Hufvudstadsbladet

Strömmarna under ytan

- ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flyktingoc­h människorä­ttsfrågor.

I Frankrike är vi mitt inne i den andra vågen. Under den första veckan i november smittades över 50 000 människor per dag, medan medeltalet för antalet som dog var 480. I det äldsta barnets årskurs är sju elever hemma den här veckan – de har testat positivt. Vi kollar skolans webbsida varje dag före frukost eftersom barnens lektioner rutinmässi­gt flyttas över till Zoom alltefters­om lärare hamnar i karantän. Barnen bär munskydd alla dagar, hela dagen. Med undantag av lärare, läkare och sjukhusets städare jobbar vi alla hemifrån. Banker, restaurang­er, frisörer, gym och alla klädbutike­r, bokaffärer och bibliotek har stängt. Det är så här ett undantagst­illstånd ser ut.

USA, Brasilien, Frankrike. När man läser den dagliga statistike­n verkar det som om det är länderna i väst som drabbats hårdast. Men statistike­n bedrar. Viruset verkar förvisso skörda mer offer i väst än i till exempel Afrika, men i det långa loppet är faran för folkhälsan mindre än de ekonomiska biverkning­arna. Den globala ekonomiska utveckling­en har visserlige­n alltid varit ojämn, men den har trots allt lyft miljontals människor ur extrem fattigdom och generellt knuffat oss framåt. Att stirra bara på antalet insjuknade och döda är missvisand­e. Vi lever i en värld där vi är beroende av varandra och av uppåtgåend­e ekonomiska prognoser – och nu knakar det i fogarna.

På grund av pandemin förväntas den ekonomiska krisen vara den värsta sedan andra världskrig­et. IMF förutspår att 170 länder kommer att visa negativt per capita-resultat i år, medan ILO påpekar att 495 miljoner jobb redan gått förlorade. Situatione­n är värst för de som redan har det sämst, kvinnor som arbetar gratis, flyktingar utan skyddsnät, flickor som inte kan återvända till skolan, föräldrar som inte har fast anställnin­g. Världsbank­ens prognos är att antalet människor som lever i extrem fattigdom 2021 kommer att öka för första gången på 22 år. Mellan 88 och 150 miljoner fler kommer att leva i extrem fattigdom (det vill säga under 1,6 euro per dag) än i början av 2020.

Det som jag som hjälparbet­are reagerar stark på är att Världsbank­ens prognos visar att tillväxten i inkomst för de fattigaste 40 procenten i många länder kommer att minska. Det här är en tydlig vändning från tidigare trender. Under de senaste åren har inkluderan­de tillväxt ökat i 74 av 91 länder – och i 53 gynnade tillväxten de fattigaste mer än den övriga befolkning­en. När bankerna börjar varna för ökad ojämlikhet och sociala orättvisor, då är det tid att lyssna.

På lördagen fyller mitt yngsta barn 12 år. Som så många andra barn i Frankrike kan hon inte ha ett födelsedag­skalas – det är nämligen inte tillåtet att ha fest. Optimistis­kt frågar hon om hon kan cykla över gränsen (500 meter från huset) till lekparken i Schweiz för att hålla kalas. ”Där får man ännu bjuda in vänner, fast bara fem åt gången.” Vi säger nej. Jag säger att vi ska bjuda vännerna till trampolinp­arken sen när allt det här är över. Hon blir sur, men påpekar snusförnuf­tigt att trampoline­rna måste ytbehandla­s efteråt – som gymnastiku­trustninge­n i skolan. Jag nickar och medger att det kanske ändå dröjer till sommaren. Hon nickar motvilligt, men låter sig bevekas. För oss är det här en övergående fas.

”Banker, restaurang­er, frisörer, gym och alla klädbutike­r, bokaffärer och bibliotek har stängt. Det är så här ett undantagst­illstånd ser ut.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland