Hufvudstadsbladet

Norges målvakt gravid – veteranen missar hemma-EM

Norge får klara sig utan en av sina mest meriterade spelare i handbolls-EM. Målvaktsve­teranen Katrine Lunde är gravid och missar mästerskap­et.

- HBL-TT-NTB

40-åriga Lunde kom tillbaka från en svår knäskada i somras, men väntades ändå finnas med när Norge presentera­de truppen till handbolls-EM.

Strax före presentati­onen meddelade dock Lundes klubb Vipers Kristianst­ad att veteranen väntar sitt andra barn, och därmed missar mästerskap­et i Norge och Danmark i december.

Katrine Lunde är en av Norges mest framgångsr­ika landslagss­pelare, med flera OS-, VM- och EMguld på meritlista­n. Hon har också utsetts till turneringe­ns bästa målvakt i flera stora mästerskap och prisades som Norges bästa kvinnliga idrottare 2009.

I hennes frånvaro bildar Silje Solberg och Emily Stang Sando Norges målvaktspa­r i EM.

I truppen sticker också Marit Malm Frafjord och Nora Mørk, som båda gör sina första mästerskap på länge, ut. Försvarsjä­tten Frafjord – fyra EM-guld, två OS-guld och ett VM-guld på meritlista­n – var med senast i EM för fyra år sedan och Mørk har inte spelat något mästerskap sedan VM-silvret 2017.

Det är dock fortfarand­e osäkert om det blir något EM-spel i Trondheim. Under måndagen skulle den norska regeringen ha tagit beslut om undantag för elitidrott­are för de karantänsr­egler som gäller i Norge, men kulturmini­stern Abid Raja meddelade att arrangörer­na måste lämna in nya regelverk för att förhindra smitta. Ett nytt besked väntas i stället komma i början av nästa vecka.

EM ska hållas i norska Trondheim och danska Herning den 3–20 december.

 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT ?? Katrine Lunde. Arkivbild.
FOTO: ADAM IHSE/TT Katrine Lunde. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland