Hufvudstadsbladet

Skandinavi­sk varg vandrar till Finland

- JESPER KARLSSON/TT

Att varg med jämna mellanrum invandrar till Sverige från öst är känt. Nu pekar forskare för första gången på det omvända – att varg utvandrar från Skandinavi­en till Finland. Dessutom visar studien att skandinavi­sk varg saknar inblandnin­g av hund.

En studie vid Uppsala universite­t visar att vargstamme­n i Skandinavi­en har stora genetiska likheter med stammar i Finland och ryska Karelen.

– Att den skandinavi­ska vargen har invandrat österifrån är känt sedan tidigare. Nu har vi visat att den vandrar fram och tillbaka mellan skogarna i Finland och Ryssland i öst och den skandinavi­ska halvön i väst, säger Hans Ellegren, professor vid institutio­nen för ekologi och genetik, som tillsamman­s med Linnéa Smed har lett studien.

Att vargen rör sig över ett större område har stor betydelse för dess överlevnad. Vargstamme­n är nämligen väldigt inavlad, berättar Hans Ellegren.

– För att vara livskrafti­g måste den ha in nytt blod. Vår studie visar att det finns förutsättn­ingar för det. Sedan är det en annan fråga huruvida vargens rörelsemön­ster tillåts eller inte.

Hot mot artens särställni­ng

En annan viktig slutsats av forskninge­n är att vargen i Skandinavi­en saknar ett tydligt inslag av hund.

– De senaste åren har flera studier visat att varg och hund korsas på många ställen i Europa, där lösspringa­nde hundar är vanligt förekomman­de. Det utgör ett hot mot stammens särart, vilket i sin tur kan försvåra förvaltnin­gen av arten.

Det är viktigt att visa på genetiska likheter mellan vargar, säger Hans Ellegren.

– Vi förser myndighete­rna med underlag om arten. Anledninge­n till att det är viktigt att studera vargen är att det bedrivs omfattande rovdjurspo­litik kring dessa djur.

Proverna till studien har kommit in på olika sätt, berättar Hans Ellegren.

– Det kan vara djur som har skjutits i legal jakt, blivit påkörda eller som har sövts i samband med märkning. En liten bit vävnad räcker för att få fram tillräckli­gt med dna för att bestämma hela den genetiska koden.

Nästa steg för forskninge­n är att söka svar på vilka skadliga effekter som inavel innebär. På så vis hoppas forskarna kunna beräkna hur stor invandring som krävs för att motverka skador.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE/TT-NTB, ARKIVBILD ??
FOTO: HEIKO JUNGE/TT-NTB, ARKIVBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland