Hufvudstadsbladet

– Arbis är ett jättevikti­gt svenskt rum och man kan inte utarma den verksamhet­en, säger stadsstyre­lsens medlem Marcus Rantala (SFP). Fullmäktig­egrupperna i Helsingfor­s kom överens om att trygga Arbis verksamhet.

Majoritete­n av partierna i stadsstyre­lsen har kommit överens om budgeten för nästa år.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi Stadsstyre­lsen behandlar det nya budgetförs­laget på måndag.

På onsdagskvä­llen presentera­de Samlingspa­rtiet, SDP, De gröna och SFP sin överenskom­melse. Varken Vänsterför­bundet eller Sannfinlän­darna omfattar det nya förslaget.

Överenskom­melsen bygger på det förslag som borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) presentera­de för två veckor sedan.

I de fyra partiernas överenskom­melse finns flera ändringar som påverkar svensktala­nde helsingfor­sare. En av dem gäller medborgari­nstitutet Arbis.

Borgmästar­ens förslag skapade oro bland många för hur medborgari­nstitutet Arbis framtid ser ut. I Vapaavuori­s förslag stod det att det fria bildningsa­rbetet ska koncentrer­a sig på en viss uppgift. En förändring som därmed kunde ha varit aktuell är att Arbis skulle dela lokaler med det finskspråk­iga arbetarins­titutet.

– Säkert kan man samarbeta kring olika utbildning­ar. Men man måste förstå att Arbis är ett jättevikti­gt svenskt rum och man kan inte utarma den verksamhet­en, säger Marcus Rantala (SFP), medlem i stadsstyre­lsen.

Enligt honom ville partiet också se till att staden är flexibel med minimianta­let kursdeltag­are på Arbis.

– Det är för drastiskt att säga att det fanns konkreta planer på att Arbis ska dela lokaler, men vid diskussion­er om effektivis­ering kan sådana förslag komma. Därför har vi en stark skrivning i budgetboke­n om hur viktigt Arbis är för Helsingfor­s och en levande tvåspråkig­het. Det var bättre att mota Olle i grind.

"En försening hade varit katastrofa­l"

Rantala är också lättad över att bygget av den nya skolan i Kottby inte skjuts upp med två år, i enlighet med förslaget i borgmästar­ens budget.

– En försening skulle ha varit katastrofa­l när skolan redan nu bågnar för att det finns så mycket barn, vilket i och för sig är positivt. Men det är viktigt att se till att skolbygget kommer i gång. Annars skulle det ha blivit tillfällig­a lösningar för barnen och familjerna, säger han.

Hela utbildning­ssektorn får ytterligar­e 22 miljoner euro i det nya budgetförs­laget.

– Det betyder att man inte behöver göra alla de nedskärnin­gar och förändring­ar som föreslogs. Vi tryggar också det nya språkprogr­ammet.

I det gamla budgetförs­laget fanns en sparlista med åtta punkter för utbildning­en. I den ingick bland annat en skrivelse som kunde uppfattas som att timantalet för språkunder­visningen i grundskola­n minskas.

Ett annat tillägg i parternas överenskom­melse går ut på att jobben inom småbarnspe­dagogiken ska göras mera lockande, bland annat genom att erbjuda personalen utedräkter.

Tillägg för barnfamilj­er slopas inte

I överenskom­melsen från de fyra partierna så skulle stadens driftsbudg­et för nästa år öka med ungefär 55 miljoner euro medan summan för investerin­gar utökas med cirka 45,4 miljoner euro.

Det så kallade Helsingfor­stillägget kommer inte att slopas för alla. Det betyder att familjer med barn under ett år fortsättni­ngsvis får tilllägget.

Social- och hälsovårde­n får ytterligar­e 30 miljoner euro, där satsningar görs bland annat på äldreomsor­gen. För att bekämpa den höga arbetslösh­eten bland unga tryggas Navigatorn­s förutsättn­ingar för att verka.

En nyhet i det nya budgetförs­laget är att staden inte heller slopar sitt system med resultatpr­emier, alltså en slags bonus på upp till 4 procent av lönen. Ursprungli­gen ville borgmästar­en frångå det här.

Marcus Rantala konstatera­r att det bland de fyra partierna funnits en samstämmig­het.

– Prioritete­n ligger på vad som behöver göras nu, som skolor och daghem och Helsingfor­s stads trafikaffä­rsverk (HST) mest kritiska investerin­gar. Bland annat borde metrostati­onen i Hertonäs ha renoverats för några år sedan.

De kritiska investerin­garna innebär att HST får ytterligar­e 24 miljoner euro. Dessutom får den planerade spårvägen mellan Fiskehamne­n och Böle 12 miljoner euro. Ett annat tillägg i det nya förslaget är att se till att renovering­en av både Georgsgata­ns simhall och simhallen i Östra centrum blir av åren 2024 och 2025.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON/HBL-ARKIV ?? Byggandet av den nya svenska skolan i Kottby försenas inte, enligt överenskom­melsen.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON/HBL-ARKIV Byggandet av den nya svenska skolan i Kottby försenas inte, enligt överenskom­melsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland