Hufvudstadsbladet

Lagförslag om nya restriktio­ner ska göra resandet enklare

Regeringen vill hindra smittsprid­ningen men samtidigt göra det möjligt att resa, och ett lagförslag om nya restriktio­ner är nu ute på remiss. Ett steg i rätt riktning, säger justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Regeringen blev på tisdagen klar med sitt lagförslag om temporära ändringar i smittskydd­slagen. Enligt förslaget kan bland annat personer som kommer från länder med dubbelt så hög incidens som Finland sättas i karantän under högst tio dagar av en smittskydd­släkare.

Ändringarn­a görs för att hindra att coronaviru­set sprids över landets gränser, står det i Social- och hälsovårds­ministerie­ts pressmedde­lande. Samtidigt låter lagförslag­et som en lindrigare variant av de nuvarande restriktio­nerna.

– Det är frågan om att det undantagst­illstånd från EU som gjort Finlands nuvarande restriktio­ner möjliga går ut, säger direktör Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd.

Den nya lagen som föreslås ersätter alltså de nuvarande restriktio­nerna som slutar att gälla. Med andra ord får vi en ny lag som hindrar spridninge­n av covid – i jämförelse med ingen lag alls.

– Finlands nuvarande politik är längre inte möjlig och behövde ersättas, man behövde hitta en ny lösning, säger Salminen. Han fortsätter: – Finlands situation skiljer sig mycket från de övriga Schengenlä­nderna och de nya restriktio­nerna gör resor möjliga utan att smittorisk­en ökar, säger Salminen.

Det är inte frågan om något kategorisk­t förbud, säger han, utan man kan resa till Finland från alla länder som är med i Schengen ifall vissa åtgärder görs, bland annat kan en smittskydd­släkare beordra karantän för personer som kommer från högrisklän­der.

– Resandet blir hela tiden enklare och överallt har man sina egna tillvägagå­ngssätt att ändå hindra smittsprid­ningen.

"I allas intresse att hitta system"

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger liksom Salminen att Finland tillsamman­s med Ungern är de enda länderna som fått ha gränskontr­oller med en striktare policy än resten av EU, och att undantagst­illståndet nu löper ut.

– Det kan inte fortsätta så, vi måste hitta en mekanism och en vettig lösning så människor kan röra sig. Målet är att fortsätta hålla viruset i schack så bra som möjligt men samtidigt öppna gränserna.

Regeringen är mån om att man tryggt och utan hälsoriske­r ska kunna resa till Finland, säger hon.

– Vi söker nu lösningar för hur man på bästa sätt kan trygga att viruset inte sprids i större utsträckni­ng. Tanken är nu att testa den här metoden.

Regeringen­s förra lagförslag om saken fick tummen ner av grundlagsu­tskottet, och det aktuella lagförslag­et som ligger på Social- och hälsovårds­ministerie­ts bord är nu ute på remiss. Henriksson förhåller sig ödmjukt till vad grundlagsu­tskottet har att säga.

Hon hoppas ändå på att hitta en lösning.

– Det är i Finlands intresse att hitta en fungerande lösning för när människor kommer hit från andra länder. Det ligger i allas intresse. Hon fortsätter: – Det här är ett steg i rätt riktning och ett steg vi behöver ta, hand i hand med tillräckli­g testkapaci­tet, säger hon.

Situatione­n i andra länder avgör

Salminen ger sig inte in på att spekulera om vilken inverkan den nya lagen har på epidemiläg­et i Finland. Det beror helt på hur situatione­n ser ut annanstans, säger han.

– De nya åtgärderna är ett sätt att se till att människor inte sprider viruset

utan att själva veta om det, och samtidigt inte hindra resandet.

I de flesta andra länder ser coronaläge­t enligt Salminen illa ut i jämförelse med Finland. Det talar för behovet av en ny lag.

Läget i Finland beskriver han som relativt stabilt, men risken för att epidemin ska ta fart är fortfarand­e överhängan­de. Situatione­n kommer att fortsätta till långt in på våren, säger han.

– Vi måste fortsätta med alla de nuvarande åtgärderna. På myndighets­håll har vi en väl fungerande modell och människor är medvetna om riskerna.

 ??  ?? Förslaget till nya restriktio­ner för resande är ett steg i rätt riktning, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).
Förslaget till nya restriktio­ner för resande är ett steg i rätt riktning, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).
 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT
FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att nya restriktio­ner gör det möjligt att hålla smittsprid­ningen i schack när de gamla restriktio­nerna löper ut.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT FOTO: CATARIINA SALO/SPT Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att nya restriktio­ner gör det möjligt att hålla smittsprid­ningen i schack när de gamla restriktio­nerna löper ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland