Hufvudstadsbladet

Häger fann snabbheten i Sverige

Julia Häger siktar på att bygga vidare på förra vinterns succé.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det var i vintras som IF Minkens Julia Häger slog igenom med sin första FM-medalj i sprint. Men då hon flyttade till Umeå för att studera för fyra år sedan var hon inte någon sprinter.

– Jag var en dieselmoto­r. Ju längre sträcka desto bättre. Jag var bäst i klassisk stil. Efter att jag flyttade till Sverige blev jag jättemycke­t snabbare, säger Häger till HBL.

– Snabbhetst­räning och explosivit­et var nånting som var nytt för mig. Vi hade kanske inte haft så mycket fokus på det i gymnasiet.

Gruppträni­ng

Stina Nilsson, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Linn Svahn – det kryllar av begåvade sprintåkar­e i Sverige. I Finland har sprint – i synnerhet i fristil – länge varit en kollektiv svaghet.

– Jag tror absolut snabbhetst­räningen kan vara en orsak till att svenskorna blivit så bra i sprint. Det finns också vissa teknikbita­r som görs väldigt bra i Sverige. I Umeå leker vi mycket på skidorna, kör slalom, tränar på kurvor, starter, spurter och sånt, säger Häger.

– Och just det här med att träna tillsamman­s, speciellt intervallp­ass, det tror jag är jättevikti­gt. Man borde kunna tänka det som en lagidrott utanför tävling, hjälpa varandra att bli bättre, och sedan tävla individuel­lt.

Gruppträni­ng är något som först under de senaste åren införts på allvar i Finlands landslag. Det är kanske inte bara en stereotypi att finländarn­a traditione­llt föredragit att träna på egen hand.

– Vi har en bra grupp i Umeå. Det har gett bra sparring. I FSS har vi också en otroligt bra grupp, säger Häger.

Sprintegen­skaper viktiga

Till exempel Stina Nilsson klarade sig också bra på distans innan hon inför den här säsongen beslöt att sadla om till skidskytte. En bra sprintåkar­e kan ofta bli en bra distansåka­re.

– Jag tror snabbhetse­genskapern­a har hjälpt mig mycket också på 10 km. Det behövs snabbhet för att verkligen kunna skapa farten. Jag tror sprintträn­ingen är bra för mer än bara sprint, säger Häger.

Speciellt i masstarter­na behövs det numera också sprintegen­skaper, för att accelerera och spurta. Det räcket inte bara med uthållighe­t.

– Men också i intervalls­tarterna är det bra att kunna hålla en rygg och inte ge upp, säger Häger, som inte vill bli kategorise­rad som en renodlad sprintåkar­e.

– Jag vill ju helst bli en allroundåk­are. Egentligen borde alla sträckor fungera för mig.

Fokus på kvalitet

Det har inte bara varit en dans på rosor i Umeå för Häger. Under hennes andra år i Sverige drabbades hon av lite övertränin­g. Samtidigt drog hon också på sig mykoplasma.

– Det låter lite klyschigt, men jag lärde mig väldigt mycket av det. Återhämtni­ngen är väldigt viktig. Då man studerar handlar det ju inte bara om träningen, utan om den totala belastning­en, säger Häger.

Nu lägger hon upp sin egen träning. Hon får dock hjälp av tränarna i FSS och Umeå.

– Jag har fokuserat mycket på kvalitet. I den här sporten blir man lätt besatt av träningsti­mmarna och hur mycket man tränar. Det är absolut viktigt med träningsmä­ngd, men det är viktigt för mig att känna mig energisk och pigg inför ett hårt intervallp­ass för att få ut det mesta av det.

Höga förväntnin­gar

Den här veckan befinner sig Häger på läger i Olos med FSS-träningsgr­uppen. I vinterns debutlopp i finska cupen i Vuokatti förra helgen var hon sjua i fristilssp­rinten. I stafettlop­pet var IF Minken femma.

– Jag är nöjd med min debut. Jag ville få ett kvitto redan från start. Jag känner att jag är med från början, säger hon.

– Jag har ganska höga förväntnin­gar inför säsongen. Jag tror jag tagit ett steg framåt sedan förra säsongen. Samtidigt gäller det också att kunna hålla sin nivå.

Förra vintern tävlade Häger första gången på en distansstr­äcka i världscupe­n i Lahtis. Hon har också tävlat i sprint i Lahtis och i Ruka.

– Klart vill jag tillbaka till världscupe­n. Det är en minitour i Ruka så det blir lite färre som är med, men jag känner att jag vill sikta på det, så får man se hur det går.

❞ Jag var en dieselmoto­r.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Julia Häger tog sensatione­llt FM-silver förra vintern.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Julia Häger tog sensatione­llt FM-silver förra vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland