Hufvudstadsbladet

”Kommer att sakna publiken varje dag”

Glädje över att US Masters trots allt kan spelas i år, men en stor saknad när publiken inte får vara på plats. Det är spelarnas känslor inför det som blir en annorlunda majorvecka i Augusta.

- CARL GÖRANSSON/TT

Veckan efter att Georgia haft en nyckelroll i rysaren i det amerikansk­a presidentv­alet är delstaten i fokus igen. Nu i idrottens värld, och den här gången handlar inte kampen om Vita huset utan om den gröna kavajen.

Spelplatse­n är som vanligt Augusta National, den klassiska golfbanan som på många sätt också är en fantastisk idrottsare­na. De 18 hålen är inte bara utsökta var för sig, de är också utlagda i en böljande sluttning från klubbhuset ned mot den gryta som mynnar ut i hålen vid klassiska Amen Corner (11–13) och nyckelhåle­n 15 och 16 där tävlingen ofta avgörs.

Redan från måndagens träningssp­el brukar publiken vara närvarande i tusental och på söndagseft­ermiddagen når allt sitt klimax när tävlingen ska avgöras.

"Kommer vara saknade"

Men i år hörs inga jubel som ekar bland pinjeträde­n. I stället är det oftast knäpptyst ute på banan. Ibland hörs lite rogivande fågelkvitt­er, då och då en polissiren i fjärran. Den stämning som brukar spela en så stor roll i att göra Masters till en alldeles speciell golftävlin­g lyser med sin frånvaro.

– Vi har gjort det här i några månader och börjar bli vana vid det. Men åskådarna här gör den här veckan lite mer speciell, säger världstvåa­n Jon Rahm.

– De kommer vara saknade varje dag, men sista nio hålen på söndag – när spelare börjar göra birdies och eagles – brukar det vara elektriskt. Och man kan höra skillnaden i varje skrik. Du vet om de jublar för Tiger eller för någon annan, du vet vad som händer.

Tiger, det är förstås Woods som fortfarand­e är regerande mästare efter segern för drygt ett och ett halvt år sedan.

– Publiken hjälpte mig att vinna då, säger Woods.

– Vi saknar alla energin från publiken och ja, det här året kommer bli väldigt annorlunda.

Sköts upp i våras

Masters var bara några veckor bort när tävlingen flyttades i våras, då coronapand­emin nästan i ett slag förlamade hela idrottsvär­lden i mars. Medan British Open – som skyddades av en försäkring – helt ställde in sommarens mästerskap på Royal St Georges valde Augusta National att i stället skjuta upp Masters till november.

Förhoppnin­gen då var att publiken skulle kunna välkomnas vid det här laget. Men redan i augusti beslutade man att årets Masters blir publikfrit­t och sedan dess har det handlat om att förbereda för en coronasäkr­ad major. Det handlar bland annat om att vägen in till Augusta National går via ett "drive thru"-tält där samtliga måste covidtesta­s innan de släpps in på banan.

Lite drygt 100 skrivande journalist­er har fått ackrediter­ing för att följa Masters på plats, varje spelare får bara bjuda in en gäst och alla uppmanas att bära munskydd inne på anläggning­en. Varje dag kontroller­as dessutom kroppstemp­eraturen vid entréerna.

Men spelarna är glada att det går att genomföra den klassiska tävlingen, trots allt.

– Det som överraskar mig är att jag alltid får samma känsla som första gången när jag åker nedför Magnolia Lane (till klubbhuset). I går, i dag och i morgon – och alla dagar den här veckan – kommer jag ha de där fjärilarna i magen för att det här är en så ikonisk plats för golfare, säger Jon Rahm.

Annorlunda kuliss

Arrangörer­na i Augusta National har inte heller för vana att göra saker och ting halvdant. Gräset är visserlige­n lite strävare än i april, men skicket på banan är som vanligt i absolut toppklass. Dessutom har man lovat att bjuda tv-tittarna på nya spännande kameravink­lar som möjliggörs av att åskådare inte är på plats.

Det enda man inte tycks ha lyckats med är att trolla fram de blommande azaleor som är typiska för ett traditione­llt april-Masters. I stället avgörs årets mästerskap med gulröda höstfärger som kuliss.

– Vi är tacksamma över att få komma hit och delta och tävla. Vi är tacksamma över att folk kan sitta hemma och njuta av tävlingen. Det här är en besjälad plats om man älskar golf, så vi är glada att tävlingen spelas, säger Phil Mickelson.

 ?? FOTO: CHARLIE RIEDEL/AP-TT ?? Jason Day träningssp­elar på ett ödsligt Augusta.
FOTO: CHARLIE RIEDEL/AP-TT Jason Day träningssp­elar på ett ödsligt Augusta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland