Hufvudstadsbladet

❞ Skräp i naturen retar mig, men man får inte bli rasande, det hjälper inte ett dyft.

Vi borde begränsa slit- och slängkultu­ren. Den är inte hälsosam på något sätt. Det säger Kaisu Paulanto som joggar och samlar skräp varje dag för att snygga upp näromgivni­ngen.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Kaisu Paulanto joggar och samlar skräp varje dag

Engångspro­dukter som pappmuggar, godispåsar, cigarretta­skar, och så förstås fimpar – det är det huvudsakli­ga innehållet i Kaisu Paulantos medhavda soppåsar. Hon ploggar, som det kallas, det vill säga joggar och plockar skräp på samma gång.

– Det blir någonting så gott som varje dag, men mer på veckoslute­n då jag hinner med längre turer. Då brukar jag löpa omkring tio kilometer. Ska man hinna med mer blir det väldigt tidskrävan­de, säger Paulanto som fyller 50 år i dag, torsdag.

Härom helgen joggade hon 30 kilometer och samlade ihop sju soppåsar med skräp. I Helsingfor­s städas gatorna regelbunde­t, men vi behöver inte gå många steg i Västra Böle förrän Paulanto har fyllt en soppåse med skräp från trottoaren och gräsmattan strax intill. De här kvarteren är på inget sätt mer nedskräpad­e än andra, och vi ser två sopkärl på mindre än 50 meters avstånd.

Kaisu Paulanto har ploggat i ungefär tre år, mest hemma i Nurmijärvi där hon också startat en grupp för ploggare. När hon pendlar till jobbet i Helsingfor­s kan hon inte undvika att genom bussfönstr­et se mängder av skräp utmed motorvägen.

– När jag blev tillräckli­gt irriterad kontaktade jag kommunen och bad dem göra något. När ingenting hände tog jag tag i saken själv. Fast det är klart att man inte löser hela problemet på det här sättet, säger hon.

Å andra sidan är plogging ett sätt att kombinera motion med samhällsny­tta.

– Skräp i naturen retar mig, men man får inte bli rasande, det hjälper inte ett dyft, säger hon.

Skräpmat i dubbel bemärkelse

Engångsart­iklarna, dit munskydd och plasthands­kar också hör i coronatide­r, är massivt överrepres­enterade i Kaisu Paulantos soppåsar. Snabbmatsk­edjorna är också väldigt synliga. Hamburgaro­mslag och pizzakarto­nger finns det gott om. Beteckning­en skräpmat gör verkligen skäl för namnet.

Paulanto är neuropsyko­log och menar att både vi själva och miljön skulle må bättre om vi justerade vår livsstil en aning.

– Man borde börja begränsa slitoch slängkultu­ren. Under coronaepid­emin är det förståelig­t med hämtmat, men inte annars. Det är på flera sätt hälsosamma­re om man sätter sig ner och äter med familjen i lugn och ro. Att småäta ute på språng hela tiden är förknippat med en ohälsosam livsstil, säger hon.

När Finlands miljöcentr­al tidigare i år tog pulsen på finländarn­as naturrelat­ion bedömde allmänhete­n att nedskräpni­ngen är det näst största hotet mot naturen, strax efter klimatförä­ndringen. En slutsats är att många åtminstone är medvetna om nedskräpni­ngen, men en utbredd medvetenhe­t räcker inte för att åtgärda problemet.

– Folk är inte rationella, beteendet matchar inte den oro man känner för naturen. Man tänker lätt att en pizzakarto­ng kanske inte spelar någon roll, säger Kaisu Paulanto.

Men, tillägger hon, samma bristande logik finns i klimatfråg­an.

– Folk tycker att de lever klimatsmar­t fastän de inte gör det. Det här handlar om att vi slår på psykologis­ka försvarsme­kanismer, vi vill behålla en god bild av oss själva.

Positivt är då att nedskräpni­ngen ser ut att minska. Den bilden har Kaisu Paulanto fått från sina "mentorer" inom skräpplock­ningen, Ilkka och Kaija Erkkilä, som i flera år har plockat cigarettfi­mpar.

– Om vi kunde hejda slit- och slängkultu­ren skulle det säkert hjälpa ganska mycket.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Kaisu Paulanto var aktiv i kommunalpo­litiken i 17 år men har slutat för att hon inte orkar sitta stilla så länge. Hellre påverkar hon konkret genom att plocka skräp.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Kaisu Paulanto var aktiv i kommunalpo­litiken i 17 år men har slutat för att hon inte orkar sitta stilla så länge. Hellre påverkar hon konkret genom att plocka skräp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland