Hufvudstadsbladet

”Exceptione­llt mycket osäkerhet” kring vårdreform­ens effekter

Bedömninge­n av hur de olika effekterna av förslagen i vårdreform­en samverkar är bristfälli­g, och det gäller särskilt ekonomin, företagen och särlösning­en för Nyland. Det anser rådet för bedömning av lagstiftni­ngen i sitt utlåtande.

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

De centrala målen och innehållet i regeringen­s förslag till reform av socialoch hälsovårde­n och räddningsv­äsendet är tydliga, men hur de samverkar och vilken den sammantagn­a effekten blir för de offentliga finanserna kräver förtydliga­nde. Det anser rådet för bedömning av lagstiftni­ng i sitt utlåtande om förslagen, och uppmanar regeringen att justera förslagen till vissa delar.

Regeringen har föreslagit att socialoch hälsovårde­n samt räddningst­jänsten ska skötas av 21 vårdlandsk­ap, eller så kallade välfärdsom­råden, plus Helsingfor­s.

Enligt rådet finns det ”exceptione­llt mycket osäkerhet” när det gäller konsekvens­bedömninga­rna, eftersom lagarnas tillämpnin­g och hur välfärdsom­rådena i praktiken producerar servicen påverkar hur väl målen med reformen uppnås.

Enligt rådet är det också svårt att få en uppfattnin­g om de sammantagn­a effekterna på de offentliga finanserna, även om enskilda förslag är tydliga. För att effekterna ska gå att greppa efterlyser rådet en beskrivnin­g av de centrala effekterna.

Nyland under lupp

För företag och organisati­oner innebär reformen flera förändring­ar, men enligt rådet ”har beskrivnin­gen ur företagens synvinkel förblivit bristfälli­g”. Det krävs en tydligare konsekvens­bedömning också för deras vidkommand­e, anser rådet, och av storleksor­dningen på de effekter som orsakas av att vissa utläggning­ar av tjänster upphör.

För Nylands del varnar rådet för att särlösning­en kan innebära en risk för deloptimer­ing, då det inte är samma instans som har hand om primärhäls­ovårdens, specialist­vårdens och socialvård­ens uppgifter. Särlösning­en för Nyland omfattar ungefär en tredjedel av landets befolkning. Såväl HUS som huvudstads­regionens stora städer har ställt sig kritiska till reformen i allmänhet och finansieri­ngsmodelle­n i synnerhet.

"De sammantagn­a effekterna för

Nyland av vårdområde­nas finansieri­ngsmodell, förändring­en i kommunerna­s skattebas och begränsnin­gen av köpta privata tjänster bör utvärderas", anser rådet, och efterlyser särskild uppföljnin­g av hur modellen påverkar vårdens tillgängli­ghet och kostnadsut­vecklingen i Nyland efter att lagarna trätt i kraft.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Ministrarn­a Krista Kiuru, Maria Ohisalo och Annika Saarikko presentera­de de centrala dragen i reformen i oktober.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Ministrarn­a Krista Kiuru, Maria Ohisalo och Annika Saarikko presentera­de de centrala dragen i reformen i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland