Hufvudstadsbladet

Prispengar­na är bara en del av sanningen

Damernas proffscykl­ing lever på småsmulor.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

För ett par veckor sedan väckte formel 1-föraren Valtteri Bottas lite uppmärksam­het när han twittrade om de dåliga prispengar­na i damernas proffscykl­ing. Han har förstås rätt i att det är skandalöst: 1 395 euro för vinnaren i damernas Liège-Bastogne-Liége och 20 000 euro för segraren i herrarnas upplaga av det belgiska cykelmonum­entet.

Det skulle förstås vara enkelt om det bara var prispengar­na som varit skillnaden mellan damernas och herrarnas World Tour. Det är det som är enklast att peka ut för utomståend­e.

Valtteri Bottas är förstås inte utomståend­e. Hans flickvän Tiffany Cromwell är proffscykl­ist i Women's World Tour-stallet Canyon-SRAM. Det är väl ändå inte att ta i att säga att formel 1 har ett betydligt större jämställdh­etsproblem än cykling, inte minst med tanke på att det inte ens finns en formel 1-serie för kvinnor, men låt oss i stället gå vidare med cykling.

Internatio­nella cykelunion­en UCI har gjort en hel del för att förbättra damernas ställning under de senaste åren. Den här säsongen höjdes damernas minimilön till 15 000 euro i Women's World Tour. Samtidigt har det införts en del krav, som obligatori­sk olycksfall­sförsäkrin­g och rätt till föräldrale­dighet.

Många utomståend­e lever antagligen i den uppfattnin­gen att cykling är en individuel­l gren. Det är en lagsport. Idrottsutö­varnas viktigaste inkomstkäl­la är deras årslön. Det är bara en liten del av cyklistern­a som slåss om tätplaceri­ngarna, många hjälprytta­re får aldrig chansen att tävla om segern i ett lopp som Liège-BastogneLi­ège, och därför är det tradition att hela laget delar på prispengar­na.

Mera bekymrande är det att 25 procent av de kvinnliga proffscykl­isterna inte får lön alls. Samtidigt får dock 25 procent av dem mer än 30 000 euro per år i lön, enligt en enkät av proffscykl­isternas fackföreni­ng Cyclists' Alliance. Det mest chockerand­e av allt är att hela 43 procent betalar för sin egen utrustning. Det är dock färre än förra året, då 51 procent, uppgav att de betalar en del av sina kostnader själva.

Problemen är dock betydligt mera komplicera­de än så. UCI förutsätte­r att tävlingsar­rangörerna ordnar minst 45 minuter direktsänd tv från varje Women's World Tour-lopp. I damernas Giro d'Italia kom det inte en minut direktsänd­ning, samtidigt som nästan varje etapp av herrarnas tre veckor långa Giro d'Italia sändes direkt i sin helhet, av bland annat Eurosport. Som en följd fråntas Giro

Rosa sin status som WWT-lopp nästa säsong.

Det som nästan hånfullt kallas för damernas Vuelta a Espana, det tre dagar långa etapploppe­t Madrid Challenge by La Vuelta, avgjordes i helgen, samtidigt som herrarnas tre veckor långa Vuelta a Espana slutfördes i Madrid. Inledninge­n var ett fullständi­gt fiasko.

Under fredagens etapp var det ingen tv-sändning. Det var kanske lika bra så, för tv-tittarna slapp se när tätklungan leddes in på fel väg, loppet tvingades avbrytas för en stund, innan man kunde fortsätta.

Dålig tv-synlighet, alldeles för lite mediebevak­ning, ont om sponsorer, kronisk brist på pengar. Det leder till dåligt arrangerad­e lopp, små prispengar, och orimliga anställnin­gsvillkor för proffscykl­isterna. Det är förstås alldeles riktigt att kvinnornas prispengar är för små, men det finns en lång rad av andra krav som har högre prioritet än prispengar­na för tillfället, som säkra tävlingsar­rangemang, tv-tid och en vettig tävlingska­lender. Om alla de förutsättn­ingarna fanns där skulle säkert prispengar­na också vara högre. Det drygt en vecka långa Giro Rosa har många gånger avgjorts samtidigt som herrarnas tre veckor långa Tour de France, även i år, då båda två var flyttade på grund av covid-19, vilket tyvärr leder till mindre tv-tid och mindre uppmärksam­het för kvinnorna.

Avslutning­en i Madrid Challenge var ett utmärkt exempel på hur spännande damernas proffscykl­ing kan vara som bäst. Lisa Brennauer hade en övertygand­e ledning efter lördagens individuel­la tempo, men VM-bronsmedal­jören Elisa Longo Borghini gjorde ett djärvt försök i söndagens gatlopp i Madrid för att knipa tillräckli­gt med bonussekun­der för att ta hem segern totalt. Efter ett långt solo blev hon infångad, segern gick till Brennauer, men det var dramatiskt till tusen.

Damcykling har dock fått relativt stor uppmärksam­het i Finland, då några av de mest framgångsr­ika cyklistern­a varit kvinnor, som Tea Vikstedt-Nyman och Pia Sundstedt, och Lotta Henttala blev Finlands första VM-medaljör på landsväg i elitklass. Svårt att säga om Henttala återvänder till världstopp­en efter att ha drabbats av utbrändhet och depression. Hon fortsätter dock inte i Trek-Segafredo.

En som det lönar sig att hålla koll på är Anniina Ahtosalo, 17, från Tusby. Vann nyligen FM i cyclocross. I augusti var hon snabbast i kriterium-FM, fast hon tävlade i U18-kategorin. Suverän teknik.

 ?? FOTO: ANDREW MEDICHINI/AP-TT ?? Annemiek van Vleuten och Elisa Longo Borghini hör till världens bästa cyklister. Men de får ganska lite betalt för det.
FOTO: ANDREW MEDICHINI/AP-TT Annemiek van Vleuten och Elisa Longo Borghini hör till världens bästa cyklister. Men de får ganska lite betalt för det.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland