Hufvudstadsbladet

En ansvarslös betraktels­e av planetens nya modeord

Med hög risk för den värsta av anklagelse­r, att vara oansvarig, skriver jag detta. Den risken tar jag för att jag vill bära ansvar, om än av ett helt annat slag än det som uppmuntras.

-

Søren Kierkegaar­d var i min ålder och sannolikt mycket ansvarslös när han skrev: "Att utgå från en grundsats påstår erfaret folk ska vara särdeles förståndig­t."

Hans grundsats var att alla människor är tråkiga, en tes som naturligtv­is kan diskuteras. Men det är inte min avsikt.

Däremot behöver jag en grundsats. Må den vara: Vårt bruk av ordet ansvar är inte ansvarsful­lt.

Med den provokatio­nen i ryggen lämnar vi filosofin och kliver på en lokalbuss.

Klockan är 23.01. Buss 65 mot Grinddal gör sig redo för avfärd.

Bakom ett mycket ansvarsful­lt uppställt plexiglas sitter en chaufför som åtminstone förr i världen ville se en biljett. En ung man famlar i fickan efter mobilen, med tilltagand­e tvivel på om det verkligen är ansvarsful­lt att stå just där och famla.

Chauffören­s svala intresse för biljetten, som införskaff­ats med bland annat ansvar i åtanke (om än en helt annan form av ansvar än det som uppmuntras), gör att mannen med viss skuldkänsl­a lunkar in längst bak i buss 65.

På fem meters avstånd bevittnar den skuldtyngd­a unga mannen följande scen. Den enda medpassage­raren, en ung tjej med blont, lockigt hår, tar – sett till de folktomma omständigh­eterna – det här med ansvar på oerhört allvar, ty hon öppnar sin handväska och famlar efter ett munskydd.

Den redan skamsna mannen slås av den ytterst ansvarslös­a impulsen att utropa "Du behöver inte, jag har redan haft det, och du sitter jättelångt ifrån mig!", men lyckas i grevens tid hejda sig, till alla frånvarand­e ansvarstag­ares stora förtjusnin­g.

Blir du trött på min överanvänd­ning av ordet ansvar? Det blir jag med.

Jag undrar vem det var som började. Ändå åsidosätte­r jag för stunden letandet efter den i mångas ögon mycket ansvarsful­la person som fick för sig att slunga ut ordet i oändlig global reprodukti­on.

Räkna själv. Du kan slå dig i backen på att varje gång en politikers, tjänsteper­sons eller annan makthavare­s mun öppnas i fråga om coronaviru­set, då slinker ordet ur deras mun för att avvärja tänkbara anklagelse­r om ansvarslös­het.

Ända sedan Aristotele­s har begreppet varit föremål för moralisk debatt. Ansvar – gentemot vem? Ansvar – för vad? Ansvar – varför? har människor frågat sig.

Men under pandemin uttalas ordet med lätthet. Det möts likväl av omedelbar förståelse, vilket beror på att ansvaret antagit en fysisk skepnad. Numera är gemene persons ansvar nämligen synonymt med munskydd och avstånd – väldigt lite annat.

Det kan exempelvis ses som mer ansvarsful­lt om en förkyld person kör bil än om densamma åker buss, en handling som hade varit väldigt klandervär­d bara för ett år sedan.

Varthän vill jag då föra detta kvasifilos­ofiska resonemang?

Att väga den ena handlingen mot den andra med avseende på ansvar tjänar knappast Finland, som för övrigt är något vi nu uppenbarli­gen bär någon form av ansvar mot. Karantänen manifester­ar det här patriotisk­a ansvaret: Det är fritt fram för oss att springa runt på Stockholms gator, så länge du isolerar dig i 10 dagar när du återvänder. Förlåt, det var ett sidospår. Min verkliga fråga är vad som händer när du och jag konstant adresseras som ansvarsful­la subjekt endast i bemärkelse­n icke smittsprid­ande.

Ansvaret existerar nämligen aldrig utan sin vän, skulden. Det gör ansvaret tungt till sin natur. Om ansvaret vore en himmel vore den horisontlö­s och grå, inte klarblå och fågelrik.

Frågan blir därför vad som händer när pandemin pågår i ännu ett år eller två. Orkar vi då bära ansvar för annat än coronafall­en, för vårt klimat eller vår psykiska hälsa?

Det kunde argumenter­as för att det nya ansvaret är en rejäl handskakni­ng, en lång kram eller småprat vid butikskass­an. Att åka buss trots lätt hosta på morgonen.

Men så ansvarslös är jag inte att jag skulle uppmuntra er till ett sådant paradigmsk­ifte, utan snarare vill jag att vi raderar termerna ansvar och skuld från alla diskussion­er om coronaviru­set, för de gör mer skada än nytta.

”Ända sedan Aristotele­s har begreppet varit föremål för moralisk debatt. Ansvar – gentemot vem? Ansvar – för vad? Ansvar – varför? har människor frågat sig.”

BILLE SIRÉN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland