Hufvudstadsbladet

Färre går i pension under epidemin

- SPT

Arbetspens­ionsbolage­t Elo har fått in betydligt färre ansökninga­r om ålderpensi­on än vad de hade väntat sig, meddelar de i ett pressmedde­lande.

Sofia Antturi, chef för kundtjänst­en, är förvånad.

”Vi hade väntat oss fler ansökninga­r i oktober, eftersom personer födda i januari 1957 har möjlighet att gå i ålderpensi­on från och med den första november”.

Fenomenet syntes redan under sommaren, antalet ansökninga­r gick ner i juli–september 2020. Enligt Pensionssk­yddscentra­len gavs 35 procent färre beslut om ålderspens­ion i oktober i år jämfört med samma månad 2019.

Ekonomin och hälsan påverkar beslutet

Elo frågade sina kunder i en enkät i november vad som påverkar deras beslut att gå i pension. Det är främst ekonomin och den egna hälsan och orken som ligger i vågskålen.

”Att gå i pension är ett noga övervägt och viktigt beslut”, säger Antturi.

”Att gå i pension kan påverka hela familjens ekonomiska situation, eftersom pensionen i regel inte är lika stor som lönen.”

Pensionen är också i vanliga fall större om man går i pension senare.

Också coronan påverkar pensionspl­aneringen

Enligt Elo har coronaepid­emin påverkat människors arbetssitu­ation och därmed pensionspl­anering.

Arbetsmäng­den har på grund av epidemin ökat inom vissa branscher, till exempel inom vårdbransc­hen. När det finns tillräckli­gt med jobb skjuts pensionen upp, menar Elo.

Coronaepid­emin har också minskat arbetstill­fällena inom många branscher. I vissa fall kan arbetslösh­etsersättn­ingen vara större än pensionen, vilket gör att det kan vara fördelakti­gt att fortsätta söka arbete i stället för att gå i pension.

Även resebegrän­sningarna gör att många skjuter fram sitt beslut att gå i pension.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland