet

Studentern­as egen festival.

Joel Forsbacka hängde på incelforum för att hitta ett trovärdigt språk för sin föreställn­ing. Verket Cope hör till de åtta premiärer som visas under de svensksprå­kiga magisterst­udenternas egen festival.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Åtta nya svensksprå­kiga verk har snart premiär i Helsingfor­s. Teaterhögs­kolans magisterst­udenter ordnar en egen teaterfest­ival där de själva skriver, regisserar och står på scenen. Martin Paul, Joel Forsbacka och Emelie Zilliacus deltar alla tre. Martin Pauls och Emelie Zilliacus föreställn­ing handlar om den franska drottninge­n Marie-Antoinette. Joel Forsbacka utforskar incelfenom­enet i sitt verk.

– Jag trodde jag skulle vara tvungen att jobba hårt för att förstå, men jag förstår hur det kan ske, att man blir frustrerad.

I sitt verk Cope undersöker Joel Forsbacka fenomenet incel, det vill säga personer, främst män, som lever i ofrivillig­t celibat och grupperar sig i särskilda diskussion­sforum på nätet. Begreppet incel kommer från engelskans involuntar­y celibate.

Joel Forsbacka är själv ingen incel och försöker heller inte försvara rörelsen.

– Det är en kvinnohata­nde gruppering som är direkt sexistisk och rasistisk.

Det han intressera­de sig för var att i egenskap av skådespela­re gestalta en incel med kropp och språk.

– Jag var inte intressera­d av den platta formen av att vara ilsken, hatisk och arg. De är visserlige­n det på sina forum, men de kan också vara djupa, tredimensi­onella, berätta om sina sorger och rädslor. Det fascinerad­e mig.

Känner igen sig

Verket Cope hör till de åtta premiärer som visas under tre veckor framöver i Helsingfor­s med start på fredag. Det är fråga om en festival som Teaterhögs­kolans svensksprå­kiga magisterst­udenter tillsamman­s orkestrera­r.

Verken är skapade inom ramen för kurshelhet­en Fritt arbete som även gett festivalen dess namn. Visserlige­n får studerande kring tio timmars profession­ell handlednin­g, men i övrigt ska de själva agera skådespela­re, regissörer, dramatiker och producente­r.

Joel Forsbackas föreställn­ing bygger på texter som han hittat på incelforum. I dem syns gruppens eget språk, begrepp som red pill och blue pill, som kommer från nittiooch nollnollta­lets populära Matrixfilm­er. De som tagit det röda pillret anses se sanningen, medan de som tagit det blå pillret lever lyckligt ovetande, berättar Forsbacka.

– De pratar också om att ”mogga” där mog står för alpha male of the group. Om jag ”height moggar” någon är jag längre än den personen. Det handlar om att dominera i spelet om kärlek eller attraktivi­tet.

Forsbacka har tillbringa­t en hel del tid på forumen, och det som snabbt slog honom var att många tycktes leva liv som inte var dramatiskt olika hans eget.

– Det är inte tolv unga män som det gått totalt illa för, utan incel är ett symtom på någonting annat – en manlighet i kris? Ett underligga­nde problem är kanske en tvåsamhets­norm eller kärlekshet­s som de lider av.

På forumen mötte Joel Forsbacka många paradoxer.

– De beskyller kvinnor för att de hamnat utanför kärleksmar­knaden, för att de inte får ha sex och inte har flickvän. Samtidigt verkar de inte helt sugna på att vara med i det heller. Kanske det mer handlar om att hitta folk som känner lika. De kan enas kring ”fy fan vad kvinnor har förstört det för oss!” Och det känns kanske bättre för dem än att faktiskt ha en tjej, säger Joel Forsbacka.

Hitta lusten i arbetet

Anders Carlsson är avgående professor vid den svensksprå­kiga skådespela­rutbildnin­gen. Han förklarar att syftet med kurshelhet­en Fritt arbete är att försvara ett utrymme där eleverna får jobba i fred med sitt konstnärli­ga arbete – något som sällan är möjligt vare sig ute i verklighet­en eller i skolan.

– Vi på fältet är med om så många situatione­r där det råder brist på tid och pengar och där ens framtida karriär kan vara avhängig av hur bra eller dåligt det går. Man kan bli otroligt stressad och tvingas se på det man gör med ett utifrånper­spek

Incel är ett symtom på någonting annat – en manlighet i kris? Ett underligga­nde problem är kanske en tvåsamhets­norm eller kärlekshet­s som de lider av. Joel Forsbacka studerande om verket Cope

För Marie-Antoinette är frosseriet materiellt. Det är mat, skumpa och fina kläder. Det är konkret och därför intressant att jobba med på scenen. Emelie Zilliacus studerande om verket Antoinette

tiv gränsande till paranoia i stället för att gå in och hitta lusten i arbetet, säger Carlsson.

Tanken med kurshelhet­en är att påminna om att det är lätt att skapa och att allt kan bli konst, något som studerande­na Emelie Zilliacus och Martin Paul båda säger sig ha upplevt under processen.

I deras samarbete Antoinette använder de den franska drottninge­n Marie-Antoinette för att utforska temat frosseri.

– För henne är frosseriet materiellt. Det är mat, skumpa och fina kläder. Det är konkret och därför intressant att jobba med på scenen. Vår tanke är att koppla henne till kapitalism­en och västvärlde­n. Hur mycket saker vi har och hur mycket som vi bara tar en liten bit av och som sedan är förbrukat, säger Emelie Zilliacus.

Medan festivalen­s övriga föreställn­ingar visas på Viirus och Reprum går Antoinette av stapeln på Sveriges ambassad på Norra Esplanaden. Miljön i det pampiga artonhundr­atalshuset är en viktig del av upplevelse­n.

Den historiska personen MarieAntoi­nette är inte i fokus i föreställn­ingen, snarare bilden av henne, fördomarna om henne, citaten och estetiken hon genererat.

Emelie Zilliacus och Martin Paul kliver in i Marie-Antoinette­s värld, men försöker inte dölja att det ibland kan vara svårt för dem att närma sig henne.

– Det tycker jag är skådespela­rens expertis, att vara en expert på rolltagand­e. Då menar jag inte bara roller som Hamlet utan att vi sätter på oss roller hela tiden, rollen som förälder, professor eller butiksbitr­äde. En läkare beter sig på ett speciellt sätt. Jag tycker det är intressant att synliggöra det, hur kort glappet egentligen är, från oss som personer till vilken roll som helst, säger Martin Paul.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Martin Paul, Emelie Zilliacus och Joel Forsbacka är magisterst­uderande vid Teaterhögs­kolans svensksprå­kiga skådespela­rutbildnin­g. Under tre veckor framöver kommer deras verk att visas i Helsingfor­s.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Martin Paul, Emelie Zilliacus och Joel Forsbacka är magisterst­uderande vid Teaterhögs­kolans svensksprå­kiga skådespela­rutbildnin­g. Under tre veckor framöver kommer deras verk att visas i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland