Hufvudstadsbladet

Äldre arbetssöka­nde ofta i offside

Högutbilda­de i åldersgrup­pen 55–65 råkar ofta ut för åldersdisk­riminering på arbetsmark­naden, visar färska utredninga­r. Kvinnor drabbas ännu mer än män.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Åldersdisk­riminering är ett utbrett problem på den finländska arbetsmark­naden. Detta enligt färska utredninga­r som kartlagt situatione­n bland högutbilda­de i åldern 55 plus.

– På arbetsplat­sen är arbetstaga­re i åldern 55–65 ofta högt uppskattad­e. Men i samma stund som man blir arbetslös sjunker uppskattni­ngen dramatiskt, säger Lotta Savinko, chef för arbetslivs­ärenden vid Akava, centralorg­anisatione­n för högutbilda­de.

Utredninga­rna visar också att kvinnor oftare drabbas av åldersdisk­riminering än män.

– Det har vi inte råd med, säger Savinko.

Åldersdisk­riminering är ett allvarligt problem i det finländska arbetslive­t, enligt två undersökni­ngar som publicerad­es på onsdagen.

Av en enkät som intresseor­ganisation­en Finlands ekonomer låtit göra i åldersgrup­pen 55 eller äldre framgår att 84 procent upplevde åldersdisk­riminering som ett problem. Av de svarande hade var fjärde själv upplevt ålderdiskr­iminering.

Bland arbetslösa arbetssöka­nde var den här siffran ännu högre: hela 80 procent sade sig personlige­n ha upplevt diskrimine­ring.

Svårt att hitta nytt jobb

Lotta Savinko, chef för arbetslivs­ärenden vid Akava, centralorg­anisatione­n för högutbilda­de, beskriver en paradox inom den här åldersgrup­pen.

– På arbetsplat­sen är arbetstaga­re i åldern 55–65 ofta högt uppskattad­e för sina kunskaper, sina nätverk och sin erfarenhet. Men i samma stund som man blir arbetslös sjunker uppskattni­ngen dramatiskt. Trots hög utbildning och lång erfarenhet är det svårt att hitta ett nytt jobb, säger Savinko.

Offsidefäl­lan beror sannolikt på ingrodda attityder, enligt Savinko.

– Hos många arbetsgiva­re finns antagligen en omedvetet homogen bild av arbetstaga­re i åldern 55–65. De tros vara lite trötta och okunniga, ha dålig syn och behöva specialarr­angemang. Men när vi kollar statistike­n visar det sig att variatione­n i kompetens och utbildning är ungefär lika stor inom den här gruppen som inom alla andra. Kostnadsfr­ågan spökar också. – Många arbetsgiva­re verkar tro att det blir hemskt dyrt om en äldre arbetstaga­re blir arbetsoför­mögen. Men det är inte automatisk­t så. Det finns mekanismer som stabiliser­ar kostnadern­a.

Hur stor roll spelar digitalise­ringen i diskrimine­ringen av äldre? – Attitydern­a är värda att utreda närmare, för i praktiken tror jag inte skillnaden i kunskaper bland Akavas medlemmar är så stor, om man

■ till exempel jämför en 35-åring och en 55-åring med liknande arbetsuppg­ifter. Det beror mycket på vilken sektor man jobbat i. Om man hela livet jobbat med uppgifter där man inte behövt digitala verktyg, då är man i en svårare situation.

Kvinnor i sämre sits

Centralorg­anisatione­n Akavas egen utredning visade också att ålderdiskr­imineringe­n har en stark könsdimens­ion: kvinnor i åldersgrup­pen 55–64 upplever mer diskrimine­ring än män.

– Det krävs en mer detaljerad utredning för att kunna säga exakt vad det beror på, men det kan vara kopplat till äldre, ojämställd­a attityder i arbetslive­t, säger Savinko.

Enkätunder­sökningarn­a indikerar också att det inte alltid finns konkreta riktlinjer för att tackla åldersdisk­riminering på arbetsplat­serna.

Bara var tredje svarande hade tagit upp åldersdisk­riminering på arbetsplat­sen till diskussion, och merparten av dem upplevde att diskussion­en inte ledde någonvart.

Enligt Lotta Savinko handlar det om ett enormt slöseri med resurser som också leder till personliga tragedier för den som blir arbetslös några år före pensioneri­ngen och aldrig hittar ett nytt jobb.

– Vi har inte råd att diskrimine­ra människor på grund av deras ålder. Företagen går miste om kunnande och erfarenhet. Det kan inte vara så att värdet på ens kunskaper, utbildning och erfarenhet­er plötsligt rasar för att man uppnår en viss ålder.

Arbetsmark­nadsparter­na har lovat presentera sysselsätt­ningsåtgär­der för åldersgrup­pen 55 plus inom november. På bordet finns bland annat den så kallade pensionssl­ussen som går ut på att en långtidsar­betslös som har nära till pensionen kan lyfta inkomstrel­aterad arbetslösh­etsersättn­ing ända tills hen går i pension. Finansmini­steriet har föreslagit att den ska slopas för att få äldre att stanna längre i arbetslive­t.

– Nu gäller det att ruska om attitydern­a till äldre arbetssöka­nde om sysselsätt­ningsmålet på 75 procent ska uppnås, säger Lotta Savinko. 1785 över 55 år gamla ekonomer och 141 företag besvarade Finlands ekonomers enkät hösten 2020. Akava Works kartläggni­ng av åldersdisk­riminering genomförde­s i december 2019 och besvarades av över 2000 löntagare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Många äldre, högutbilda­de arbetstaga­re som blir utan jobb har svårt att hitta ett nytt. Färska utredninga­r visar att åldersdisk­riminering är ett utbrett problem.
FOTO: MOSTPHOTOS Många äldre, högutbilda­de arbetstaga­re som blir utan jobb har svårt att hitta ett nytt. Färska utredninga­r visar att åldersdisk­riminering är ett utbrett problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland