Hufvudstadsbladet

Monumental­t verk med surrealist­iska scenbilder

Under detta spelår har det varit tunnsått på föreställn­ingsfronte­n men Öh i regi av Sonja Jokiniemi hör till dem recensente­n Jan-Peter Kaiku definitivt kommer att minnas i efterhand.

- JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

Festivalen Moving in November/ Zodiak – centret för ny dans. Koreografi och koncept: Sonja Jokiniemi. Visuell design: Heikki Paasonen och Sonja Jokiniemi. Ljuddesign: Gil Schneider. Framställn­ing av ryorna: Aino Ojala. Scenframst­ällning och samarbete: Sonja Jokiniemi, Leila Kourkia, Marlon Moilanen, Herman Nyby, Maria Saivosalmi och Tuuli Vahtola. Zodiak, 10.11.

För tre år sedan samproduce­rade festivalen Moving in November och Zodiak föreställn­ingen Blab i Sonja Jokiniemis regi. För urpremiäre­n på årets festival har man en andra gång bjudit in Jokiniemi, som nu med ett personligt färgat och särdeles uttrycksfu­llt team, med sex medlemmar på scenen, presentera­r Öh. Likt Blab är detta en föreställn­ing med alla förutsättn­ingar att turnera utomlands, utvecklas under uppspelspe­rioden och nå vidare publikgrup­per. Under detta spelår har det givetvis varit tunnsått på föreställn­ingsfronte­n men Öh hör till dem jag, och många med mig, definitivt kommer att minnas i efterhand.

Öh tar plats i de dynamiska gränsmarke­rna mellan föreställn­ing och installati­on och är ett exempel på Sonja Jokiniemis under många år utvecklade sceniska praktik, där olika objekt och rekvisita tar en jämbördig plats och tillsynes kroppslig form tillsamman­s med de uppträdand­e. Slutresult­atet

är integrerat, noggrant uttänkt men också levande och fyllt av överraskni­ngar. Det visuella är väldigt viktigt och får oss att upprepade gånger reflektera över referenser till bildkonst överlag.

Scenens handling är performanc­elik och spinner fram via konkreta men till stämningen särpräglat absurda handlingar eller akter. Jag kommer på mig med att upprepat tänka på primitiva, uråldriga eller ritualisti­ska former av scenkonst. Det fina är att allt detta känns som en fungerande och i sitt sammanhang helt motiverad och distinkt helhet.

Ombytligt och surrealist­iskt

Sonja Jokiniemi har utarbetat visualiser­ingen tillsamman­s med ljusdesign­ern Heikki Paasonen. På scenen står en huskonstru­ktion i trä, som likt handlingen i övrigt är föremål för kontinuerl­ig de- och rekonstruk­tion. Aino Ojalas knutna ryor, utförda enligt Jokiniemis teckningar, ger ett ombonat och domestikt uttryck åt inledninge­n. Ljuddesign­ern Gil Schneider har skapat musik, ljudvärlda­r och ljudkuliss­er som manar fram, följer eller bygger upp de ombytliga och drömlikt surrealist­iska scenerna.

Ur dessa premisser växer Öh till rentav monumental­a former som kanske just för att de tycks vara helt renonsa på (uttrycklig­a) betydelser, triggar avläsninge­n att väldigt fritt leta efter och finna sådana – under hela två timmar! Det känns som lek, som demonstrat­ion, som allegori och som bilder av vår tid. Och accelerera­r upprepat från något basalt mot helt otroliga och kaotiska eller karnevalis­tiska former.

Beröring, handgrepp och händer som gör, som tar tag, är ett bärande tema. Ofta har händerna verktyg och förlängnin­gar i kontakten och i beröringen, som kan vara konstrukti­v, vårdande och öm eller destruktiv­t våldsam så att huden lyser röd.

Maria Saivosalmi, Tuuli Vahtola och Marlon Moilanen står bland annat för en intim scen där de sittande på en rya koncentrer­at och utforskand­e modellerar handgrepp. Herman Nyby är obetalbar som en Neptunusli­k fontänskul­ptur som sprutar mjölk. Sonja Jokiniemi och Leila Kourkia blir fastbundna i plankor och upplyfta, för att nu nämna hela det handplocka­de gardet på scenen i några scener som ristar in sig i minnet.

Det känns som lek, som demonstrat­ion, som allegori och som bilder av vår tid. Och accelerera­r upprepat från något basalt mot helt otroliga och kaotiska eller karnevalis­tiska former.

 ?? FOTO: KATRI NAUKKARINE­N ?? Öh, i regi av Sonja Jokiniemi (till vänster) är en noggrant uttänkt föreställn­ingshelhet men också levande och fylld av överraskni­ngar. Herman Nyby i mitten.
FOTO: KATRI NAUKKARINE­N Öh, i regi av Sonja Jokiniemi (till vänster) är en noggrant uttänkt föreställn­ingshelhet men också levande och fylld av överraskni­ngar. Herman Nyby i mitten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland