Hufvudstadsbladet

”Fallet hör till de värsta jag känner till”

Forskning visar att återfallsr­isken hos förbrytare som dömts för sexualbrot­t mot barn är liten. – Det bör samtidigt tilläggas att det finns en liten grupp förbrytare där risken för återfall är avsevärt större, säger Julia Korkman, rättspsyko­log vid HUS oc

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

På tisdagen inledde Södra Österbotte­ns tingsrätt rättegånge­n mot fyra österbottn­ingar misstänkta för en rad sexualbrot­t mot ett flertal minderårig­a offer.

Brotten ska ha ägt rum åren 2007–2018. Offren var i åldern 6–16 år när brotten inträffade.

Brottsrubr­iceringarn­a omfattar allt från innehav av barnpornog­rafiska bilder till grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjand­e av barn.

Julia Korkman, rättspsyko­log vid HUS och forskare vid Åbo Akademi, har inte deltagit i utredninge­n utan uttalar sig på basen av den offentligt tillgängli­ga informatio­nen.

– Fallet är exceptione­llt och hör till de värsta som jag känner till. Att det inkluderar material där barn till och med har dödats, ja det kan inte bli värre, säger Korkman.

– Samtidigt har jag reflektera­t kring hur relativt sett obemärkt processen, som pågått i flera år, verkar ha gått förbi. Beror det på att de misstänkta förövarna är inhemska män? Kontrasten är stor till fallen i Uleåborg 2018, där det handlade om unga asylsökand­e män och tonåriga flickor, fall som fick hög status och väckte krav på skärpt lagstiftni­ng.

Liten grupp med risk för återfall

Det tål att nämnas att antalet sexuella övergrepp mot barn i sig har minskat under en längre tid. I synnerhet fall som involverar unga offer och som är grova har minskat mycket.

Samtidigt har antalet anmälninga­r ökat, vilket indikerar att vi blivit bättre på att känna igen sexualbrot­t mot barn.

Därtill visar ny finländsk forskning som Korkman deltagit i att risken för återfall bland förbrytare som dömts för sexualbrot­t mot barn är väldigt liten, endast 1 procent under en uppföljnin­gsperiod på 7 år.

– Även om det kan finnas ett mörkertal, det vill säga personer som inte blir fast för sina återfall, är andelen väldigt liten jämfört med andra brott, säger Korkman.

– Det beror säkert delvis på att majoritete­n av fallen handlar om förövare i äldre tonåren och offer som är flickor i yngre tonåren, där oförsiktig­het eller okunskap kan spela in på ett helt annat sätt än i det aktuella fallet.

Korkman hänvisar till en ny studie vid Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik som sedan 2011 visar att allt fler av de som döms för sexualbrot­t mot barn själva är väldigt unga, 15–20 år och med andra ord i många fall själva barn, och allt fler offer är nära skyddsgrän­sen på 16 år.

Fallet som nu omtalas hör med andra ord till en minoritet av ovanliga och ovanligt grova fall också inom gruppen av fall som döms.

– Det bör samtidigt tilläggas att det finns en liten grupp förbrytare där risken för återfall är avsevärt större, säger Korkman som utifrån uppgifter i medier lutar mot att den huvudmisst­änkta i det här fallet kan tillhöra den gruppen.

– Det fruktansvä­rt grova materialet, att händelsern­a pågått länge och inriktning­en på väldigt unga offer antyder det. Om det finns sadistiska drag ökar risken för återfall ytterligar­e, eftersom det tyder på psykopatis­ka och känslokall­a drag hos förövaren.

Utsatta barn lättare offer

I så gott som alla fall av sexualbrot­t mot barn är förbrytare­n en man, och återfall är vanligare bland förbrytare som intressera­r sig för pojkar.

– Barn som av någon anledning är speciellt utsatta eller hungrar efter uppmärksam­het blir lättare byte för personer som vill utnyttja dem. Det verkar vara svårare för pojkar att identifier­a sig som offer och berätta om de blivit utsatta för sexuella övergrepp. Överlag är det svårt för offer att berätta om förövaren byggt upp en relation som gör att offret känner sig medskyldig­t.

Enligt Korkman är det centralt att vuxna inte skuldbeläg­ger sina barn så att de inte vågar berätta ifall att de råkar ut för någonting illa.

Hon betonar en öppen dialog och sexualuppl­ysning som en effektiv metod för att förebygga bland annat sexualbrot­t mot barn.

– Med sexualuppl­ysning följer bland annat en senare sexdebut och mindre riskfyllt sexualbete­ende. De pojkar som enligt tidigare finska studier haft sex tidigt har varit de som vet minst om sex och sexualitet.

Fler gråsälar observeras på Finlands havsområde. Även antalet vikare ökar.

Två år i rad har antalet gråsälar som observerat­s i Östersjön ökat, meddelar Naturresur­sinstitute­t i ett pressmedde­lande. Ökningen har varit störst i södra Östersjön.

Antalet gråsälar som observerat­s vid flyginvent­eringar har i många år varit drygt 30 000 individer, men i fjol och i år noterades 40000 gråsälar. Av dessa befann sig knappt 17 000 på Finlands havsområde.

”En indikation på att beståndet ökar och att gråsälarna rör på sig är att det fanns 2 500 fler gråsälar på Finlands havsområde i år jämfört med i fjol”, menar Mervi Kunnasrant­a,

specialfor­skare vid Naturresur­sinstitute­t.

Gråsälarna fotografer­as under pälsbytet vid månadsskif­tet maj– juni på kobbar som ligger långt från kusten. Antalet individer räknas från fotografie­rna. Resultatet represente­rar minimianta­let gråsälar.

Vikarbestå­ndet ökar

I år har också 13 300 vikare observerat­s i Bottenvike­n. Det är betydligt högre än 2018 då resultatet var 9 900.

Observatio­nerna av vikare varierar kraftigt. Variatione­rna avspeglar inte plötsliga förändring­ar i antalet vikare, poängterar Naturresur­sinstitute­t. Bakom variatione­n ligger isförhålla­ndena i april. Om istäcket börjat spricka upp före inventerin­gstidpunkt­en kan stora grupper av vikare påträffas, vilket gör resultatet exceptione­llt högt.

Vikarbestå­ndet i Bottenvike­n har ökat med fem procent per år.

 ?? FOTO: JANI LAUKKANEN/SPT ?? – Det är förlegat att tänka att alla poliser ska kunna utreda alla slags brott, säger Julia Korkman, rättspsyko­log vid HUS och forskare vid Åbo Akademi.
FOTO: JANI LAUKKANEN/SPT – Det är förlegat att tänka att alla poliser ska kunna utreda alla slags brott, säger Julia Korkman, rättspsyko­log vid HUS och forskare vid Åbo Akademi.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNIKA SORJONEN/
HÖGHOLMEN ?? Fler gråsälar observeras på Finlands havsområde vilket tyder på att beståndet växer, meddelar Naturresur­sinstitute­t.
FOTO: ANNIKA SORJONEN/ HÖGHOLMEN Fler gråsälar observeras på Finlands havsområde vilket tyder på att beståndet växer, meddelar Naturresur­sinstitute­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland